Nagy bajt jelezhet néhány álom - Érdemes odafigyelni rájuk

alvás félelem rosszálom
Shutterstock - Axel Bueckert
álmoskönyv lelki egészség rémálmok
Talán mindannyian ismerjük az élményt, amikor ébredés után egy álom akkora hatással van ránk, hogy szinte egész nap ott kering a gondolatainkban. Számtalan kérdés merülhet fel ilyenkor – főleg, ha kifejezetten rossz álmot láttunk – hiszen nem könnyű megszabadulni az érzéstől, amit egy-egy rémálom okozhat bennünk. Miért álmodtam ezt? Mit jelent? Jelent egyáltalán valamit?

Az álom jelentése régóta foglalkoztatja az embereket. Bizonyos álmok, mint például az üldözés, az elvesztett fogak, néma sikoly stb., annyi embernél előfordulnak, hogy felmerülhet bennünk a kérdés: vajon mi lehet ennek az oka? Ezek az álmok alapvető emberi érzelmeken és tapasztalatokon alapulnak, mint a félelem, a szorongás, a stressz, az identitáskeresés – de a kultúra és a társadalmi hatások is jelentős szerepet játszanak abban, hogy hogyan dolgozzunk fel a napi eseményeket, így a közös emberi élmények és érzések gyakran nagyon hasonló álmokhoz vezetnek. Az álmok jelentése sokrétű és teljesen talán soha nem fogjuk megérteni őket. Az azonban biztos, hogy az álmok rendkívül fontos szerepet játszanak a gondolkodásunk, az érzelmeink és a lelkünk folyamataiban.

álom
Nem könnyű megszabadulni az érzéstől, amit egy-egy rossz álom okozhat bennünk
Forrás: Shutterstock

Álom, ami bajt jelenthet

1. Üvöltenél, de nem jön ki hang a torkodon

A néma sikoly gyakran jelent tehetetlenséget, kétségbeesést, frusztrációt. Ezekben az álmokban valamiért megpróbálunk segítséget kérni, de nem jön ki hang a torkunkon – ha megfigyeljük azt, hogyan éreztük magunkat az álomban, sok mindenre rájöhetünk azzal kapcsolatban, hogy milyen érzelmi állapotok uralkodnak bennünk jelenleg – akár elfojtott, akár észlelt módon. A néma sikoly – álmoknak többféle jelentése is lehet:

  • elfojtott érzelmek: olyan érzelmek jelenlétére utal, amelyeket nem tudunk, vagy nem merünk tudatosítani magunkban, nem merjük őket megélni
  • tehetetlenség: olyan esemény jelenlétét jelzi az életünkben, amellyel szemben tehetetlennek érezzük magunkat, és ez jelentős szorongást okoz bennünk
  • szorongás vagy stressz: jelezheti, hogy olyan helyzetben vagyunk, amelyből nem látjuk a kiutat és ez belső feszültséget teremt
  • kommunikációra való képtelenség: arra utal, hogy képtelenek vagyunk kifejezni azt, ami bennünk van – nem tudunk kommunikálni az érzelmeinkről, nem merjük elmondani a véleményünket – ennek oka lehet a félelem, vagy nem találjuk a megfelelő eszközöket.

2. Kihulló fogak

Ez az egyik leggyakoribb és legnyugtalanítóbb álom. Többféle jelentése is van:

  • félelem az öregedéstől
  • egészségi állapottal kapcsolatos aggodalom
  • félelem a változásoktól
  • kontrollvesztés, tehetetlenség

A kihulló fogak arra is utalhatnak, hogy a szorongás és a stressz egészségtelen mértékben van jelen az életünkben. Krúdy Gyula álmoskönyvében a kihulló fogak halált, siralmat, nehéz felejtést jeleznek – veszteséget, amelyek különböző jelentéssel bírnak, attól függően, hogy melyik fogakról van szó. Ha a felső fogak hullanak ki: a legnagyobb gyermekünket jelképezik, ha az alsó fogak hullanak ki, a legfiatalabb gyermekünket szimbolizálják.

3. Üldözés

Az üldözéses álmok elég mélyen gyökereznek az elménkben és a pszichénkben. Leggyakoribb jelentésük: menekülés a problémák elől. Az ilyen jellegű álmok felhívják a figyelmet arra, hogy valami elől menekülni akarunk az életedben, de ez feszültséget kelt bennünk – ideje tehát szembenézni azzal, amit elkerülhetetlenül az utunkba sodort az élet.

álom
Az üldözéses álom elég mélyen gyökerezik az elménkben és a pszichénkben
Forrás:  PinkCoffee Studio/Shutterstock

4. Fulladás

A fulladás azt jelzi, hogy olyan helyzetben vagyunk, amelyből nem találunk kiutat. Elfojtott érzelmek jelenlétére utal, a kontroll hiányára - azt jelzi, hogy a segítségkérés ideje elérkezett.

5. Zuhanás

A zuhanás bizonytalanságra, egyensúlyvesztésre utal – talán hiányzik az életedből a stabilitás, a biztonság. Egyes értelmezések szerint a zuhanás az életünkben bekövetkező változásokat, átalakulásokat is szimbolizálhatja. Jelezheti egy régi életszakasz végét és egy újabb kezdetét. Ha önszántadból ugrasz a mélybe: ideje elgondolkodnod azon, hogy ki kellene lépned a komfortzónádból és nagyobb kockázatokat vállalva új fejezetet kellene nyitnod az életedben.

Fontos tudnunk, hogy a rossz álmok – még ha néhány babona szerint a jövőt jelzik is – azért jelennek meg újra és újra, mert jeleznek valamit az egészségünkről. Talán az életünk eseményeinek hatására olyan érzelmek kerültek elfojtásra bennünk, amikkel nem foglalkoztunk eddig. De a nyomasztó álmok nem véletlenül vannak ránk akkora hatással: figyelmeztetnek, hogy itt az idő leülni, mély levegőt venni és szembenézni azzal, ami mélyen bennünk van.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.