Irodalmi kvíz: ha 10 kérdésből 7-re tudod a választ, nagyon művelt vagy!

olvasás nő
Shutterstock - fizkes
irodalom idézetek műveltség
Mennyire ismered a leghíresebb magyar költők verseit? Ebből a kvízből most kiderül! Ha legalább 7 vers szerzőjét eltalálod, akkor rendkívül művelt vagy.

Válaszold meg a kérdéseket anélkül, hogy rákeresnél az interneten, hogy melyik versnek mi a címe! Kvíz - derítsd ki, mennyire vagy művelt!

irodalom, könyvek, kvíz
Kvíz: Mennyire ismered a leghíresebb magyar költők verseit?
Forrás: Shutterstock

Íme az irodalmi kvíz

Az alábbi kvíz 10 idézetet tartalmaz 10 különböző híres magyar költő verseiből. Te hányat ismersz fel közülük? Ha legalább 7 költőt eltalálsz, akkor nagyon művelt vagy. Készen állsz arra, hogy próbára tedd magad?

Kvíz kérdést ábrázoló kép.
1/10 1. ,,Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé S Párisból az Ősz kacagva szaladt. Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán Nyögő lombok alatt."
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
2/10 2. „Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
3/10 3. „Én öngyilkos leszek… mondom kesergőn. Csak nézzen rám valaki görbe szemmel, úgy felkötöm magam a városerdőn, vagy revolverrel, mint sok más nagyember.”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
4/10 4. „Nem vagy enyém, míg magadé vagy: még nem szeretsz. Míg cserébe a magadénak szeretnél, teher is lehetsz. Alku, ha szent is, alku; kénem más kell már: Semmiért Egészen!”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
5/10 5. „Hagyj el, óh, Reménység! Hagyj el engemet; Mert ez a keménység Úgyis eltemet. Érzem: e kétségbe Volt erőm elhágy, Fáradt lelkem égbe, Testem főldbe vágy.”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
6/10 6. „Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom, tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton, s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
7/10 7. „Óh mennyire szeretlek téged, ki szóra bírtad egyaránt a szív legmélyebb üregeiben cseleit szövő, fondor magányt s a mindenséget.”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
8/10 8. „Keverd a szíved napsugár közé, készítsd belőle lángvirágot, s aki a földön mellén viseli és hevét kibírja, ő a párod.”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
9/10 9. „Most kényszerítlek, válaszolj, mióta tart e hajsza? Megalvadt szememben az éj. Ki kezdte és akarta? Mi lesz velem, s mi lesz veled? Vigasztalan szeretlek! Ülünk az ég korlátain, mint elitélt fegyencek.”
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
10/10 10. „Nem születtem arra, érzem ezt magamban, Hogy itt békamódra káka között lakjam; Nem is teremtőztem béresnek, villásnak, Hogy petrencét hordjak akárki fiának."

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.