A cserépkályhák, a téglakályhák és a kandallók mind nagy népszerűségnek örvendenek manapság. Nem csoda, hiszen egy szépen kivitelezett kandalló nemcsak jól mutat és otthonossá varázsolja a házat, de még költséghatékony fűtési alternatívának is bizonyul. Abban az esetben járunk jól, ha megfelelően tároljuk a fűtőanyagot – ugyanis a tűzifa tárolása kulcsfontosságú a fűtési költségek szempontjából.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy a télire való tüzelőt már tavasszal szerezzük be, ugyanis a frissen kivágott fa víztartalma igencsak magas. Ha már tavasszal megvásároljuk a téli tüzeléshez szánt fűtőanyagot, akkor annak lesz ideje megfelelően kiszáradni. Ezzel jelentős költségeket spórolhatunk meg, ugyanis a száraz fának magasabb a fűtőértéke, mint a nedves fának – a nedves fa esetében az energia nagy része arra megy el, hogy a víz elpárologjon. A fűtésre alkalmas tűzifának maximum 18-20% nedvességet szabad tartalmaznia, különben rengeteget veszít a fűtőértékéből.
1. A tűzifát mindig a lakóépülettől távol tároljuk. Soha ne helyezzük a fát a házunk, vagy a melléképületek közelében, mert a kártevők így könnyen bejuthatnak a házba is. Az épületek és a farakás között minimum 4-5 méter távolságot célszerű tartani.
2. A fűtéshez szánt fatuskókat sose helyezzük el élő fák közvetlen közelébe, mert az élősködők az élő fáról könnyen átjuthatnak a tűzifába.
3. Egyik legfontosabb alapszabály, hogy óvjuk a fát a közvetlen csapadéktól, nedvességtől.
4. A farakásokat sose helyezzük közvetlenül a földre: használjunk alátétet – például betontömböket, téglákat – amelyek segítik megóvni a farönköket a kártevőktől. Egy fából készült keret, vagy rács is alkalmas lehet, a lényeg, hogy létrejöjjön egy légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát és biztosítja, hogy a farétegek megfelelően tudjanak szellőzni. Ez azért fontos, mert így a fa nem indul rothadásnak.
5. A tűzifát mindig felhasogatva, lekérgezve tároljuk! Ha méterben, kérgestül hagyjuk, akkor sokkal lassabban szárad, mert a kéreg nem engedi át a nedvességet.
6. A tároló, amelyben a tűzifát tároljuk, legyen fedett és figyeljünk arra, hogy oldalai megfelelő szellőzést biztosítsanak a fa száradásához. A teljesen zárt hely nem alkalmas a tűzifa tárolására, mert úgy a fa nem tud megfelelően szellőzni. A farakás mögött hagyjunk egy körülbelül 5-10 centiméteres rést, hogy a levegő át tudja járni és a fa egyenletesen tudjon száradni.
7. Soha ne tároljuk a tűzifát a házban, garázsban, vagy a kazánházban. A farakásban ugyanis rágcsálók, bogarak húzhatják meg magukat – amelyek nem szívesen látott „vendégek” lehetnek otthonunkban. A legideálisabb tárolási helyszín: a kert.
8. Érdemes a farakást időnként átrendezgetni, ellenőrizni, újrapakolni, mert így egyrészt, könnyebben szárad a nedves fa, másrészt, ellenőrizhetjük, hogy vannak-e benne kártevők.
9. Ha megtehetjük, akkor vásároljunk 2 évre elegendő fát, így biztosan lesz kiszáradt tűzifánk. 2 évnél tovább azonban ne tároljuk a fát, mert veszít a minőségéből.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.