Ezt a két virágot mindenképpen ültesd el ősszel a kertedben a szakértő szerint

virágültetés ősszel
Shutterstock/pundapanda -
virágültetés kert ősz
Az ősz kulcsszezon a kertészek naptárában, hiszen ilyenkor a hőmérséklet csökken, és a nappalok is rövidülnek. Ősszel megtervezhetjük a következő év ültetési terveit és befejezhetjük a nyárról megmaradt utolsó kertkarbantartási feladatokat.

A kertészeknek most ősszel két virágot érdemes ültetniük, mivel ezek a virágfajták jól tűrik a hidegebb hőmérsékleteket. Egy kertészeti szakértő megosztotta, milyen feladatokat érdemes elvégezni most, hogy megérkezett az őszi időszak, és mely növényeket érdemes a kertünkbe elültetni.

október, ősz, ősszel, kert, kerti teendők, kertészkedés, téliesítés
ősszel is számos teendő vár ránk a kertben, amit érdemes elvégeznünk még a fagy beállta előtt.
Forrás: Shutterstock/ABO PHOTOGRAPHY

Hasznos tippek, amiket végezz el a kertedben ősszel

Hannah Rowson, a J. Parker's kertészeti központ vezető asszisztense megosztotta  hasznos őszi kertészeti tippjeit, hogy a kerted egész évben egészséges maradjon. Ősszel például két virágot érdemes ültetni, mivel jól tűrik a jelenlegi hidegebb hőmérsékleteket. Ezek a növények nemcsak az időjárás viszontagságait állják ki, hanem színpompát is csempésznek a kültéri terekbe. Ültessünk olyan ellenálló, szívós fajtákat, amelyek elviselik az őszi időjárás szeszélyeit. Rowson elmondta:  „Az őszi kerted növényeinek kiválasztásakor válassz ellenálló fajtákat, amelyek bírják a hőmérséklet-csökkenést. Fontold meg, hogy olyan zöldségeket adj a kertedhez, mint a tavaszi hagyma, fokhagyma és téli saláta. Ezek mind kiváló választások az őszi kerthez, mivel nemcsak ellenálló fajták, hanem a hidegebb hónapokban is betakaríthatók.” Majd hozzáfűzte: 

„Az árvácskák és a violák népszerű választások, ha egy kis színt szeretnél csempészni az őszi kertedbe, mivel ezek az élénk egynyári virágok jól tűrik a hidegebb hőmérsékleteket. A fenyőfélék, az örökzöld gyógynövények és a bogyós cserjék, mint például a Gaultheria vagy a Skimmia, tökéletesen alkalmasak arra, hogy őszi érdekességet vigyél a kertedbe. Ráadásul örökzöldek, ami azt jelenti, hogy egész évben üde színfoltjai lesznek majd a kertnek.”

Extra védelem az időjárás viszontagságai ellen 

Rawson szerint a növényeid védelme érdekében alkalmazz egy réteg organikus mulcsot a tövük körül. Ez segít megőrizni a nedvességet, megakadályozza a fagyásos károkat, és elnyomja a gyomokat. 

Az organikus mulcsok közé tartozik a komposztált kéreg, a fűrészpor, a szalma vagy a levelek. Ezek az anyagok idővel lebomlanak, és extra tápanyagokat juttatnak a talajba.

Továbbá, érdemes befektetni olyan eszközökbe, mint az üvegházak, fóliasátrak vagy hidegkeretek, hogy megóvjuk a fiatal növényeket a hideg szél és a korai fagyok hatásaitól. A mediterrán növények, mint az olajfák vagy a Cordylines esetében, burkold be őket kertészeti takaróval, hogy megvédd őket a hőmérséklet csökkenésétől.

Öntözd okosan a növényeket

Az ősz kiszámíthatatlan lehet, váltakozó esős és száraz időszakokkal. Bár úgy tűnhet, hogy a csapadék bőséges, a szakértő szerint ilyenkor is érdemes figyelemmel kísérni a kert nedvességszintjét. „A kertészek az ujjukkal ellenőrizhetik a talaj nedvességét: ha a talaj felső egy hüvelyknyi rétege száraznak érződik, itt az idő az öntözésre. Egy másik hasznos tipp, hogy reggel öntözzünk, így a felesleges víz elpárolog, ezzel megelőzve a gyökérrothadást és a gombás megbetegedéseket.”

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.