Sajnos a sütők tisztítása esetén az öntisztító mód nem igazán segít, mivel sok energiát, hőt és kemikáliát igényel. Szerencsére léteznek olyan módszerek, amelyekkel könnyebbé válik a sütő tisztítása. Mindössze citromokra lesz szükség hozzá. Olvass tovább, és ismerj meg két módot is a sütő tisztítására citrommal.
A citromot nem csak élelmiszerként tudjuk felhasználni, hanem a háztartásban is. A citrom egy igazi csodaszer, hiszen remekül bevethető a konyha takarításánál, könnyen és sokrétűen hasznosítható. Legyen szó vágódeszkákról vagy a makacs foltok eltávolításáról. A citromlé hatékony tisztítószer, mivel citromsavat tartalmaz, amely természetes antibakteriális és antiszeptikus hatású. a citrom nem csak a konyhában ,de a mosás során is bevethető, olcsóbban és környezetkímélőbben fehérré varázsolhatod vele a ruháidat. A citromlé savasságának köszönhetően tehát kiválóan működik tisztítószerként. A konyhai gépek, mint például a sütő, vagy a mikró is kiválóan tisztítható vele, hiszen hatékonyan távolítja el a makacs zsírszennyeződéseket, valamint a vízkövet is. A citrom friss illata mellett a héjában lévő olajok egy kis fényt is adhatnak.
Vágj fel néhány citromot negyedekre, és helyezd őket egy sütőálló tálba (például egy kerámiából készült piteformát), majd önts rájuk vizet. Ezután tedd a tálat a sütőbe, és 120°C fokon süsd 30 percig. Miután eltelt az idő, vedd ki a tálat, és meríts egy szivacsot a citromos vízbe, majd töröld le vele a sütő ajtaját és rácsait. Az eredmény pedig csillogó felületek és friss citromos illat.
Ha el akarod távolítani a makacs zsírt és koszt a sütő belsejéből, próbálj meg egy kis gőztisztítást.
A citrom és víz gőzölésére vonatkozó javaslat némiképp eltér a fentebb leírtaktól, de hasonlóan egyszerű ás hatékony módszer: ahelyett, hogy az egész citromot a sütőálló tálba tennéd, vágd fel a citromokat és facsard ki a levüket a vízbe. A tálat ezután tedd be a sütőbe, és hagyd, hogy a víz elkezdjen felforrósodni. Figyeld a vizet és amint elkezd felforrni, kapcsold ki a sütőt, hagyva, hogy a gőz keringjen. Miközben a sütő hűl, ne nyisd ki az ajtaját. A citrom és a gőz kombinációja segíthet eltávolítani a koszt és zsírt, így egy lépéssel közelebb kerülhetsz a gyorsabb és könnyebb sütőtakarításhoz.
Ha a citromos gőzöléshez egy kis extra segítség kell, menj a kamrába, és vedd elő a szódabikarbónát. A szódabikarbóna zsíroldóként is működik és többféle módon megkönnyítheti a házimunkát is, mint például a sütő tisztítását. Keverd össze a szódabikarbónát vízzel egy tálban, amíg olyan pasztát nem kapsz, amely elég kenhető, de nem túl híg. Ezt a pasztát vidd fel a sütő ajtajának belsejére, és hagyd állni 15-20 percig. Ezután töröld le egy nedves ruhával. A citrom és a szódabikarbóna kombinációjával a sütőd hamarosan ismét csillogni fog. A sütő tisztítása még mindig nem lesz a kedvenc házimunkád, de talán már nem kerül a tennivalók lista aljára.
Tipp: Ha nincs éppen otthon citrom, más citrusfélékkel is megtisztíthatod a sütődet. A narancs, a lime és a grapefruit is hasonlóan jól működhet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.