Muskátli teleltetés: 5 végzetes hiba, amit virágaid ellen elkövethetsz

Happy,Woman,Gardener,Watering,Plants,Sitting,At,Table,In,Terrace
Shutterstock - aliaksei kruhlenia
növény teleltetés muskátli
A rövidülő nappalok és az egyre hidegebb hajnalok már jelzik, eljött az ideje, hogy az átteleltethető növényeidet szép lassan behord téli pihenőhelyükre.  Meglehet, hogy a növények, többek között a muskátli teleltetése egy időigényes művelet, de megéri, ha a jövőre is szeretnél bennük gyönyörködni.

A muskátli teleltetése egyszerűen is megoldható, ha néhány alapvető dologra odafigyelsz. Kedvenc egynyári dísznövényeinkkel ellentétben, az évelők sikeresen át tudják vészelni a hideg hónapokat, és tavasszal újult erővel indulnak növekedésnek, amennyiben elvégzel néhány fontos dolgot velük kapcsolatban. A törődést és a fagyok elleni gondos ápolást meghálálják a virágok – muskátli, leander, tölcsérjázmin – cserébe a következő évben sorra ontják magukból a szebbnél szebb virágokat. Mutatjuk, hogy teleltetőhelytől függően mire kell még figyelni.

Muskátli teleltetés: Erre figyelj
Muskátli teleltetés: 5  dolog, amire feltétlen figyelj!
Forrás: Shutterstock

Muskátli teleltetés – 5 dolog, amire feltétlen figyelj!

  • Rossz időzítés

Bár a legtöbb cserepes növény kint maradhat az első éjszakai fagyokig, ne várj túl sokáig a védett helyre való beköltöztetéssel. Ha fedetlen helyen élik mindennapjaikat a virágok, még a fagyok beállta előtt cselekedj. A növényt rendszeresen érő csapadék és hideg idő rosszat tesz a gyökereknek, azok korhadásnak indulhatnak, ezért egy csapadékosabb időszak esetén már 5-10 fok körül érdemes melegebb helyre vinni.

  • Helytelen teleltető hely

Ahány növény, annyiféle szükségelt. De összességében az átteleltetéshez egy olyan helyiséget kell találnod, ahol legalább 5-10 Celsius-fok közötti a hőmérséklet, és némileg világos van. A legalkalmasabb erre a lépcsőház, a télikert, egy fűtetlen szoba vagy a több ablakkal rendelkező garázs. Fontos, hogy ilyenkor is a lehető legtöbb fényt kapják a növények, azonban ügyelj rá, hogy a napsütéses, 20-fok körüli időben alaposan szellőztesd ki a helyiséget.

  • Nem megfelelő öntözés

A teleltetés alatt jóval kevesebb vízre van szükségük a növényeknek, ez persze nem azt jelenti, hogy a téli hónapok alatt nem kellene megöntözni őket. Ha télen hónapokig feléjük se nézel és ez idő alatt a földlabdájuk porrá szárad, ne csodálkozz, hogy tavasszal nem élednek újjá. Persze a túlöntözés legalább olyan rossz, mint a vízhiány. Ebben az esetben a gyökerek elpusztulnak. A legjobb ha a növények alátéten kapnak helyet, és szinte mindig csak alulról locsolod őket.

Florist,Arranging,Flower,Pot,With,Geranium,Plant,In,Wicker,Basket.
Ha ezekre figyelsz, biztosan sikerül a teleltetés
Forrás: Shutterstock

Nem hozzáértő visszavágás

Mielőtt a növényeket átköltözteted az ideiglenes otthonukba, célszerű eltávolítani róluk az elszáradt ágakat és hajtásokat. Az őszi metszés hasznos lehet, különösen, ha a nyári szezonban sokat fejlődtek a növények. Azonban ne vágd vissza őket túlságosan, mert ez serkenti az erőteljes hajtásnövekedést, ami egészségtelen sarjakhoz vezethet és késlelteti a virágok, gyümölcsök későbbi fejlődését. Az alaposabb metszést hagyd inkább a következő tavaszra.

  • Kimarad a gondos takarás

A fagyra érzékeny növényeket a hideg hónapokban feltétlenül muszáj betakarni. A takaráshoz többféle könnyen beszerezhető anyagot is használhatsz, attól függően, hogy a növény mely részét szeretnéd megóvni. Erre a célra megfelelő megoldás lehet a szalma, nádfonat, fenyőkéreg, fenyőgallyak, komposzt és a lehullott lombozat is. Az évelők esetében nem csak a fagyérzékenyeket érdemes védened a téli fagyoktól, ónos esőtől, hanem az ősszel ültetett növényeket is.

Tudtad?

A 0 és 2 Celsius-fok közötti hőmérséklet nem okoz akkora pusztítást, mint a 0 fok alatti kemény fagy.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.