A mikrohullámú sütő gyors és kényelmes, de a benne használt edények anyaga jelentősen befolyásolhatja azt, mennyire egészségesek az ételeink. Bár sok műanyag tárolón feltüntetik, hogy szabad hasznáni mikrohullámú sütőben, ez mégis komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Ahogy a szakértő fogalmazott: a műanyag attól még műanyag.
Melegítetted már az ételed műanyag edényben? Dr. Yvonne Burkart toxikológus szerint a műanyagok kémiai szerkezete hő hatására instabilizálódhat. A mikrohullámok által generált hőmérséklet különösen gyorsan bontja le a műanyagokat, ami azt eredményezheti, hogy mikroműanyagok és vegyületek (például biszfenol-A (BPA) vagy ftalátok) oldódnak ki az ételbe. Ezek az anyagok láthatatlanok, íztelenek, és szabad szemmel nem észlelhetők, de káros hatásuk jelentős lehet, hiszen 1-2 négyzetcentiméternyi műanyag felületről akár milliónyi mikroműanyag szabadulhat fel.
A kutatások szerint a műanyagból kioldódó vegyületek számos egészségügyi problémát okozhatnak:
1. Hormonális zavarok: a BPA és más vegyületek utánozhatják az ösztrogént, ami hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet.
2. Termékenységi problémák: egyes műanyagokban található anyagok negatívan befolyásolhatják a reprodukciós rendszert.
3. Rákkockázat: egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a mikrohullámok által felszabaduló vegyi anyagok és bizonyos daganatok (például emlőrák) kialakulása között.
4. Idegrendszeri hatások: A vegyi anyagok károsíthatják az agy fejlődését és az idegrendszert, különösen gyermekeknél.
Ez a megjelölés nem azt jelenti, hogy a műanyag teljesen biztonságos, hanem csupán annyit, hogy az anyag nem olvad meg vagy reped el mikrohullámú sütőben. A vegyületek kioldódása azonban a „mikrohullámúsütő-biztos” műanyagok esetében is előfordulhat, különösen hosszabb idejű hevítéskor vagy zsíros, savas ételek esetében. Így a toxikológus ezeket az edényeket sem javasolja használni a mikrohullámú sütőben.
A műanyag az műanyag, mindegy milyen jelzés van rajta.
A műanyagok helyett válaszd az alábbi anyagokat:
1. Üveg: az üveg tárolóedények teljesen biztonságosak, hőállóak és nem bocsátanak ki káros anyagokat.
2. Kerámia: Hasonlóan az üveghez, a kerámia is kiváló alternatíva a melegítéshez.
A biztonságos és hosszú távon fenntartható megoldás az, ha üveg- vagy kerámiaedényeket választunk. Ezek az alternatívák nemcsak az egészségedet védik, hanem környezetbarátabbak is, hiszen csökkentik a műanyag használatát és az ezzel járó hulladéktermelést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.