Egy rejtélyes felfedezés írhatja újra a Föld történetét: a kutatók sem számítottak arra, amit találtak

kutatás föld bolygó
A Marylandi Egyetem tudósai szeizmikus hullámok segítségével bizonyítékot találtak egy ősi tengerfenék létezésére, amely a dinoszauruszok korában több száz kilométer mélyre süllyedt a Földbe, megkérdőjelezve annak belső szerkezetére vonatkozó eddigi elméleteket.

A Csendes-óceán keleti emelkedésénél (ahol a bolygó kérgének két szakasza találkozik a Csendes-óceán délkeleti részén) elhelyezkedő, eddig nem vizsgált tengerfenékdarab új megvilágításba helyezi a Föld belső működését és azt, hogy felszíne hogyan változott az évmilliók során. A kutatás eredményeit a Science Advances című folyóiratban közölték.

Föld
Geológusok bizonyítékot találtak a tengerfenék egy olyan szakaszának létezésére, amely a földköpenybe süllyedt
Forrás: NOAA/today.umd.edu

A Jingchuan Wang geológus munkatárs vezette kutatócsoport szeizmikus képalkotó technikákat használt, hogy mélyen a földköpenybe, a földkéreg és a földmag közötti rétegbe tekinthessen be. A kutatók szokatlanul vastag területet találtak a köpeny átmeneti zónájában, a felszín alatt 410 és 660 kilométer között elhelyezkedő régióban. Ez az átmeneti zóna választja el a felső és az alsó köpenyt, és a hőmérséklet függvényében tágul vagy húzódik össze. Az újonnan felfedezett tengerfenék a Föld alsó köpenyének egy masszív régiójában is szokatlan hasadást okozhatott.

„Ez a megvastagodott terület olyan, mint egy ősi tengerfenékdarab megkövesedett ujjlenyomata, amely körülbelül 250 millió évvel ezelőtt süllyedt a Földbe” - mondta Wang. „Olyan bepillantást enged a Föld múltjába, amilyenre eddig még nem volt példa."

A szubdukció akkor következik be, amikor az egyik tektonikus lemez egy másik alá csúszik, és a felszíni anyag visszakerül a földköpenybe. A folyamat gyakran okoz földrengéseket, és látható nyomokat hagy maga után, például vulkánokat és mélytengeri árkokat. Míg a geológusok a szubdukciót általában a Föld felszínén található kőzetminták és üledékek vizsgálatával tanulmányozzák, Wang és két másik kutató szeizmikus hullámok segítségével részletes térképeket készített a köpeny mélyén megbúvó struktúrákról.

A kutatók alaposabb betekitést nyertek a Föld belsejébe

„A szeizmikus képalkotásra úgy is gondolhatunk, mint valami CT-vizsgálatra. Alapvetően lehetővé tette számunkra, hogy keresztmetszeti képet kapjunk bolygónk belsejéről” - mondta Wang. „Általában az óceáni anyagtáblákat a Föld teljesen felemészti, nem hagy észrevehető nyomokat a felszínen.”

Amit a csapat talált, az igazán meglepő volt: az anyag sokkal lassabban mozgott a Föld belsejében, mint korábban gondolták. 

Wang úgy véli, hogy az újonnan felfedezett terület szokatlan vastagsága hidegebb anyag jelenlétére utal a köpeny átmeneti zónájának ezen részén, ez pedig azt jelenti, hogy egyes óceáni palák félúton megrekednek, miközben a köpenyben süllyednek.

„Azt találtuk, hogy ebben a régióban az anyag a várt sebesség felével süllyedt, ami arra utal, hogy a köpeny átmeneti zónája gátként működhet, és lelassíthatja az anyag mozgását a Földön keresztül” - magyarázta Wang. „Felfedezésünk új kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a Föld mélye hogyan befolyásolja azt, amit a felszínen látunk, hatalmas távolságokon és időskálákon keresztül.”

A kutatócsoport azt tervezi, hogy kutatásait a Csendes-óceán más területeire és azon túlra is kiterjeszti.

„Úgy gondoljuk, hogy még sok ősi struktúra vár felfedezésre a Föld mélyén” - mondta Wang. „Mindegyikben megvan a lehetőség, hogy sok új ismeretet tárjon fel bolygónk összetett múltjáról - sőt, akár más bolygók jobb megértéséhez is vezethet.”

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.