Kokainnal szennyezett a Balaton vize – Elképesztő adatok láttak napvilágot

Balaton, szél, vihar, zápor, zivatar, időjárás
AFP - NurPhoto via AFP
balaton szennyeződés kokain
A Balaton vize és élővilágba veszélyben van. Naptejjel, hormonokkal és kokain származékokkal szennyezett a magyar tenger.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, kedvelt nyaralóhelye magyar és külföldi turistáknak egyaránt. A turizmusnak jót tesz ez a hatalmas érdeklődés, a víznek és az élővilágának már kevésbé. Aggasztó adatok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, mivel és milyen mértékben szennyeződik a magyar tenger szezonról szezonra....Még kokain is található benne.

Kokain van a Balatonban? – Elképesztő adatok láttak napvilágot
Kokain van a Balatonban? – Elképesztő adatok láttak napvilágot Forrás: Shutterstock

Kokain van a Balatonban? – Elképesztő adatok láttak napvilágot

Gyógyszermaradványok, hormonok, valamint kokain és annak különböző származékai is megtalálhatók a vízben - írta meg a sonline.hu. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet friss adatai alapján kiderült, hogy a Balatont rengeteg olyan emberi beavatkozás érte és éri most is, amelyek az élő rendszereket veszélyeztetik, és ezzel a tó jövőbeni, emberi használatát is veszélybe sodorhatják. Piringer Zsolt, a kutatóintézet vezetője elmondta, hogy a tóban olyan jellegű szennyeződések vannak, amik akár bűnügyi helyszínbe is beleillenének.

Molnár Éva, a kutatócsoport tudományos munkatársa elmondta, hogy a Zala folyóba és onnan a Balatonba évi 11,5 millió köbméter tisztított szennyvíz kerül be, valamint további 2,2 millió köbméter érkezik a tóba a környékbeli fürdők használt vizeként.

 A becslések szerint napi 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a vízbe a fürdőzők bőréről. 

A kutatócsoport 134 hatóanyag, köztük antidepresszánsok, koffein, hormonok, különféle szívgyógyszerek jelenlétét vizsgálták a magyar tengerben. Ezek közül 42 vegyületet mutattak ki, ha a vízgyűjtőket is nézzük, akkor 72-őt. Legmagasabb számban antidepresszánsok maradványait és epilepszia elleni szereket találtak.

Zamárdinál a vízben idén is jelentős mennyiségű kokaint és annak bomlástermékeit tudták kimutatni, ami összefüggésbe hozható az ott megrendezett zenei fesztivállal - írta meg a travelo.hu.

A kutatások során kiderült, hogy a Balaton élővilágba is komoly veszélynek van kitéve:  az UV-szűrők miatt a vízibolhák kétszeresére nőttek, míg a hormonkezelések hatására a csigák embriói idő előtt kikeltek.

Ez a helyzet nemcsak környezetvédelmi, hanem morális kérdés is. Mindenki felelőssége, hogy tiszteletben tartsa és megóvja ezt a nemzeti kincset

 – mondta Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács igazgatója.

A konferencia során a szakemberek egyöntetűen megállapították, hogy mihamarabbi intézkedésekre van szükség, mielőtt ennek a hatalmas szennyezettségnek visszafordíthatatlan következményei lennének.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.