Hírességek a magányos merénylők célkeresztjében

Police Escorting Mark David Chapman
Getty Images - Bettmann
merénylet fanatizmus hírességek
Az ismert emberek nagyobb figyelemnek, és emiatt sokszor nagyobb veszélynek is vannak kitéve. Van, hogy a gyűlölőik, de sokszor a saját rajongóik formálnak jogot arra, hogy döntsenek az életükről vagy éppen a halálukról.

Ahogy azt a Life.hu is megírta, május 15-én délután több lövést adtak le Robert Fico szlovák kormányfőre. A politikus a hírek szerint a műtét után stabil, de súlyos állapotban van. A történelem során rengeteg híresség lett már magányos merénylők áldozata. Néhányuknak szerencséje volt, és a gyilkossági kísérlet végül nem valósult meg vagy kudarcba fulladt, de többen vannak, akik súlyos sérüléseket szereztek vagy belehaltak az ellenük elkövetett merényletbe. Hogy mi jár az elkövetők fejében, amikor úgy döntenek, hogy jogot formálnak arra, hogy elvegyék egy másik ember életét, azt többnyire csak ők tudják biztosan, de egy tény, a merénylet, történjen akár személyes, akár gazdasági, politikai vagy vallási indíttatásból, fanatizmusból, a célja mindig a kiszemelt áldozat fizikai megsemmisítése.

 

Hírességek, akik nem élték túl az ellenük elkövetett gyilkossági kísérletet

 A következő sztároknak nem volt szerencséjük, a merénylőjük elérte a kitűzött célját, likvidálta rajongása vagy gyűlölete tárgyát. 

John Lennon

CANNES-JOHN LENNON híresség
A merénylők olykor rajongói a hírességnek, akit megtámadnak: a Beatles egykori frontemberének gyilkosa, Mark David Chapman fanatikus Lennon-rajongó volt
Forrás: AFP

A Beatles egykori frontemberének gyilkosa Mark David Chapman fanatikus Lennon-rajongó volt. A merénylet napján több órán át várakozott a zenész háza előtt, majd amikor ő és felesége, Yoko Ono az utcára léptek, autogramot kért Lennontól. A jelenetet lefotózták, ám akkor még nem tudták, hogy ez lesz az utolsó kép a világsztárról. Lennonék estig dolgoztak egy lemezstúdióban, amikor hazatértek, Chapman még mindig a ház előtt ácsorgott a Zabhegyezőt olvasva. A tettes megszólította a mellette elhaladó Lennont, majd amikor az megfordult, öt lövéssel végzett vele. Azt vallotta, fényűző élete miatt ábrándult ki egykori bálványából. 

Tupac Shakur

Tupac Shakur Live In Concert
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb rappere maga sem volt jófiú
Forrás: Getty Images

A világ egyik legismertebb és legkedveltebb rappere maga sem volt jófiú: ahogy a szövegeiben, úgy az életében is rendszeresen megjelent az erőszak. A harlemi születésű sztárt 1996-ban gyilkolták meg, amikor épp egy fellépésre tartott. A rapper legtöbbször golyóálló mellényt viselt, ám ez alkalommal nem volt rajta. Egy piros lámpánál várakozott az autójában, amikor a kocsi mellé beállt egy másik jármű, amelyből tüzet nyitottak. Tupac másnap, kórházban halt meg. A 75 millió lemezt eladott világsztár gyilkosát csak 26 évvel később sikerült elfogni: mint kiderült, a merénylet előtti napon Tupac egy kaszinóban összeveszett az elkövetővel, aki másnap bosszúból ölte meg a hip-hop egyik legismertebb alakját. 

Gianni Versace

Gianni Versace
Gianni Versace a XX. század második felének egyik legtehetségesebb divattervezője
Forrás: Getty Images

A XX. század második felének egyik legtehetségesebb divattervezője, a Versace márka és divatház alapítója 50 évesen lett egy ámokfutó áldozata. A divatguru a reggeli sétájáról tért haza a Miami Beach-i villájához, amikor egy Andrew Cunanan nevű férfi az otthonának lépcsőjén kétszer fejbe lőtte őt. A fegyvert, amellyel kivégezte Versacét, lopta, mégpedig az első áldozatától: a filippínó származású ámokfutónak ugyanis a divattervező az ötödik áldozata volt. A rendőrség nem talált összefüggést a gyilkosságok között, Cunannak pedig nem volt lehetősége elmondani, mi vitte rá szörnyű tetteire, mivel a Gianni Versace ellen elkövetett merénylet után öngyilkos lett. 

 

Hírességek, akik túlélték az ellenük elkövetett gyilkossági kísérletet

Következzenek azok a sztárok, akik szerencsésen megúszták az ellenük kitervelt merényletet.

Gordon Ramsey

FOX's "Kitchen Nightmares" - Season Twenty-Three Gordon Ramsey
Gordon Ramsey
Forrás: FOX Image Collection via Getty Images

Az ötgyerekes sztárséf egy tévéműsort forgatott Costa Ricán, ahol az illegális cápavadászat, illetve a cápauszonyok eltávolítása ellen szólalt fel. Ezzel rálépett a cápabizniszben érdekelt helyi maffia tyúkszemére, ami miatt több fenyegetést és gyilkossági kísérletet kellett megtapasztalnia. Azt mesélte, hogy volt, amikor a házába visszatérve egy hordó benzint öntöttek rá, előfordult, hogy fekete autók álltak be a kocsijuk mellé és megpróbálták elzárni előlük az utat, és az is megtörtént, hogy tengerészek fogtak fegyvert rájuk, amikor meg akarták nézni, mit szállítanak. A helyi rendőrség semmit nem lépett az ügyben, azt mondták, hogy aki más bizniszébe üti az orrát, ne csodálkozzon, ha lelövik. 

50 Cent

2024 Dreamville Music Festival
50 Cent
Forrás:  Getty Images

A nagyanyja háza előtt lőtték le a rappert, aki bár 9 golyót kapott, de csodával határos módon túlélte az ellene elkövetett merényletet. A Queensben történt gyilkossági kísérlet helyszíne bővelkedik erőszakos bűncselekményekben, így annyira nem volt meglepő, hogy a sztárra támadtak, ám a gyanúsított személye már érdekesebb. Mike Tysont gyanúsították meg a merénylettel, aki egy helyi drogbárónak is dolgozott, ám a bizonyítási eljárás nem történhetett meg, mert a férfit három héttel később megölték. 

Justin Bieber

-
Justin Bieber 
Forrás: ddp images via AFP

A most első gyermeke születését váró énekes kiherélését és meggyilkolását egy új-mexikói börtönben tervelte ki Dana Martin, aki egy 15 éves vermonti lány megerőszakolásáért töltötte a büntetését. A férfi valamiért gyűlölte az akkor még csupán 18 éves Biebert, és olyannyira a megszállottjává vált, hogy úgy döntött, kiheréli és kivégzi a fiatal kanadai sztárt. Tervét elmondta egy rabtársávnak, Martin Staakének, aki vállalta, hogy unokatestvérével, Tanner Ruane-nel megvalósítják Martin tervét, majd szó szerint követték is minden utasítását. Végül Justin Bieber megúszta a merényletet, mert ki tudja miért, maga Dana Martin adta fel két bűntársát a rendőrségnek. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.