Októberi teendők a kertben: 5 fontos lépés , amit nem lehet kihagyni

október, ősz, kert, kerti teendők, kertészkedés, téliesítés
Shutterstock/Maria Evseyeva -
kertészkedés kerti teendők október ősz
Készítsd fel kertedet a télre! Ahhoz, hogy a tavaszi megújulás zökkenőmentes legyen, most érdemes elvégezni a kinti teendőket annak érdekében, hogy a növények és eszközök a legjobb állapotban vészeljék át a hideg hónapokat.

Októberre a kert már gyönyörű őszi színekbe borul, ám az időjárás egyre szeszélyesebb. Itt az ideje, hogy nekiállj a kert téliesítésének, hiszen ez a hónap tökéletes alkalom a kerti és ház körüli feladatok elvégzésére. A fagyok váratlanul beköszönthetnek, ezért fontos, hogy időben elvégezd a szükséges teendőket. Az alábbiakban összegyűjtöttük azt 5 legfontosabb lépést, amelyekkel a kerted felkészülhet a téli hónapokra.

kertben
Október ideális hónap arra, hogy a virágzó hagymákat elültesd a kertben
Forrás: Shutterstock/ABO PHOTOGRAPHY

Októberi teendők a kertben

1. Virágzó hagymák ültetése, növénygondozás

Október ideális időszak a tavaszi virágzó hagymák, például nárcisz és jácint ültetésére. Ez a hónap a növények nyugalmi időszakának kezdetét is jelenti, így érdemes elvégezni a metszést és az osztást is. Oszd el a gyökeres évelő növényeket, és ültess át bármelyik növényt, amely már kinőtte a helyét, vagy már kezdi elnyomni a többi növényt. Ne felejtsd el a dália gumókat kiemelni, megtisztítani, megszárítani és tárolni a téli hónapokra. A magas évelőket virágzásuk után vágd vissza, hogy tavasszal szebben kibújhassanak. Ha időd engedi, ültess el téli árvácskákat vagy kankalint is. A hónap végén kezdődik a gyökér nélküli ültetési szezon (az időjárás függvényében), ezért érdemes korán ültetni, hogy a sövényed a lehető legjobb kezdetet kapja.

2. Teendők a gyümölcs- és zöldségkertben

Októberben a legfontosabb feladat a betakarítás. Gyűjtsd be az őszi termést! A zöldségeket, mint például a sárgarépát, hagymát és káposztát az első fagy előtt kell leszedni. Ha a fagy már itt van, takard le a terményeket szalmával, hogy védelmet nyújts nekik. A hagymákat hűvös, jól szellőző helyen tárold, amíg fel nem használod őket. A hónap végére elkezdheted a fokhagyma és a fagyálló borsófajták ültetését. Ha az időjárás kedvezően száraz, ásd fel a pihenő ágyásokat, adj hozzá trágyát, és gereblyézd át. Az őszi hónapok tökéletesek új fák és cserjék ültetésére is, mivel a talaj még meleg, ami segíti a gyökerek fejlődését. A mulcs alkalmazásával megvédheted a növényeket a téli fagyoktól. A mulcs továbbá megőrzi a talaj nedvességét és segít a gyomok ellen.

3. Kerti szerszámok karbantartása

Ne feledkezz el a kerti szerszámokról sem. Októberben érdemes alaposan átvizsgálni és karbantartani a kerti szerszámokat. Tisztítsd meg őket a fűtől, földtől és egyéb szennyeződésektől, majd olajozd meg a fém részeket, hogy megakadályozd a rozsdásodást. A vágószerszámokat, például a metszőollót, élesítsd meg, hogy a következő szezonban is hatékonyan tudj majd vele dolgozni. A kerti eszközöket tárold száraz helyen, hogy megóvd őket a téli időjárás káros hatásaitól. Ha szükséges, szervizeld meg a fűnyírót, és távolítsd el belőle a benzint, mielőtt elrakod télire. Ezáltal biztosíthatod, hogy a következő évben is megbízhatóan működjön.

4. Kert takarítása

A kert tisztán tartása segít csökkenteni a kártevők és betegségek kockázatát. Tisztítsd meg a kertet a lehullott levelektől és a sérült növényektől. A lehullott leveleket kéthetente gereblyézz fel. Használhatsz lombfúvót is a munka megkönnyítésére. Ne felejtsd el, hogy a zöld hulladékot érdemes mindig komposztálni. A lehullott levelek komposztálása a legjobb megoldás, hiszen így gazdag humuszanyagot állíthatsz elő a következő évre. 

A kerti bútorokra is szánj némi időt. Első lépésként alaposan tisztítsd meg őket. Ha lehetséges, fedd le a bútorokat vízálló takaróval, vagy tárold őket fedett helyen, például egy garázsban vagy tárolóban, hogy megvédd őket a fagy és a csapadék káros hatásaitól. Fém bútorok esetén érdemes olajozni a fém részeket, hogy megelőzd a rozsdásodást, míg a fa bútorokat célszerű impregnálni, hogy hosszabb ideig megőrizzék szépségüket.

5. Fűápolás

A hónap végén érdemes elvégezni az év utolsó fűnyírását. Kerüld a fagyos időben való nyírást, és állítsd a fűnyíró kését magasra, így a fű nem rövidül túlzottan, ami segít megvédeni a gyökereket a fagyoktól. Nedves időjárás esetén a legjobb, ha elkerülöd a fűre lépést, hogy megóvd a gyep egészségét. Ezen kívül érdemes mulcsot teríteni a fűre, mivel ez segít megtartani a talaj nedvességét, véd a gyomok ellen, és tápanyagot biztosít a fű számára. Az őszi trágyázás is hasznos, mivel a megfelelő tápanyagmennyiség segít a gyökerek fejlődésében és így tavasszal a fű hamarabb újraéled.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.