A kapor a Földközi-tenger térségéből, valamint Nyugat-Ázsiából származó növény, amelyet az ókori népek is előszeretettel használtak – még a Bibliában is említést tesznek róla. A zellerfélék családjába tartozik, és hazánkban mára már az egyik legnépszerűbb fűszernövényként tartják számon. A tökfőzelék és a kapros-túrós pite meghatározó ízéért felelős fűszer nem csak nagyon finom, de számos egészségügyi előnye is ismert.
Magas rosttartalma miatt a kapor javítja a bélmozgást és a puffadást. Antacid (gyomorsav semlegesítő) tulajdonságainak köszönhetően segíthet a különböző emésztési zavarok, a gyomorhurut, vagy más gyulladásos gyomorbetegedések kezelésében.
A legújabb kutatások szerint a kapor magnézium- és B-vitamin tartalmának köszönhetően nyugtató hatással van a szervezetre, növeli a test melatonin termelését, és segíti a jó alvásminőséget.
A kaporban található flavonoidok gyulladáscsökkentő hatással bírnak; erős antioxidáns hatásának és káliumtartalmának köszönhetően pedig a kapor rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és a magas vérnyomást. A kapor kedvezően befolyásolja a szívizom vérellátását, valamint csökkenti a koleszterinszintet.
A kaporban található speciális illóolaj erős fertőtlenítő hatással bír, így segítheti a vírusok, baktériumok, gombák elleni harcot. Elősegíti szervezet méregtelenítési folyamatait, valamint lúgosító hatásának köszönhetően hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartásához.
A tanulmányok kimutatták, hogy a kapor antidiabetikus hatással rendelkezik, így segíthet megelőzni és kezelni a már meglévő, 2-es típusú cukorbetegséget. A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus betegség, amely során a szervezet által termelt inzulin nem képes csökkenteni a vércukorszintet. A kapor segít természetes módon szabályozni a szervezet inzulinszintjét és megakadályozza a zsír lerakódását.
A kaporban található antioxidánsok segítik az immunrendszer megfelelő működését, és megvédik a szervezet sejtjeit a szabad gyökök károsodásától. A kaporban található C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek aktivitását.
A kapormag segíti a hormonháztartás egészséges működését, csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit, nyugtatja az idegrendszert, így fogyasztása a menopauza időszakában lévő nők számára kifejezetten ajánlott. Hatásos lehet az alvászavarok, az izzadás, a depresszió és a hangulatingadozások ellen is.
A kapor fogyasztása az emberek túlnyomó többsége számára teljesen biztonságos. Ritkán azonban előfordulhat allergiás reakció, amely az érzékeny személyek esetében hasmenést, hányást és számos egyéb tünetet okozhat. Kiegészítő formájában nem ajánlott terhes nők és szoptató anyukák részére, valamint azoknak sem, akik valamilyen műtéti beavatkozás előtt állnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.