7 kiégési tünet, amire a pszichológusok szerint figyelni kell

Depressziós nő segítő kezet kap
Shutterstock - fizkes
munkahelyi stressz betegség depresszió
Miben különbözik a kiégés és a depresszió? Melyek azok a kiégési tünetek, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül?

A munkahelyi stressz mindennapi jelenség. De honnan tudjuk, hogy mennyi a túl sok? Mindenkinek vannak nehezebb napjai a munkahelyén – de ha nem vigyázunk, könnyen kiégés lehet a vége. 

Kiégés tünetei
A kiégés tüneteire érdemes odafigyelnünk, mert egészségkárosodáshoz vezethetnek
Forrás: Shutterstock

Mi a kiégés?

A kiégési szindróma egy speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely a krónikus fizikai és érzelmi kimerültség állapotára utal. Hosszan tartó stressz és fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. A kiégésben szenvedő személy úgy érezheti, hogy emberfeletti teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon felelni a munkahelyén, és bárhogyan is küzd, eredményei nem javulnak.

Sokszor az önbizalomhiány csak súlyosbítja ezt a megélést – motiválatlanságot él meg, teljesítménye csökken és ez hatással van munkahelyi és más emberi kapcsolataira is. A megfelelési kényszer hatására a személyes szükségletek háttérbe szorulnak és akár egészségkárosodás is kialakulhat, mint például táplálkozási zavar, pszichoszomatikus betegségek, alvásprobléma, vagy különböző függőségek.

Kiégés vagy depresszió?

Nem könnyű észrevenni a különbséget a kiégési tünetek és a depresszió között. Sarah Sarkis, PsyD pszichológus, okleveles coach és az Exos teljesítménypszichológiai vezetője így fogalmaz:

A nagy különbség az, hogy a depressziót pszichiátriai rendellenességnek tekintik, a kiégés pedig olyan munkahelyi körülmények eredménye, amelyekhez pszichológiai tünetek társulnak.

Mindkettő az enyhétől a súlyosig terjedhet, de a depresszió nem kapcsolódik közvetlenül a munkához.

A kiégés leggyakoribb tünetei:

  • Álmatlanság, alvászavar, elalvási nehézségek.
  • Fájdalmak: fejfájás, izomfeszültség, vagy más fizikai kellemetlenség.
  • Emésztési problémák: gyomorfájás, émelygés, székrekedés, hasmenés.
  • Eltávolodás: negatív hozzáállás tapasztalása a kollégákkal és feladataival szemben.
  • Csökkent figyelem, vagy gyengült kognitív teljesítmény.
  • Csökkent sikerélmény: a beteg kezdi úgy érezni, hogy erőfeszítései hiábavalók, ami tehetetlenséghez, motiválatlansághoz vezethet.
  • Elszigetelődés: elvonulás a barátokról, családtól és a jelenlét hiánya.
Depressziós nő
A szakember segíthet a különböző megküzdési stratégiák megismerésében, így megelőzhetjük a kiégés állapotát
Forrás: Shutterstock

A kiégés kezelése, megelőzése

A kiégés megelőzésében a legfontosabb tényezők közé tartozik a tájékozódás és az önreflexió folyamatos gyakorlása, a tudatos életvezetés kialakítására való törekvés. Ha kiégésre gyanakszunk, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Egy – a témában jártas – pszichológus, vagy coach segítségével megismerhetjük a különböző megküzdési stratégiákat, megtalálhatjuk a belső motivációinkat, szükségleteinket, fejleszthetjük a munka-magánélet egyensúlyát és kialakíthatjuk a számunkra megfelelő napirendet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.