Eddig tart a vénasszonyok nyara - Már tudjuk, mikor köszönt be az igazi hideg

időjárás meleg vénasszonyok nyara ősz
A hidegfront már távozóban, hazánkba ismét beköszönt a jó idő. Jó hírünk van, ez egy darabig így marad, hosszú lesz idén a vénasszonyok nyara.

A kellemesen meleg napok és hetek előtt állunk. Október közepével beköszönt a vénasszonyok nyara. Ez az időszak különösen kedvez a kirándulóknak. De vajon meddig élvezhetjük még a langyos, száraz őszi, időjárást?

ősz, vénasszonyok nyara
November elejéig marad a vénasszonyok nyara
Forrás: Shutterstock

Az idei vénasszonyok nyara: meddig tart még?

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a hidegfront után október 17-én csütörtökön már 18 fokot is mérhetünk, majd egy picit megtorpan a felmelegedés, ám fázni így sem fogunk. A hétvégén 15 fok körül alakul a nappali maximum hőmérséklet, sok lesz a napsütés. Jó hír, hogy ez az állapot a hónap végéig állandósul, sőt még egy kicsit melegebb is lesz, a jövő hét közepére ismét 18 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.November első napjaiban is még 12-15 fokos maximumokra számíthatunk, nagyjából november 10. körül csökken 9-10 fokra a napi csúcshőmérséklet.

Miért hívják ezt az időszakot vénasszonyok nyarának?

A vénasszonyok nyara kifejezés több európai nyelvben megtalálható, németül Altweibersommer, angolul pedig Indian summer néven ismert. A név eredete régi német írásokban gyökerezik, ezek szerint a „vénasszonyok nyara” kifejezés már a 19. század eleje óta használatos volt. Ekkor az évet még két évszakra, téli és nyári félévre osztották. A tavaszt „fiatalasszonyok nyarának” (junger Weibersommer), az őszt „öregasszonyok nyarának” (alter Weibersommer) nevezték. A „vénasszonyok" kifejezés az idősebb, tapasztalt nőkre utalhat, akik ilyenkor már nem végeznek mezőgazdasági munkát, hanem az őszi napok nyugalmát élvezik. Egy másik elmélet szerint a hosszú, őszi pókhálókat, amelyek ilyenkor megjelennek, a népnyelv az idős nők ősz hajszálaihoz hasonlította.

Miért olyan különleges ez az időszak?

A vénasszonyok nyara alatt jellemzően derült, napos idő uralkodik, alacsony csapadékmennyiséggel és enyhe hőmérsékletekkel. Az éjszakai órák hűvösek, a nappali hőmérséklet pedig 18-22 fok között alakulhat, ami ideális környezetet biztosít a szabadtéri tevékenységekhez, az őszi természet felfedezéséhez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.