5+1 kreatív ötlet, hogyan hasznosítsd újra a halloweentököket

Halloween, sütőtök, tökfaragás, tök újrahasznosítása
Shutterstock/kobeza -
halloween hasznos tippek újrahasznosítás sütőtök
Nem tudod, mihez kezdj a tökökkel október után? Ne hagyd, hogy a halloweeni díszek kárba menjenek! Próbáld ki ezeket az újrahasznosítási tippeket.

Akár kis Sugar Pie tökeket vásároltál dekorációnak, akár hatalmas Howden tököket faragtál, a halloween utáni nap kihívást jelent: mihez kezdj az összes megmaradt tökkel, hogy ne keletkezzen belőle sok hulladék? Sajnos minden évben több ezer tök landol a szemétben. Szerencsére a halloween után rengeteg mindent tehetsz a tökökkel. Ahelyett, hogy a kukába dobod őket, próbáld ki ötleteinket, hogy hogyan hasznosíthatod újra azokat. 

Halloween, sütőtök, tökfaragás, tök újrahasznosítása
Adunk 5+1 tippet, hogy mire használd a halloweentököket az ünnep után.
Forrás: Shutterstock/New Africa

Mi legyen a tökök sorsa halloween után?

A még érintetlen tökök friss alapanyagot biztosítanak a receptekhez, míg az öreg, faragott tökök komposztálhatók, újrahasznosíthatók, vagy bizonyos esetekben állateledelként is felhasználhatók. Még mindig azon gondolkodsz, mihez kezdj a halloween utáni tökökkel? Íme 5+1 ötlet a kezdéshez.

Meddig tartanak a halloweeni tökök?  

A faragott halloweeni tökök akár öt napig is eltarthatnak. Ha különösen hideg az idő, akár két hétig is elélhetnek, mielőtt elkezdenének hervadni. Ha egy faragatlan tököt a teraszon tartasz, távol a naptól és fagyos körülményektől, akkor akár két-három hónapig is megőrizheti frissességét. A tökök élettartamát halloween alatt meghosszabbíthatod, ha fekete filctollal, mozgó szemekkel, papírral vagy kartonnal díszíted őket, ahelyett, hogy faragnál belőlük. Ha mégis faragni szeretnél, kerüld el a tetejének levágását, mivel a szár eltávolítása lerövidíti az életét. Inkább a hátsó vagy alsó részen vágj bele.

1. Edd meg őket!  

A tök újrahasznosítás egyik legkézenfekvőbb módja, ha elfogyasztjuk őket. Fontos azonban, hogy mielőtt belekezdenénk néhány ízletes sütőtökös recept elkészítésébe, íme két fontos tudnivaló az élelmiszerbiztonságról: Először is, csak a nem faragott/nem vágott tököket használd élelmiszerként.

 Amint a tök felületébe belevágsz, még ha csak sekélyen is faragod vagy fogpiszkálót szúrsz bele díszítés céljából, elindítod a kétórás élelmiszerbiztonsági órát. Ezen idő után a tök már nem lesz biztonságos az étkezéshez, még ha meg is főzöd.

Ráadásul, mivel a legtöbb faragott tök a teraszon díszítésként végzi, ahol koszos és bogaras lehet, a Halloween után ezeket a tököket inkább ne élelmiszerként használd. Másodszor, a nem vágott/nem faragott tökök felhasználhatók étkezésre, de ügyelj arra, mit használsz, ha rajzolni akarsz rájuk. Keress ehető filctollakat, amelyeket pékségi ellátó és kézműves boltokban árulnak, ahelyett, hogy tartós filctollat vagy festéket használnál. 

Ha már nem ehető anyagokat használtál egy érintetlen tökön, akkor azelőtt, hogy az étkezéshez készítenéd elő a tököt, mosd meg a külső felületét, és vágd le a festett vagy tintázott részeket.

2. Add tovább a tököket

Nem szeretnél magad foglalkozni a tökökkel? Semmi gond, rengeteg hely van, ahol szívesen átveszik őket. Nézd meg, hogy el tudod-e adományozni állatkerteknek, menhelyeknek, farmoknak vagy közösségi kerteknek. Hálásak lesznek a komposztanyagért vagy az állatoknak való finomságokért. Nézz körül a környéken, hiszen egyes városok halloween után tökgyűjtést szerveznek, és farmok is gyakran kérik a helyi tökfelajánlásokat. Akár olyan gyűjtőhelyeket is kereshetsz, ahol leadhatod a régi tököket. Itt komposztálják vagy állatokkal osztják meg, így megakadályozzák, hogy a tökök a szeméttelepeken kössenek ki. Az állatok is imádják a tököket. Vidd el a megmaradt zöldségeket a helyi állatkertbe, ahol az állatok szívesen falatoznak belőlük.

3. Etesd meg a madarakat 

Alakítsd át a halloween-i töködet madáretetővé, hogy őszi madarakat vonzz a kertedbe, vagy az erkélyedre. Egyszerűen vágd félbe a tököt vízszintesen, kapard ki a belsejét, és töltsd meg madáreleséggel. Hagyhatod így a földön, vagy vastag zsineggel vagy kötéllel a talpa alá csavarva felakaszthatod egy fára. 

A tökmagokat is hozzáadhatod a madáreleséghez. Alaposan öblítsd le és szárítsd meg a magokat, mielőtt belekevernéd az etetőbe. Ne ízesítsd és ne sózd meg őket, a madarak így is szívesen elfogyasztják!

4. Készíts komposztot

A tökök remek kiegészítői lehetnek a komposztkupacodnak. Mivel nagy részük vízből áll, gyorsan lebomlanak, de ha előtte darabokra töröd, még gyorsabban, akár 8 hét alatt komposztálódnak. Csinálj belőle családi mókát, a töktöréshez valószínűleg nem kell messzire menned, hogy lelkes résztvevőket találj. 

A tökkomposztálás igen egyszerű. Ne felejtsd el előtte eltávolítani a magokat, vagy megsütni őket, hogy a tökök ne kezdjenek gyökeret ereszteni a kupacban.

 Ha szeretnéd, a magokat el is teheted, és jövőre megpróbálhatod milyen saját tököt nevelni. Először öblítsd le róluk a belsőt, majd hagyd őket megszáradni. Ha megszáradtak, tedd őket egy borítékba, és tárold hűvös, száraz helyen, amíg el nem jön az ültetés ideje.

5.  Alakítsd a tököt virágtartóvá vagy vázává  

Ha a tököd még jó állapotban van, használd fel gyönyörű őszi virágkompozíciók létrehozásához. Csak adj hozzá néhány virágkötő habot (vagy földet, ha pozsgás növényeket szeretnél ültetni), majd ízlésesen rendezd el a virágokat. Ahhoz, hogy a tök hosszabb ideig eléljen, válassz olyan növényeket, amelyek szeretik az árnyékot, mivel a tökök a napon gyorsabban rothadnak és kellemetlen szagot árasztanak.

+1. Készíts belőle hóembert

Még ha október végén általában nincsen is hó, te és a gyerekek is előre tervezhettek azzal, hogy az idei tökök sokaságát a következő szezon aranyos dekorációjává alakítjátok. A tök hóember egyszerűen elkészíthető, nem igényel különösebb kézügyességet. Csak helyezd egymásra a tököket egy fadarabra, majd fessétek őket fehérre. A festék tetejére műhavat is adhatsz. Végül pedig jöhetnek a karok (szintén vékonyabb faágakból), az arc (fekete festékkel, vagy filctollal festve, de fekete gombokat is használhatsz a szem és a száj megformálásához) orrának ragassz egy kisebb répát. Végül a sál esetleg egy kalap, vagy sapka a fejére és kész is az egyedi és kreatív hóember!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.