7 étel, amit soha ne tegyél a fagyasztóba – Veszélyekre figyelmeztetnek szakértők

konyha fagyasztó étel
A tartósítás egyik legkényelmesebb formája, ám nem minden étel alkalmas erre. Egy élelmiszer-biztonsági ügynökség most felhívja a figyelmet hét olyan élelmiszerre, amit inkább ne tegyünk a fagyasztóba.

A fagyasztó életmentő lehet, ha megmaradt ételeinket hosszabb ideig szeretnénk tárolni. De nem minden élelmiszer alkalmas a fagyasztásra – néhányuk nemcsak minőségében romlik, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet.

fagyasztó
Nem minden étel való a fagyasztóba
Forrás: Shutterstock

Mely ételeket ne tegyük a fagyasztóba?

Egy élelmiszer-biztonsági ügynökség tette közzé a figyelmeztetését, amelyben felsorolják azokat az élelmiszereket, amiket nem szabad fagyasztóba tenni. Nemcsak azért, mert veszít az ízéből, évezeti értékéből, hanem legfőképp azért, mert egészségügyi kockázatot jelenthet.

  1. Nyers zöldségek és gyümölcsök, például saláta és paradicsom: a víztartalmuk miatt fagyasztás után az állaguk nyálkás lesz, és elveszítik tápértéküket.
  2. Burgonya: a fagyasztott krumpli gumiszerűvé válhat, és állaga élvezhetetlen lesz.
  3. Tojás héjában: a fagyasztás során a tojás megpattanhat, így könnyen bejuthatnak a baktériumok.
  4. Magas zsírtartalmú ételek: az olajjal készült ételek állaga és íze teljesen megváltozik a fagyasztás után.
  5. Majonéz: a fagyasztott majonéz szétválik, és alkalmatlanná válik a fogyasztásra.
  6. Sült ételek: a ropogós állagukat teljesen elveszítik, ha fagyasztjuk őket.
  7. Forró ételek: ha forrón tesszük a fagyasztóba, az más élelmiszereket is tönkretehet.

Miért veszélyesek?

A problémát a mikroorganizmusok jelenléte okozza. Míg a fagyasztás lelassítja ezek aktivitását, a kiolvasztás során újra „életre kelnek”. Az elégtelen hőkezelés vagy a helytelen tárolás veszélyes baktériumok, például szalmonella vagy E. coli elszaporodásához vezethet. Arra is figyelmeztetnek, hogy fagyasztott ételek felolvasztását mindig hűtőszekrényben vagy mikrohullámú sütőben végezzük, és kerüljük a szobahőmérsékleten való olvasztást. A kiolvasztott ételeket 24 órán belül el kell fogyasztani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.