A komposztálás lakásban is lehetséges: ismerkedj meg a Bokashi módszerrel!

Woman,Throwing,Organic,Food,Waste,In,A,Compost,Bin.,Female
Shutterstock - hurricanehank
Japán bokashi komposztálás komposztálás
Nem kell kertes házban élnünk ahhoz, komposztálni tudjunk! A japán és koreai kultúrákban már évszázadok óta használják a Bokashi módszert.

A Bokashi módszer előnye abban rejlik, hogy otthoni körülmények között, kerti komposztáló nélkül is csökkenthetjük a háztartásban keletkező zöld hulladék mennyiségét. A folyamat gyorsabban megy végbe, mint a hagyományos kerti módszerek. A bokashi komposzt starter ugyanis egy olyan mikroorganizmusok által fermentált gaponakorpából áll, amely a konyhai hulladékot oxigén nélküli, anaerob körülmények között tápanyagokban gazdag komposzttá alakít. Nézzük, hogyan lehetséges a komposztálás lakásban!

Bokashi, komposztálás lakásban,
Komposztálás lakásban: beltéri komposztáló alig nagyobb, mint egy szemeteskuka,
Forrás: Shutterstock

A Bokashi komposztálás nem büdös

A beltéri komposztáló alig nagyobb, mint egy szemeteskuka, ezért a lakáson belül is észrevétlenül tárolhatjuk. A szorosan záródó fedélnek köszönhetően szagtalan, nem vonzza a muslincákat és a legyeket. Szobahőmérsékleten tároljuk, és ne tartsuk az erkélyen, valamint ne tegyük ki a vödröt közvetlen napfénynek.

Komposztálás lakásban lépésről lépésre:

1. Szinte bármilyen konyhai hulladékot tehetünk a vödörbe, akár zöldségek és gyümölcsök maradványait, kávézaccot, de sajtok, tejtermékek, nyers vagy főtt ételmaradékok is kerülhetnek bele. Arra figyeljünk, hogy mielőtt bedobnánk a hulladékot, 1-2 cm-es darabokra aprítsuk fel a nagyobbakat.

2. Mindig friss hulladékot adjunk hozzá, romlott vagy penészes élelmiszert ne tegyünk a vödörbe, mivel ezzel tönkretesszük az egész komposztot. Műanyag, fém és szintetikus anyag, magazinok, beteg növények vagy húsevő állatok ürüléke szintén nem alkalmasak a komposztálásra.

3. Érdemes beruházni egy készen kapható légmentesen záródó, vízelvezető kifolyóval ellátott bokashi konyhai komposztáló szettre. Az edény mellett szükség van az anaerob komposztálási folyamat működéséhez az indulókultúrára is, amely segít lebontani a hulladékot.

komposztálás, bokashi
Érdemes beruházni egy készen kapható légmentesen záródó, vízelvezető kifolyóval ellátott bokashi konyhai komposztáló szettre.
Forrás: Shutterstock

4. Kanalazzunk egy csésze indítókultúrát a vödör aljára, erre jöhet néhány centiméter vastagon a hulladék, majd újabb adag kultúra. Egészen addig rétegezzünk, amíg el nem fogy a hulladék vagy a rendelkezésre álló hely. Legfelülre indítókultúra kerüljön. Minden rétegnél nyomkodjuk le a hulladékot, így tömörítve a hulladékot. Végül tegyük a fedelet a vödörre.

5. Az összepréselt hulladékból körülbelül két hét alatt elkészül a komposzt keverékünk. Vigyázzunk, mert a vödörből kikerülő anyag ekkor még savas, megégetheti a növényeinket, ezért mielőtt felhasználnánk, a kinti komposztálóba kell forgatni vagy nagyobb mennyiségű földbe kell keverni.

6. A komposztkeveréket közvetlenül a kerti ágyásba is keverhetjük. Ehhez ássunk egy 25 cm mély árkot, ebbe tegyük a komposztot, majd fedjük le újra földdel. Várjunk legalább két hetet, mielőtt a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük.

7. Az erjedési folyamat során felesleges folyadék keletkezik, amit néhány naponta ürítsünk ki a beépített csapon keresztül. A tápanyagban gazdag komposztteát nagyarányú hígításban felhasználhatjuk tápoldatként a növények permetezésére, öntözésére, de töményen is alkalmazhatjuk például mosogató lefolyójának tisztítására, a kellemetlen szagok megszüntetésére.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.