Karfiolpizza: alacsony szénhidráttartalmú és isteni finom

karfiolpizza
Getty Images - GMVozd
fogyókúra recept egészség
Talán a pizzáról a legnehezebb lemondanunk a diéta alatt; a jó hír azonban az, hogy ha fogyókúra-barát verziót választunk, akkor nem is kell megtennünk. Ma már több olyan alternatív pizzatészta létezik, amelyet könnyedén beilleszthetünk a diétánkba: az egyik ilyen a karfiolpizza. Nem csak diétás, de ínycsiklandóan finom is.

Ki az, aki ne imádná a pizzát? Tény, hogy a pizza nem véletlenül olyan népszerű finomság, azonban nem kevés kalóriát tartalmaz, így a hagyományos pizza nehezen férhet bele az étrendünkbe, ha fogyni szeretnénk. A liszt, a zsíros sajt és a bacon nem igazán tartozik a diétás élelmiszerek közé – de mi van akkor, ha ezeket a hozzávalókat olyan alapanyagokra cseréljük, amelyek nem csak segítik a fogyást, de még istenien finomak is? A karfiolpizza tökéletes alternatíva lehet, hiszen a pizzatészta alapja a karfiol, ami lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a liszt – zsíros sajtok és bacon helyett pedig használjunk mozzarellát, sovány sonkákat, és sok-sok zöldséget.

Karfiolpizza
A karfiolpizza egészséges, alacsony szénhidráttartalmú és nagyon finom
Forrás: Getty Images

Íme, az ínycsiklandó karfiolpizza receptje

Hozzávalók a tésztához

  • 400 g karfiol
  • 150 gramm gouda, ementáli, vagy pizzasajt
  • 2 tojás
  • bors

Hozzávalók a paradicsomszószhoz

  • darabolt paradicsom
  • paradicsompüré
  • oregánó
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • fokhagyma só
  • kevés méz, vagy édesítőszer

Ajánlott feltétek

  • sovány sonka
  • parmezán
  • light mozzarella
  • zöldségek tetszés szerint: brokkoli, zöldborsó, kukorica, lilahagyma, pepperoni, spenót, gomba, paradicsom, paprika stb.

A tészta elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fokra).

2. Tisztítsuk meg a karfiolt, és hámozzuk meg a szárát. A karfiolszirmokat és a szárat apróra vágjuk, vagy konyhai robotgépben finomra reszeljük.

3. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd terítsük ki rá a felaprított karfiolt.

4. Enyhén sózzuk meg a kiterített karfiolt.

5. Fedjük le sütőpapírral, és a sütő közepén kb. 10 percig süssük a „tésztát”.

6. Vegyük ki a karfiolt a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

7. Reszeljük le a gouda sajtot, az ementálit vagy a pizzasajtot – majd tegyük bele egy tálba és keverjük össze két tojással és egy kis borssal.

8. Keverjük bele a masszába a langyos karfiolt.

9. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és a karfiolos-sajtos keverékből formáljunk két pogácsát, majd a sütő középső részén süssük 10-15 percig, amíg a keverék majdnem készre sül.

A paradicsomszósz elkészítése

1. A darabolt paradicsomot zúzzuk össze aprítógépben, vagy botmixer segítségével.

2. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a fűszereket és az édesítőszert, vagy a mézet.

A karfiolpizza elkészítése

1. Kenjük meg a karfioltésztás alapot pizzaszósszal.

2. Ízlés szerint szórjuk meg parmezánnal, feldarabolt mozzarellával.

3. Tegyünk rá a sovány sonkát, a zöldségeket és a tetejére még egy kis sajtot. Ezután süssük még 180 fokon 8-10 percig.

Az így elkészült karfiolpizza nem csak ínycsiklandóan finom, de egészséges, diétás, alacsony szénhidráttartalmú és gluténmentes is. Ha szeretnél megszabadulni néhány kilótól, vagy csak odafigyelnél az egészséges étkezésre, akkor mindenképp próbáld ki ezt az isteni pizza receptet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.