Újabb űrhajósok rekedtek az űrben: már másodszor halasztják el a hazatérésüket

SpaceX NASA űrhajó
Újra elhalasztották négy űrhajós visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre a rossz időjárási körülmények miatt - közölte vasárnap a NASA amerikai űrkutatási hivatal.

Először a Milton hurrikán miatt nem tudott visszatérni a Földre a SpaceX Crew 8 küldetésének legénysége. Úgy volt, hogy a Florida partjainál tomboló vihar elmúltával október 13-án válik le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) az a Dragon űrkapszula, ami a leköszönő legénységet hozza vissza. A visszatérést azonban újra elhalasztották. 

SpaceX launches Crew 8 mission from Cape Canaveral, Florida, Crew 8 astronauts Russian cosmonaut and mission specialist Alexander Grebenkin (L), and NASA astronauts pilot Michael Barratt (2nd L), commander Matthew Dominick (2nd R), and mission specialist Jeanette Epps (R)
A SpaceX űrhajósai (balról jobbra): Alexander Grebenkin, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps
Forrás: AFP

A Crew 8 nevű űrhajó indulását eredetileg vasárnap reggel tervezték Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps amerikai és Alekszandr Grebenkin orosz űrhajósokkal a fedélzetén. A kedvezőtlen időjárási előrejelzések azonban nem teszik lehetővé, hogy a kapszula Florida partjai előtt a tengeren szállhasson le.

Az űrhajóscsapatnak már a hét elején vissza kellet volna térnie Elon Musk milliárdos üzletember tulajdonában lévő SpaceX magán űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával. Az indítást akkor a Milton hurrikán miatt halasztották el. A NASA és a SpaceX hétfőn vitatja meg, hogy mikorra tűzhetik ki az indítás következő lehetséges időpontját.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.