Veszélyes TikTok-hack: az olcsóbb fűtés reményében ne kockáztasd az életed

hűvös, fűtés, TikTok hack
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Studio Romantic/Shutterstock. No use without permission. - Studio Romantic
fűtési szezon szén-monoxid-mérgezés TikTok TikTok-trend hack
A hűvösebb időjárás beköszöntével a fűtési szezon is beindul. Ám sokan, hogy pénzt spóroljanak meg, nem kapcsolják be a fűtést, inkább alternatív megoldásokat keresnek a lakásuk felmelegítésére, mint amilyen az az életveszélyes TikTok-hack, amely mérgezést okozhat.

A fűtés mindenkinek drága, de ha be kell kapcsolni, hát be kell kapcsolni. Annyiba biztosan nem kerül, amennyibe az a népszerű TikTok-hack, amelyben egy fejjel lefelé fordított terrakotta cserépedényt használnak rögtönzött fűtőberendezésként égő gyertyák fölött. Az ugyanis, ha rosszul sül el, akár az otthonunkba vagy az életünkbe is kerülhet.

Olcsónak tűnhet a fűtési TikTok-hack, de szén-monoxid-mérgezés lehet az ára
Olcsónak tűnhet a fűtési TikTok-hack, de szén-monoxid-mérgezés lehet az ára
Forrás: Shutterstock

Olcsó és hatékonynak is tűnhet a TikTok-hack, de szén-monoxid-mérgezés lehet az ára

Bár az ötlet olcsónak és hatékonynak tűnik, a fűtési szakértők figyelmeztetést adtak ki, hogy senki ne próbálja ki a TikTok-hacket, aminek az egyik fő kockázata a szén-monoxid-mérgezés. A színtelen, szagtalan gáz nagy koncentrációban halálos lehet. „Amikor a gyertyák zárt térben, például egy terrakottacserép alatt égnek, oxigént fogyasztanak és szén-monoxidot termelnek, amely veszélyes szintre halmozódhat fel” — magyarázta Gordon Wallis fűtési szakember. Az is előfordulhat, hogy az edény, amelyet nem úgy terveztek, hogy bírja a magas hőmérsékletet, összetörik vagy felrobban, ami sérüléseket, égési sebeket okozhat. Emellett az is aggodalomra ad okot, hogy a fűtőtestben lévő gyertyákból származó olvadt viasz is okozhat tüzet. Összességében elmondható, hogy bár a cserepes-gyertyás TikTok-hack olcsónak tűnik, ha az otthonunk leég, mi válunk munkaképtelenné, vagy szélsőséges esetben akár az életünket veszítjük el, az nagyobb ár, mintha légtelenítés után bekapcsolnánk a radiátorokat vagy bármilyen más, a fűtésre hivatalosan is alkalmas eszközt. A szolgáltató számlája egész biztosan nem kerül majd annyiba, mint amit a megkísértett sors nyújthat be.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.