Káprázatos égi jelenség: Tsuchinshan-ATLAS üstökös – Hazánkban eddig lesz látható

Tsuchinshan-ATLAS üstökös
MTI/Komka Péter - Komka Péter
égi jelenség csillagászat naprendszer
Pénteken, nem sokkal napnyugta után tűnt fel a horizont felett a C/2023 A3 számú Tsuchinshan-ATLAS üstökös, ami az év egyik legcsodálatosabb égi látványosságának bizonyul. Az üstökös fokozatosan északra vonul az égen és október közepére csupán néhány fokra lesz a Naptól.

A szemet gyönyörködtető égi jelenség – a C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS üstökös – nevét a felfedezésének helyéről és idejéről kapta. A jelenséget 2023. január 9-én kínai csillagászok pillantották meg először a Purple Mountain Obszervatóriumban – mandarin nyelven Tsuchinshan nevezetű helyen. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is megfigyelték. Szeptember 27-én került napközelségbe, utána október első napjaiban már szemügyre vehető volt a hajnali égen. Az üstökös néhány napja már – helytől és időjárástól függően – hazánkban is látható.

Tsuchinshan-ATLAS üstökös
Tsuchinshan-ATLAS üstökös a Mogyorósi-kilátó felett Salgótarján Rónafalu településrészén
Forrás: MTI/Komka Péter

Csodálatos képek készültek az üstökösről

Hétfő éjjel az egyik meteorológiai szolgáltató dolgozója a Balaton partján kapta lencsevégre a csodálatos égi jelenséget, de a felhők miatt nem volt könnyű dolga. Estére azonban csökkent a felhőzet, így sikerült látványos képeket készíteni a csodálatosan szép, fényes üstökösről. 

Az üstökös fényessége már szabad szemmel is látható, de érdemes távcsövekkel felkészülni, hogy közelebbről is megcsodálhassuk ezt a nem mindennapi jelenséget. Rendkívül hosszú fénycsóvát húz maga után, amely a Napnak köszönhető: ahogy közeledik a Naphoz, a jég és a por olvadni kezd, így alakul ki az üstökös fénycsóvája. Jelenleg a belső Naprendszer felé tart, és ahogy az közeledik a Naphoz, fényessége növekedhet, ami még lehengerlőbb látványt nyújthat majd a következő hónapokban. Előreláthatóan 2025 tavaszán éri el a naptávolpontját – ekkor is tökéletes alkalmunk lesz arra, hogy megfigyeljük és gyönyörködjünk benne. Az üstökös megfigyelése főként tiszta égbolt mellett lehetséges, a felhők zavarhatnak minket a látványban. 

Október 17-én egy másik csodálatos égi jelenség, az úgynevezett Vadász Hold is láthatóvá válik majd az égen. Az égitest 357 ezer kilométerre lesz a Földtől, ezzel az idei év legközelebbi teliholdjára lehet számítani. A teliholdat 17 óra 45 perckor lehet majd látni. 

Hol és mikor lehet látni az üstököst?

Az üstököst a nyugati égbolt felé nézve láthatjuk meg. Október 18-án az üstökös magasra emelkedik, egészen 21 fok magasságig és 4 magnitúdós fényességgel ragyog, így a szuperhold ellenére is tökéletesen látható lesz. Október 20-án, vasárnap lesz lehetőségünk arra, hogy az égi csodát a leginkább szemügyre tudjuk venni. Az üstökös vasárnap este ugyanis 19 órára 24 fokos magasságba ér, és a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával együtt igazán különleges vizuális élményt nyújthat majd. 

Érdemes résen lennünk, mert több program is elérhető a napokban az égi látványossággal kapcsolatban. 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló többnapos programot szervez annak érdekében, hogy nagyobb távcső segítségével is élvezhessük a fénylő üstökös látványát. A csillagvizsgáló honlapján megtalálható, hogy mely napokon milyen izgalmas programokkal várják a kedves érdeklődőket. A programokra a csillagvizsgáló honlapján lehet jelentkezni . Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis az élmény életre szóló lehet. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.