A fertőlenítő kendőkkel több kárt okozunk, mint hasznot: veszélyesebbek, mint gondolnánk

egészség kendő fertőtlenítő veszély gyerek
A koronavírus óta talán még nagyobb figyelmet fordítunk az otthonunk tisztán tartására, de nem biztos, hogy a steril környezet kialakításával jót teszünk. A fertőtlenítő kendők különösen veszélyesek lehetnek, főleg a gyerekekre.

A szennyezett felületek megtisztítására a legegyszerűbb eszköz a fertőtlenítő törlőkendő, hiszen kényelmesen és gyorsan használható. Az otthonunk tisztán tartása így jóval egyszerűbb, de ettől ez még nem feltétlenül lesz egészséges. Az ezekben lévő kemikáliák valóban elpusztítják a baktériumokat, de fontos szem előtt tartani, hogy ezek nem egyszerűen tisztítószerek, ezért jóval óvatosabb kezelést igényelnek. A fertőtlenítő kendőkben lévő vegyi anyagokat számos egészségügyi problémával, többek között asztmával hozták összefüggésbe.

fertőtlenítő kendő, kendő, törlőkendő
A fertőtlenítő kendők használata egyszerű ugyan, de veszélyt jelenthetnel
Forrás: Shutterstock

A fertőtlenítő kendők veszélyei

  • Mi van a fertőtlenítőkben?

Mindegy, hogy kendő, spray vagy folyadék, a fertőtlenítők és a tisztítószerek különböznek. Ahhoz, hogy terméküket fertőtlenítőnek nevezhessék, a gyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy a hatóanyagok elpusztítanak bizonyos baktériumokat és vírusokat. Ehhez pedig olyan hatóanyagokat használnak, mint a fehérítőszerek (vagy nátrium-hipoklorit, amelynek a vizes oldata a hipó) és a kvaterner ammóniumvegyületek - vagy röviden „kvatok". Ezek az összetevők pedig egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

  • Ezért lehetnek veszélyesek

Dawn Goug, Arizonai Egyetem professzora szerint a fertőtlenítő kendők, különösen az úgynevezett kvatokat tartalmazók a gyerekek számára jelenthetnek kockázatot. Egy 2022-es tanulmány szerint ezek még az emberi anyatejben is megtalálhatók. 

A fertőtlenítőszerek használatával két egészségügyi kockázatot hoznak leggyakrabban összefüggésbe: a légzőszervi problémákat, például az asztmát, és a lehetséges reproduktív ártalmakat.

 A fehérítő jól ismert, mint az asztma lehetséges okozója, és a kvatokról is kiderült, hogy képesek kiváltani ezt a betegséget.

fertőtlenítő kendő, törlőkendő, fertőtlenítés, tisztítás
A fertőtlenítők egyes hatóanyagai veszélyesek lehetnek főleg a gyerekekre
Forrás: Shutterstock

A fertőtlenítőszerek emberi egészségre gyakorolt hatásaira vonatkozó bizonyítékok nagy része a laboratóriumokban végzett kutatások mellett a velük dolgozó felnőttek körében végzett vizsgálatokból származik. És azok a problémák, amelyeket ezek a vegyi anyagok a felnőtteknél okozhatnak, a gyerekeknél is előfordulhatnak. „A kvatok például elősegíthetik az allergia kialakulását és asztmás rohamokat válthatnak ki a gyermekeknél" - mondta a Dr. Susan Pacheco, a Texasi Egyetem McGovern Orvosi Karának gyermekgyógyász professzora. A gyerekek ráadásul testsúlykilogrammonként több levegőt lélegeznek be, mint egy felnőtt, ezért számukra nagyobb a kockázat.

  • Mivel tisztítsunk fertőtlenítő kendők helyett?

Egészségügyi intézményekben fontos a fertőtlenítés, de otthoni környezetben a tisztítás elegendő, ugyanis ezzel is sok baktériumtól szabadulhatunk meg káros vegyi anyagok használata nélkül. Ha ragaszkodunk a kendőhöz, ezek között is található olyan, amely tisztít, de nem fertőtlenít.

 A mindennapos fertőtlenítés ugyanis nem szükséges,

 ha pedig olykor-olykor mégis szeretnénk elvégezni egy nagyobb takarítás alkalmával, akkor kerüljük a fehérítőszert vagy kvatokat tartalmazó szereket, helyette használjunk hidrogén-peroxidot tatalmazót, egy 2019-es tanulmány szerint ugyanis ennek a használata kevesebb negatív egészségügyi hatással jár. Bizonyos esetekben - mondjuk ha fertőző beteg az egyik családtag - természetesen szükséges a fertőtlenítés, de előtte mindenképpen le kell tisztítani a felületet és ne feledjük el a hatóidőt! A gyerekek ne tartózkodjanak a fertőtlenített helyiségben, és egy darabig - legalább 20 percig -  utána se. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.