Ez a PIN-kód a legbiztonságosabb a világon, jobb mint bármelyik jelszó

kiberbiztonság Jelszó PIN-kód hacker
Milyen könnyű valakinek kitalálni a PIN-kódját, amelyet az ATM-eknél használ, vagy amikor bankkártyával vásárol? Eláruljuk, nagyon! Kutatók 3,4 millió ellopott jelszót tartalmazó adatbázist vizsgáltak meg, és megdöbbentő eredményeket tártak fel.

Egy hacker esélye, hogy véletlenszerűen kitalálja a helyes PIN-kódot, egy a tízezerhez. Ha háromszor próbálkozhat, az esélye egy a 3333-ból. Ha azonban a PIN-kódunk a születési dátumunk, egy évszám az 1900-as évekből vagy egy nyilvánvaló számsorozat, az esélyek jelentősen megnőnek. Olyannyira, hogy valószínűleg előbb vagy utóbb fel is törik.

bankkártya, bankautomata, PIN-kód
A legkevésbé népszerű számkombináció PIN-kódok esetében a 8068.
Forrás: Shutterstock

A biztonságos PIN-kód titka a véletlenszerűségeben rejlik

Van azonban remény! A legkevésbé népszerű számkombináció PIN-kódok esetében a 8068, ez kevesebb mint 0,001 százalékában fordul elő. Valószínűleg azért, mert annyira véletlenszerű - nem követ semmilyen felismerhető mintát, például dátumot.

„Statisztikailag a 8068 a legbiztonságosabb PIN-kód” - mondja Tyler Moffitt fenyegetéskutató elemző. „További jó számok a 7637, 6835 és 9629. De ez főleg azért van, mert ezek nem követnek semmilyen mintát, nem dátum, vagy számismétlés, vagy a billentyűzet valamely oszlopa vagy sora.”

A DataGenetics felfedezte, hogy a 2580-as kombináció a 22. legnépszerűbb PIN-kód, valószínűleg azért, mert ez a négy szám egy oszlopban van, és fentről lefelé haladva jelenik meg egy telefon vagy az ATM billentyűzetén. Az emberek a páros számokat jobban kedvelik a páratlanokkal szemben, a 2468-as számsorozatot is többen használják, mint 1357-es kombinációt. Fontos megjegyezni azt is, hogy sokkal több jelszó kezdődik 1-gyel, mint bármely más számmal.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.