Olcsó házi praktika: ezért kell sót tenni az ablakba

só
Shutterstock - snezhana k
házi praktika penész egészség
A só szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól sokat hallhattunk már: mértékkel történő fogyasztása immunerősítő hatással bír, segít fenntartani a szervezet elektrolit egyensúlyát, belélegezve pedig csökkenti a megfázás, az allergia és az asztma tüneteit. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a sót érdemes kitenni az ablakba is.

Az ősz kétség kívül beköszöntött, és a hideg, szeles idő arra késztet minket, hogy egyre kevesebb időre hagyjuk nyitva az ablakokat. Nem csoda, hiszen ki szereti, ha egy nyitva hagyott ablak miatt teljesen lehűl a lakás hőmérséklete és fáznia kell az esti filmnézés, vagy a vacsora alatt? Mindannyian tudjuk, milyen isteni érzés a fűtött lakásban ülni és élvezni a meleg levegőt, miután jól átfáztunk a hidegben; inni egy forró teát, beülni egy kád forró habfürdős vízbe – nem csoda, ha ilyenkor eszünkbe sem jut, hogy a sok gőz és a kevés szellőztetés egy igen kellemetlen jelenséget idézhet elő otthonunkban: a penészt. Ha a penész egyszer felüti a fejét a lakásban, ember legyen a talpán, akinek sikerül végérvényesen megszüntetnie. A jó hír viszont az, hogy ezzel az egyszerű és olcsó házi praktikával elbánhatunk ezzel az alattomos betolakodóval, csupán annyi a dolgunk, hogy szórjunk sót az ablakpárkányra. Hihetetlen, de működik!

só
A só természetes párátlanító
Forrás: Shutterstock

Miért hatásos a só a penész ellen?

A só természetes párátlanító. Nem csak felszívja a nedvességet, hanem magában is tartja. Ennek köszönhetően nagy segítségünkre szolgálhat a penész elleni küzdelemben, mivel nedvszívó képességével megakadályozza a penész megjelenését.

A páralecsapódás akkor alakul ki, amikor a levegőben található vízgőz hideg felülettel érintkezik. Ha kint hideg van, bent a szobában pedig éppen száradnak a ruhák, vagy forró gőz keletkezik a konyhában, mert éppen főzünk, vagy vizet forralunk, akkor bizony páralecsapódás történik. Ez főként az ablakokon és a nem megfelelően szigetelt helyeken fordul elő, főleg akkor, amikor kint hideg a levegő. Ha a lakásban magas a páratartalom, és csukva vannak az ablakok, akkor a nedvesség nem tud hova távozni, folyékony víz keletkezik, és könnyen kialakulhat a penész.

Ha egy kis tányérban t teszünk az ablakpárkányra, vagy a fürdőszobába, vagy bárhová, ahol a nedvesség megjelenik, akkor a só felszívja a nedvességet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a só már teljesen vizes, akkor egyszerűen dobjuk ki és tegyünk a helyére egy újabb adag száraz sót. Bármilyen só alkalmas lehet erre a műveletre – beleértve a legolcsóbb, egyszerű konyhasót is.

Léteznek hasonlóan működő, tablettás páramentesítők is a penész ellen, amelyek ugyan sokkal drágábbak, mint ez az egyszerű házi praktika; hatékonyságukat tekintve viszont semmivel sem jobbak, mint az ablakpárkányra szórt, egyszerű konyhasó.

párás ablak
A só természetes párátlanító, nem csak felszívja a nedvességet, hanem magában is tartja
Forrás: Shutterstock

Miért vegyük komolyan a penészt?

A penész mindenki számára káros, de különösen azokra veszélyes, akik érzékenyek rá, vagy valamilyen légzőszervi betegséggel, allergiával küzdenek. Irritálhatja a tüdőt, a torkot, az orr nyálkahártyáját és a bőrt. A penész belégzése súlyosbíthatja az asztmás tüneteket, és súlyos tüdőfertőzéseket okozhat, ezért fontos, hogy egészségünk érdekében minél előbb kezeljük a penészes környezetet; semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.