Amíg mindenki menekült, hurrikánvadászok berepültek a Milton hurrikán közepébe

Tropical,Storm,In,U.s.,Satellite,View,Of,Hurricane,On,Digital
Shutterstock/Copyright (c) 2024 amgun/Shutterstock. No use without permission. - amgun
Milton hurrikán időjárás
A technológia fejlődése új távlatokat nyitott a hurrikánok kutatásában. Amíg emberek milliói menekültek a Milton hurrikán elől, az Amerikai Óceán és Légkörkutató Központ csapata egy repülőgép fedélzetén egyenesen a hurrikán közepébe repült, hogy tüzetesen megvizsgálhassa a jelenséget.

A természet rendkívüli ereje lenyűgöző és ijesztő egyszerre, különösen, amikor egy hurrikán tombol az óceánok felett. A Milton hurrikán nem volt kivétel, amely a Karib-térségben és az Egyesült Államok keleti partjainál pusztított. Ezt az óriási természeti jelenséget belülről is megvizsgálták, a legmodernebb technológiákat alkalmazva.

milton hurrikán
Milton hurrikán- míg mindenki menekült, a hurrikánvadászok keményen dolgoztak.
Forrás: Shutterstock

 

Hogyan keletkezett a Milton hurrikán? 

A Milton hurrikán az Atlanti-óceán meleg vize felett alakult ki, amikor a tenger felszíni hőmérséklete elérte azt a szintet, amely kedvező feltételeket teremtett a trópusi ciklon kialakulásához. A hurrikán gyorsan fejlődött, és rövid időn belül elérte a 4-es kategóriát, hatalmas szelek és esőzések kíséretében. A szélsebesség helyenként elérte a 240 km/h-t, az özönvízszerű esők pedig súlyos áradásokat és tengerparti elöntéseket okoztak.

Hogyan vizsgálták a hurrikánt?

Az NOAA (Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal) és a NASA által működtetett repülőgépek fedélzetén elhelyezett műszerek lehetővé tették, hogy a kutatók valós időben figyeljék meg a hurrikán belső struktúráját. A repülőgépek speciális, ejtőernyővel felszerelt érzékelőket bocsátottak le, amelyek a légkör különböző rétegeiből gyűjtöttek adatokat. Ezek az eszközök lehetővé tették a kutatók számára, hogy mérjék a hőmérsékletet, a páratartalmat, a nyomást és a szélsebességet a vihar különböző szintjein.

A tudósok az elmúlt évtizedek során jelentős előrelépéseket tettek a hurrikánok megértésében, és az egyik legizgalmasabb módszer a Miltonhoz hasonló viharok vizsgálatára az úgynevezett “hurrikánvadász” repülőgépek alkalmazása. Ezeket a gépeket kifejezetten arra tervezték, hogy átrepüljenek a hurrikánok közepén, olyan adatok begyűjtésére, amelyek nélkülözhetetlenek a pontos előrejelzésekhez és a viharok dinamikájának megértéséhez. Ráadásul  ezeket a repülőgépeket kamerákkal is felszerelték, így a küldetések során rengeteg látványos videó készül a légkörben, láthatjuk például, hogy milyen volt a Milton hurrikán közepe. 

A hurrikán szeme – a vihar középpontja – viszonylagos nyugalmat sugárzott, ahol a szél lecsendesedett, és a vihar belső része, az úgynevezett fal körülvette ezt a viszonylag békés területet. A fal, ahol a legerősebb szelek és a leghevesebb esőzések történnek, rendkívül veszélyes. 

A repülőgépekről készült felvételek azt mutatták, hogy a vihar ezen része mint egy hatalmas, forgó fal, ami körülveszi az áthatolhatatlan felhőoszlopokat és a villámlásokat. A legmegdöbbentőbb képek és adatok a hurrikán belsejéből származnak, amelyeket különleges hurrikánfigyelő repülőgépek gyűjtöttek. Ezek a gépek speciális felszereléssel vannak ellátva, hogy átrepüljenek a vihar legveszélyesebb részein, adatokat gyűjtve a szélsebességről, légnyomásról és páratartalomról. A Milton hurrikán részletes elemzése segített a tudósoknak jobban megérteni a hurrikánok fejlődésének és intenzitásának mechanizmusait. Az adatok azt mutatták, hogy a hurrikán belső szerkezete folyamatosan változik, ahogy a tengerfelszín hőmérséklete és a légköri viszonyok változnak. Ezek az információk fontosak voltak a vihar várható pályájának előrejelzésében és a lehetséges katasztrófákra való felkészülésben. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.