Távmunkában dolgoznál? Így tudod megoldani, még akkor is, ha a cég az ellenkezőjét szeretné

Home office
dpa/picture alliance via Getty I/Home office - picture alliance
hibrid munkavégzés munkahely távmunka
A covid óta egyre többen teszik le a voksukat a hibrid munkavégzés mellett, ám nem minden cég támogatja ezt. HR-esek most elárulják, hogyan lehetséges a távmunka, még akkor is, ha a cég az ellenkezőjét szeretné.

Dr. Kyle Elliott tech karrier coach egyetért abban, hogy sok dolgozó egyéni vezetői támogatással kerülheti meg a szigorú visszahívási előírásokat, hogy teljes munkaidőben távmunkában dolgozhasson. Természetesen nehéz lehet elérni ezt az úgynevezett „titkos hibrid” munkaidőt, ha a vezetőnk szigorúan ragaszkodik a szabályokhoz. Érdemes megjegyezni, hogy ez a gyakorlat „másokban neheztelést kelthet, ha az ő vezetőjük kevésbé rugalmas” – figyelmeztetett Elliott, ezért jobb, ha vezetőnk kedves gesztusát nem hangoztatjuk a kollégák előtt.

távmunkában dolgozni
Távmunkában dolgozni? Így lehetséges
Forrás: Bloomberg via Getty Images

Távmunkában dolgoznál? Így lehetséges

Kraig Kleeman, a globális távmunkás tehetséggondozó ügynökség, a New Workforce alapítója és vezérigazgatója szerint a meggyőzés kulcsa a „számokkal, nem pedig a kényelemmel” való érvelés.

Amikor azt kérjük, hogy otthonról dolgozhassunk tovább, nem elég annyit mondani, hogy 'ezt jobban szeretném.' El kell magyarázni, miért jó ez nekünk és a vállalatnak is

 – mondta Kleeman, felsorolva néhány példát, amiket érdemes felhozni, mint például a megnövekedett produktivitás vagy a gyorsabb határidők betartása. 

Mutasd meg a főnöködnek, hogyan profitál a cég, nem csak te. Ez jelentősen megerősíti az érvelésed

 – tette hozzá.

Bienstock is egyetértett azzal, hogy a munkaadónk érdekeire kell apellálni. „Ha kulcsfontosságú vagy nélkülözhetetlen tagja vagy a csapatnak, és a munkáltató választás elé kerül, hogy megtart-e téged, akkor lehet, hogy hajlandó lesz engedni a szabályokon, hogy megtartson egy értékes dolgozót” – mondta. „Ne adj ultimátumokat, de hangsúlyozd, hogy lehetetlen lenne a szervezetnél maradnod a rugalmasság nélkül.” Mint Kleeman, Bienstock is fontosnak tartotta, hogy konkrét példákat hozzunk. „Ha a munkád utazással vagy költségekkel jár, amelyeket távmunkával csökkenteni lehet, mutasd be ezt a potenciális előnyt a cégnek” – tanácsolta.

Egészségügyi problémáid vannak?

„Ha jó okod van otthonról dolgozni, ne habozz felszólalni" – mondta Kleeman. „Szerezz orvosi vagy terapeutai igazolást arról, hogy az otthoni munka jobb a mentális egészséged számára.”

Ha személyes okok, például gyermekgondozás vagy ápolás teszik indokolttá az otthoni munkát, akkor ez szintén érdemes lehet a HR-rel való megbeszélésre.

Építs szövetséget a cégen belül 

Bienstock szerint a hasonló gondolkodású kollégák megtalálása egy másik út lehet ahhoz, hogy több otthoni munkavégzési jogot szerezzünk. „Lehet, hogy nem te vagy az egyetlen, aki több távmunkát szeretne. Ha szövetséget építesz másokkal, erősebb közös érvet állíthattok a vezetőség elé a távmunkával kapcsolatos előnyökről – javasolta.

Legyél kész kompromisszumra


„Próbálj félúton találkozni [a vezetőséggel]” – tanácsolta Bienstock. „Javasolj például néhány otthoni munkanapot hetente. Az emberek értékelik, ha hajlandó vagy kompromisszumra, és ez növeli az esélyed arra, hogy megkapd, amit szeretnél” – tette hozzá.

Javasolj próbaidőt
 

A cégvezetés valószínűbb, hogy megadja a kérésed, ha megmutathatod, milyen előnyös ez minden fél számára. „Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a vezetőség lássa az előnyöket anélkül, hogy hosszú távú változtatásra kötelezné magát” – mondta Bienstock.

Maximalizáld az irodai napokat


„Amikor az irodában vagy, fókuszálj azokra a tevékenységekre, amelyek a legtöbb hasznot hozzák a személyes interakciókból, mint például a megbeszélések, ötletbörzék vagy csapatépítő tevékenységek” – mondta Bienstock. „Ha a lehető legtöbbet hozod ki az irodában töltött időből, erősítheted az érvelésed a többi nap távoli munkavégzése mellett.”

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.