párkapcsolati kommunikáció kommunikációs stílus probléma konfliktus
Érezted már úgy, hogy bármennyire is törekszel rá, hogy egy vitában elmagyarázd a párodnak az álláspontodat, a végeredmény szinte mindig konfliktus lesz? Konszenzus helyett valamelyikőtök inkább feladja és enged. Vagyis, nem működik a párkapcsolati kommunikáció.

Hosszú percek óta magyarázol, érvelsz, újra és újra körbejárod a saját szempontjaid szerint a vita tárgyát, és nem érted, hogy a párod mit nem ért. Úgy érzed, szándékosan értetlen, megmakacsolta magát, direkt idegesít és semmi értelmes érve nincs, csak beszólogat, megsértődik. Mindig ugyanazokat a köröket futjátok. Ismerős szituáció? Van egy rossz hírünk: nálatok sem működik a párkapcsolati kommunikáció.

párkapcsolati kommunikáció
Négyféle párkapcsolati kommunikációs stílus létezik, és mindegyik htással van a kapcsolatra.
Forrás: Shutterstock

A kommunikációs vagy társalgási stílus mutatja meg, hogy az emberek hogyan lépnek interakcióba és osztanak meg információt másokkal. A kommunikáció a kapcsolatok egyik legfontosabb összetevője, ezért a kommunikációs stílusod ismerete jelentősen befolyásolhatja azok minőségét. A következő négy kommunikációs stílus egyikét biztosan felismered magadon és a társadon, ahogy azt is, hogyan befolyásolja a párkapcsolatodat az, ahogyan a kéréseidet, vágyaidat közvetíted a másik felé. 

1. Passzív párkapcsolati kommunikációs stílus

Szeretsz mindent magadba zárni? Ahelyett, hogy nyíltan szembenéznél egy problémával, a békefenntartás álarca mögé bújva inkább elhanyagolod a párkapcsolati gondokat, az érzéseidet és az igényeidet? A mantrád: „nekem a lelki békém a legfontosabb ”? Ha ez rád vall, akkor passzív kommunikátor vagy, aki többnyire nem tartja a szemkontaktust beszélgetés közben, ha dühös, inkább mosolyog vagy nevet, halkan, esetleg bocsánatkérően beszél. A passzív kommunikátorok ahelyett, hogy beszélnének és kifejeznék érzéseiket, inkább hallgatnak, és a döntéshozatalt másokra hárítják. Ez nem azt jelenti, hogy nincs véleményük az adott kérdésben, csak attól félnek, hogy ha elmondják, azzal felzaklatják a partnerüket, vagy konfliktust, konfrontációt okoznak. Márpedig ez utóbbit nagyon nehezen viselik.

Bár biztonságosnak tűnhet ez a fajta passzivitás, komoly károkat okoz a párkapcsolatokban, mivel a meg nem beszélt problémák feszültséghez és stresszhez, idővel nehezteléshez vezethetnek. Ha pedig két passzív kommunikátor van egy kapcsolatban, és mindkét fél tudatosan nem próbálja megoldani a problémákat, az egyenes út a katasztrófáig.

2. Agresszív kommunikációs stílus

Amikor hangot adsz az érzelmeidnek, védekező vagy követelőző hangnemre váltasz? Hiszed, hogy a dolgokat és a véleményedet úgy kell kimondani, ahogy vannak, mindenféle csomagolás nélkül? Azon kapod magad, hogy kemény szavakat használsz vagy felemeled a hangod? A mottód: „Mondd ki úgy, ahogy van, kertelés nélkül”? Akkor bizony az agresszív kommunikátorok ismertetőjegyeit mutatod. Az agresszív kommunikátorok a passzív kommunikátorok pontos ellentétei: nagyon is kifejezik az érzelmeiket, akár mások érzelmeinek rovására is. Félbeszakítják vagy túlbeszélik a másikat, és gyakran fenyegetéssel próbálják elérni, amit akarnak, mivel csak a saját igényeikkel törődnek. 

A kapcsolatokban az agresszív kommunikátor a kifejezésmódja miatt érzéketlennek tűnhet. Érzelmileg robbanékony és nagyon kiszámíthatatlan, ezért a társa úgy él mellette, mint aki folyton tojáshéjakon lépked. Hosszú távon ez a kommunikációs stílus is szakításhoz vezethet.

3. Passzív-agresszív kommunikációs stílus

Tagadod, hogy valami nincs rendben a stílusoddal, miközben a viselkedésed mást mond? Szarkasztikus megjegyzéseket teszel vagy elutasítóan viselkedsz?  Akkor te is a „csenddel verés” királynői és királyai közé tartozol. A passzív és az agresszív stílus egyedi keveréke, azaz látszólag passzív, de belül nagyon is agresszív: a kifelé békések, ám a haragjukat úgy élik ki, hogy észrevétlenül manipulálják a másikat. A passzív-agresszív kommunikátorok nehezen ismerik el és fejezik ki a dühüket. Érzelmeiket és érzéseiket közvetve közlik, remélve, hogy a másik személy veszi az adást. Csak korlátozottan veszik figyelembe mások érzéseit és szükségleteit, rejtett üzeneteikkel és érzéseikkel bizonytalanságban tartják a másikat, ami az érzelmi bántalmazás egyik formája. Színlelt kedvesség, áldozati szerepkör, a beszélgetések elkerülése, álcázott düh és szarkazmus. Magadra ismertél?

A legtöbb konfliktushoz ez a kommunikációs stílus vezet. A passzív-agresszív kommunikátorok társai mindig abban a dilemmában vannak, hogy megfejtsék-e, mit is akart a másik. Viselkedésük bizalmatlansághoz vezet, sőt eszkalálhatja a helyzetet, a sok megoldatlan probléma és félreértés összezavarja és frusztrálja partnerüket.

Happy,Married,Young,Couple,Hugging,,Sitting,On,Cozy,Couch,Together,
Az asszertív kommunikációs stílus segít a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat kialakításában
Forrás: Shutterstock

4. Asszertív kommunikációs stílus

Világosan és magabiztosan fejezed ki magad, miközben érzékeny maradsz mások érzéseire? Meghallgatod a párodat anélkül, hogy félbeszakítanád, és tudsz tisztelettudóan, világos és nyugodt hangnemben beszélgetni? Ha mindezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor valószínűleg asszertív kommunikátor vagy. Az egyik legegészségesebb stílust tudhatod magadénak: az emberek tudják, hányadán állnak veled, nincs félreértés, a kommunikáció egyik leghatékonyabb módjával erősíted a kapcsolataidat azzal, hogy nyílt párbeszédre ösztönözöd a másik felet. Ugyanis az asszertív kommunikációs stílusban nincsenek játszmák, a felek őszintén, közvetlenül és tisztelettudóan közvetítik érzéseiket és igényeiket, anélkül, hogy megbántanának másokat. Az asszertív ember odafigyel a másikra, meghallgatja őt, közben fenntartja a szemkontaktust, a testbeszéde nyitott.

Asszertív kommunikáció mellett kevesebb a párkapcsolati konfliktus, ami egy kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló, kielégítő kapcsolathoz vezet.

Ha az első három stílus valamelyike jellemzi a párkapcsolati kommunikációdat, van egy jó hírünk: mint minden, ez is fejleszthető, tehát ne aggódj, helyette inkább dolgozz magadon.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.