Undorító oka van, amiért az emberek elkezdtek csókolózni – semmi köze a szerelemhez

főemlős csók tisztálkodás Majom szerelem
A legtöbben romantikus gesztusként tekintenek a csókra, de egy új tanulmány szerint ennek az ősi szokásnak eredetileg egészen más célja volt. A csók teljesen máshoz kötődött, mint az érzelmekhez.

A Warwicki Egyetem pszichológiai docense, Adriano R. Lameira friss kutatásában arra a megdöbbentő következtetésre jutott, hogy az emberek csókja egykori evolúciós ösztön volt, amely sokkal inkább kötődött a higiéniához, mint a romantikához vagy a vonzalomhoz.

A csók a főemlősök tisztálkodási szokásaiból alakult ki
A csók egy ápolási technika fennmaradt formája
Forrás: Shutterstock

A csók a főemlősök tisztálkodási szokásaiból alakult ki

Lameira tanulmánya azt állítja, hogy a csók eredetileg a főemlősök tisztálkodási szokásaiból alakult ki. A Daily Mailnek nyilatkozva a kutató elmondta, hogy a csókolózás evolúciójának gyökerei a tetvek a másikról való eltávolításában rejlenek. „A csók egy ápolási technika fennmaradt formája, amely az emberek is átvettek, amikor még szőrösek voltak, és tele voltak parazitákkal” - vélekedik. A majmok között megfigyelt szokások arra utalnak, hogy a főemlősök az ajkaikkal szívták és tisztították társaik bundáját, eltávolítva ezzel a koszt és a parazitákat.

Az evolúció során a csók funkciója is megváltozott 

Amint az emberek szőrzetük nagy részét elveszítették, a tisztálkodás iránti ilyen fajta igény egyre csökken. Azonban az érintkezés ezen formája megmaradt, és lassan átalakult – így vált az emberek életében a mai értelemben vett csókká. Lameira becslése szerint az emberek 2-4 millió évvel ezelőtt „csókolózó majommá” váltak, a csókról a legkorábbi feljegyzések pedig egészen az ókori Mezopotámiáig nyúlnak vissza. A kutató szerint továbbra sem tisztázott pontosan, hogyan vált a csók szexuális jelentőségű gesztussá, ehhez további kutatásokra lenne szükség.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.