sütemény recept bejgli
Nálunk, magyaroknál nincs igazi karácsony egy finom bejgli nélkül. Lehet diós, mákos, vagy akár pisztáciás, az ünnep elengedhetetlen kelléke ez az ízes finomság.

A bejglit mindenki szereti, bármilyen ízű, bármennyire repedt szét, bármennyire is csordul ki belőle a töltelék és  hasonlít inkább egy absztrakt művészeti alkotáshoz.

karácsony, bejgli, recept
Maradandó élmény a karácsonyi bejgli sütés.
Forrás: Shutterstock

Egy biztos: a karácsony, akkor bejgli!

Következzen az alaptészta és öt különböző töltelék receptje, ha nem csak egyféle változatot akarsz készíteni!

Bejglitészta

Hozzávalók (4 db 500 g-os rúdhoz):

  • 120 g vaj 
  • 120 g zsír
  • 600 g liszt + a nyújtáshoz 
  • 13 g friss élesztő 
  • 4 db tojássárgája 
  • 120 ml tej 
  • 1 csipet só
  • 60 g porcukor 
  • 1 db tojás

1. A hideg vajat és zsírt, a lisztet, az élesztőt morzsoljuk el. Ha­bar­junk el 3 db tojássárgáját a tejjel és a sóval, majd adjuk a lisztes elegyhez, és alaposan dolgozzuk össze vele. Végül szitáljuk hozzá a porcukrot is, gyors mozdulatokkal gyúrjuk si­mára, és rakjuk be 1 órára a hűtőbe. 

2. Vágjuk fel a tésztát négy egyenlő részre, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki mindegyiket 1 cm vastag téglalappá. Simítsuk rájuk a hideg tölteléket úgy, hogy a széleken 1 cm szabadon maradjon. Tekerjük fel a tésztákat, kenjük meg a megmaradt tojássárgájával elhabart tojással. Rak­juk be őket a hűtőbe, amíg megszárad rajtuk a tojás, majd ismételjük meg a műveletet. 

3. Hurkapálcikával mélyen szurkáljuk meg a bejgliket, hogy sütés közben a gőz távozhasson belőlük. Süssük a 180 fokos sütőben 25-30 percig a rudakat.

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés + a töltelék elkészítése

Diós töltelék

Hozzávalók (2 db 500 g-os rúdhoz):

  • 100 ml tej 
  • 100 g kristálycukor 
  • 50 g búzadara 
  • 230 g darált dió 
  • 30 g mazsola

Melegítsük meg a tejet, majd szórjuk bele a cukrot, a búzadarát, és melegítsük még 2 percig. A tűzről levéve forgassuk bele a darált diót a megmosott mazsolával együtt. Hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig tegyük be a hűtőszekrénybe.

Marcipános-szilvalekváros töltelék

Hozzávalók (2 db 500 g-os rúdhoz):

  • 240 g natúr marcipánmassza
  • 240 g szilvalekvár 
  • 40 g keksz­morzsa

Alaposan gyúrjuk össze a marcipánt a simára kevert szilvalekvárral, valamint a kekszmorzsával. Ezután nyújtsuk ki vékonyra, rakjuk tálcára, és felhasználásig tegyük be a hűtőszekrénybe.

Mogyorókrémes töltelék

Hozzávalók (2 db 500 g-os rúdhoz):

Száraz serpenyőben pirítsuk meg a mogyorót, majd miután kihűlt, forgassuk össze a mogyorókrémmel. Fel­hasz­nálásig rakjuk be a hűtőbe.

Mákos töltelék

Hozzávalók (2 db 500 g-os rúdhoz):

  • 100 ml tej 
  • 150 g kristálycukor 
  • 10 g vaníliás cukor 
  • 230 g cukrozatlan darált mák 
  • 1/2 db citrom lereszelt héja 
  • 20 g mazsola

Melegítsük meg a tejet. Szórjuk bele a kristály- és a vaníliás cukrot, és melegítsük addig, amíg azok el nem olvadnak. A tűzről levéve forgassuk bele a darált mákot, a citromhéjat és a megmosott mazsolát. Hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig rakjuk be a hűtőszekrénybe.

Túrós töltelék

Hozzávalók (2 db 500 g-os rúdhoz):

  • 200 ml tej 
  • 1 csipet só 
  • 80 g búzadara 
  • 50 g kristálycukor 
  • 10 g vaníliás cukor 
  • 150 g túró 
  • 20 g vaj 
  • 1/2 db citrom lereszelt héja

Forraljuk fel a tejet. Szórjuk bele a sóval elvegyített búzadarát, és kevergetve forraljuk tovább addig, amíg meg nem duzzad. Ízesítsük a kristály- és a vaníliás cukorral. Miután langyosra hűlt, dolgozzuk bele a túrót, a vajat és a citromhéjat. Felhasználásig tegyük be a tölteléket a hűtőszekrénybe.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.