Sallai Nóra nem lehet ott a kisfia temetésén - Hogyan lesz képes elengedni a gyermekét?

gyász búcsú gyászfeldolgozás Sallai Nóra balesete
A temetési rituálék és más szertartások lehetőséget adnak arra, hogy a gyászoló szülők formálisan is búcsút vegyenek a gyermeküktől. Ezek megélése a szakemberek szerint valamelyest könnyítheti az elengedést. Különösen drámai azonban Sallai Nóra helyzete, aki még mindig válságos állapotban van, így nem lehet ott kisfia temetésén.

Már kéte hete élet és halál között van Sallai Nóra, aki kisfiával együtt szeptember 27-én karambolozott. A Jóban Rosszban színésznője autóját Alsónémedi egyik veszélyes kereszteződésében tartolta le egy 130-cal száguldó autó. Sallai Nóra azóta mélyaltatásban van, gépek segítik a légzését, kisfia - akit már a helyszínen újra kellett éleszteni - október 7-én meghalt. A család összeomlott, az egész ország gyászolja a kisfiút és szorít Nórának, hogy meggyógyuljon és fel tudja majd dolgozni a feldolgozhatatlant: gyermeke elvesztését.

Sallai Nóra nem lehet ott a kisfia temetésén
Sallai Nóra nem lehet ott a kisfia temetésén
Forrás: TV2

Sallai Nóra állapota még mindig válságos: nem lehet ott gyermeke temetésén

Az élet-halál között lévő Sallai Nóra egyelőre azt sem tudja, hogy elvesztette ötéves kisfiát. A temetés időpontját még nem tudni, de Nóra még mindig mélyaltatásban van. A színésznőt  14 napja ápolják az intenzív osztályon, már több műtéten is átesett, de úgy tudni, még mindig válságos az állapota. Férje ugyan pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Nóra állapota valamicskét javult, azonban további beavatkozásokra van szükség. Sajtóértesülések szerint a Jóban Rosszban színésznőjére további operációk várnak a következő hetekben, ezért továbbra is vérre van szüksége. Nóra súlyos állapotát figyelembe véve nagy a valószínűsége annak, hogy amire magához tér, a kisfiát már elkísérték az utolsó útjára.  Elképzelhetetlen fájdalom elveszíteni egy gyereket, de még megrázóbb az édesanya számára, hogy lehetősége sincs elbúcsúzni tőle. 

Ne becsüljük alá a rituálék fontosságát!

A temetési rituálék és más szertartások lehetőséget adnak arra, hogy a gyászoló szülők formálisan is búcsút vegyenek a gyermeküktől, és ezek megélését a pszichológus is nagyon fontosnak tartja.  „A fekete ruha, a temetés, a tor, amikor összegyűlik a család, segítheti a feldolgozás folyamatát, nem véletlen gyakoroljuk ezeket olyan régen, de ha valaki saját, új szokásokat alakít ki, az is támogatja a gyászfeldolgozást” - nyilatkozta a Life.hu-nak Rácz Anna Zsófia tanácsadó szakpszichológus.

Pszichológus, pszichiáter segíthet majd Nórának

A pszichoterápia és a gyásztanácsadás segíthet abban, hogy a szülők a fájdalom feldolgozása mellett megtalálják a módját annak, hogyan élhetnek tovább úgy, hogy az elvesztett gyermekük emlékét elfelednék. „Az az ideális, ha az ember akkor fordul szakemberhez, ha belső motivációt érez, de a gyász lehet egy olyan specifikus helyzet, ahol a környezet tapasztalja azt, hogy segítséget kell bevonni. Egy házaspár  esetében például könnyebb lehet, ha támogathatják egymást, együtt is elmehetnek családterápiára, de gyászuk akkor is eltérő lesz” - mondta Rácz Anna.  „Nagyon sok módszerrel próbálkozunk - levélírás az elhunythoz, emlékezés a pozitív képekre, festés és különböző művészetterápiás elemek -, de az érintettek ezeket sokszor elutasítják, hogyha még nem tartanak ott a folyamatban, hogy elbírják ezt, vagy ha nem testhezálló az adott technika. Fontos kapcsolódni az elhunyttal, de ez egy lassú folyamat. Fel kell ismerni, mikor van túl a gyászoló az akut krízisen, mert ekkor tud visszanyúlni a pozitív emlékekhez, képes már például régi videókat nézni. Ha ezt nem megfelelő időpontban csinálja valaki, az iszonyú megterhelő, fájdalmas működésmódokat indíthat be - ezért is fontos a szakember jelenléte a folyamatban” - tette hozzá a szakember. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.