Soha többet nem veszel zacskós salátát, ha ezt elolvasod

Woman,Washing,Green,Arugula,Salad,Greens,In,Colander,By,Kitchen
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Ahmet Misirligul/Shutterstock. No use without permission. - Ahmet Misirligul
tippek a konyhában saláta sárgadinnye
A zöldségfogyasztás alapvetően szükséges és hasznos dolog is. A szakemberek azonban a zacskós saláta veszélyeire figyelmeztetnek: könnyen beteg lehetsz tőlük.

Az élelmiszerektől kapható betegségek, köztük az E. coli-fertőzések kockázata számos alapvető, az élelmiszerboltban kapható termékhez - mint a zacskós saláta - köthető, ezért érdemes alaposan átgondolni, mit helyezünk a kosarunkba. Az élelmiszerbiztonsági szakértők tanácsai alapján megmutatjuk, hogy mely élelmiszerek jelentik a legnagyobb kockázatot és hogyan előzhetjük meg a fertőzéseket.

A szakértő azt javasolja, hogy zacskós saláta helyett inkább egész fej salátát vásároljunk, majd alaposan mossuk meg
A szakértő azt javasolja, hogy zacskós saláta helyett inkább egész fej salátát vásároljunk, majd alaposan mossuk meg
Forrás: Shutterstock

A zacskós saláta az E. coli melegágya 

Az előmosott zöldségfélék, például saláták, aprított zöldségek és gyümölcsök népszerűek a gyors és kényelmes fogyasztás miatt, de ezek gyakran baktériumok táptalajává válnak. Barbara Kowalcyk, a George Washington Egyetem élelmiszerbiztonsági szakértője szerint az előmosott termékek mosása után fennmaradó nedvesség tökéletes környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához. A szakértő azt javasolja, hogy inkább egész fej salátát vásároljunk, majd alaposan mossuk meg és töröljük szárazra fogyasztás előtt. Az esetleges sérült szakadt leveleket ajánlatos eltávolítani, mivel ezek könnyen beszennyeződhetnek.

A sárgadinnye különösen nagy veszélyforrás

Darin Detwiler, a Northeastern University professzora elmondása szerint az alapvetően egészséges sárgadinnye héja képes csapdába ejteni a baktériumokat, melyeket nehéz eltávolítani még alapos mosással is. A gyümölcs magas pH-ja ideális környezetet biztosít a baktériumok számára, így fogyasztása potenciális kockázatot jelenthet. Detwiler javaslata szerint érdemes odafigyelni, hogy a gyümölcs héja ne érintkezzen a gyümölcshússal fogyasztás előtt.

Hosszú ideig szabadban tárolt gyümölcsök

Don Schaffner, a Rutgers Egyetem professzora felhívja a figyelmet arra, hogy a hosszú ideig szabadban hagyott gyümölcsökben a baktériumok villámgyorsan elszaporodnak. A svédasztalos étkezéseknél gyakran előfordul, hogy a gyümölcsöket órákon keresztül kint hagyják, ami jelentős kockázatot hordoz. Még ha a gyümölcs külső megjelenése nem is változik, a baktériumok és kórokozók gyorsan elszaporodhatnak rajta, növelve az ételmérgezés veszélyét. Schaffner kell, hogy a friss gyümölcsöt hűtve és megfelelő higiéniai körülmények között érdemes tárolni.

Hogyan csökkenthetjük az E. coli és más baktériumok kockázatát?

  • Friss alapanyagok vásárlása : Az egész fej saláták, tisztított zöldségek és gyümölcsök biztonságosabbak, mint az előmosott termékek. Az előkészítés során fontos az alapos mosás és a nedvesség eltávolítása.
  • Alapos hűtés és gyümölcsöket : Különösen fontos a zöldségeket hidegen tartani. A hosszú szabadban tárolt termékek gyorsan romlanak, ezért fogyasztásig érdemes hűtőben tartani őket.
  • Fokozott figyelem a sérülésekre : Az olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek felszíne sérült vagy szakadt, könnyebben fertőződhetnek baktériumokkal, ezért ezeket ajánlott elkerülni vagy eltávolítani az érintett részeket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.