A legalább 12 órán keresztül főtt csontleves támogatja a bél mikrobiomát, csökkenti a gyulladást a szervezetben, sőt, kollagéntartalmának köszönhetően segít a bőr rugalmasságának megőrzésében. Fontos azonban, hogy elegendő idő álljon a rendelkezésünkre a csodaleves elkészítéséhez, mert pár óra alatt nem lesz olyan hatékony – nem véletlenül kapta az „egyéjszakás húsleves” nevet.
A csontleves nagy mennyiségű tápanyagot, közöttük kollagént tartalmaz. A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben. Szerkezeti támogatást és rugalmasságot biztosít a csontoknak, az inaknak, a bőrnek, a porcoknak és az ízületeknek.
A hosszú főzési idő hozzájárul ahhoz, hogy a csontleves minél több hasznos tápanyagban bővelkedjen, így figyeljünk arra, hogy minél tovább főzzük.
A legjobb, ha hosszú főzési idő után eltesszük a hűtőbe egy éjszakára és másnap még tovább főzzük. Amikor úgy érezzük, hogy eleget főztük, ízlés szerint tegyünk bele húst, zöldségeket és levestésztát – így tartalmas és egészséges táplálékot nyerhetünk.
A csontleves kollagén tartalmának köszönhetően segíthet az ízületi károsodások helyreállításában és az ízületi gyulladások következtében jelentkező fájdalmak enyhítésében. Nem véletlen, hogy a kollagén-kiegészítők olyan népszerűek az ízületi megbetegedésekkel küzdők és a rendszeresen sportoló személyek körében. Ha például kurkumát is adunk a leveshez, akkor hozzájárulhatunk a szervezetben kialakult gyulladásos állapotok csökkentéséhez – ezáltal is támogathatjuk az ízületeinket.
A szervezet sajnos az idő előrehaladtával egyre kevesebb kollagént termel. Ez erősen hozzájárul a ráncok megjelenéséhez és idővel a bőr elveszíti rugalmasságát. Természetesen sokat tehetünk a bőr szépségéért és fiatalosabb megjelenéséért, ha kollagénes szépségápolási termékekkel töltjük meg a polcunkat, de a kollagén fogyasztása is rendkívül fontos, ha rugalmas bőrt szeretnénk.
Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani a kollagénben gazdag húslevest – a hatékonyság fokozása érdekében pedig kollagént tartalmazó étrendkiegészítőket, szépségápolási termékeket beszerezni.
A csontleves ásványi anyagokat; például kalciumot, magnéziumot, foszfort és egyéb nyomelemeket, vitaminokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. Ezen kívül gazdag aminosavforrás is: a prolin hasznos a sejtvédelemben és a sejtkárosodás megelőzésében, a glicin pedig támogatja az emésztést és a gyomorsavak kiválasztását. Egy japán tanulmány szerint a glicin stresszoldó anyag és hozzájárul a megfelelő alvásminőséghez is. A csontleves egy glutamin nevű aminosavat is tartalmaz, amely támogatja a gyomor- és bélrendszer szöveteinek szerkezetét és megfelelő működését.
A tanulmányok szerint a glutaminban gazdag csontleves rendkívül jótékony hatással van a bél mikrobiomára, és csökkentheti a gyulladást az egész bélrendszerben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.