Romantikus kirándulás: a legszebb kastélyok és várak Magyarországon

szerelmesek, kirándulás, fiatal pár
Alexander Shunevich/Shutterstock - Alexander Shunevich
előkelő vár Magyarország kastély kirándulás
Élnél úgy, mint egy hercegnő? Akkor ez a te napod! Mutatunk néhány elképesztő helyet, ahová romantikus kirándulásra indulhattok. Várak és kastélyok, amelyek a mai napig őrzik az egykori nemesség előkelő stílusát.

Ha romantikus kirándulásra vágysz, érdemes felütni a térképet és kicsit átböngészni. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy igazán romantikus programot találj, Magyarország ugyanis gazdag történelemmel és lenyűgöző építészeti örökséggel rendelkezik. Az ország különböző pontjain található kastélyok és várak a történelem különleges lenyomatai. Az alábbiakban bemutatjuk Magyarország öt legszebb várát és kastélyát, amelyek mindenképpen megérnek egy romantikus kirándulást.

romantikus kirándulás
Romantikus kirándulás
Forrás: Forrás: Shutterstock

Romantikus történelmi túra Magyarországon

Buda­pest, Budavári Palota

Ha ritkán látod Budapestet, vagy szeretnél egy napra turista lenni a saját városodban, akkor irány Buda, hiszen a történelmi épületek legszebbje  a Budavári Palota. 

Forrás: MTI/Kovács Sándor

A királyi várat eredetileg a 13. században építették, de az évszázadok során többször átépítették és bővítették. A jelenlegi barokk stílusú épület a 18. századból származik. A palota több múzeumnak ad otthont, köztük a Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak. Az épület és környéke a Világörökség része, és lenyűgöző kilátást nyújt a fővárosra és a Dunára. 

Gödöllő, Királyi Kastély

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, amely egykor a Habsburg-ház tagjainak, köztük Ferenc József császárnak és Erzsébet királynénak, közismertebb nevén Sissinek volt a kedvelt rezidenciája. 

A gödöllői kastély
Forrás: Northfoto

Az épületet a 18. században kezdték el építeni, és később a Grassalkovich család tulajdonába került. A kastélyt csodálatos park veszi körül, amely ideális hely a pihenésre és a sétára. Az épület belső tereiben megőrizték a korabeli bútorokat és berendezési tárgyakat, amelyek betekintést nyújtanak a királyi család életébe. Ha ezt a kastélyt választod, kis időre te is átélheted, milyen volt Sissi idejében arisztokratának lenni. 

Fertőd, Esterházy-kastély

A "magyar Versailles"-ként is ismert Fertődi Esterházy-kastély az ország egyik legfényűzőbb barokk építménye. A kastélyt az Esterházy család építtette a 18. században, és híres volt az itt tartott fényűző bálokról és művészeti eseményekről. 

Esterházy-kastély
Fertőd
Forrás: eszterhaza.hu

A kastély több mint száz szobával rendelkezik, látogatói megcsodálhatják a díszes belső tereket, a gyönyörű freskókat és az előkelő stílusú kertet. Ha szereted a komolyzenét: Joseph Haydn, az ismert zeneszerző is hosszú ideig az Esterházy család szolgálatában állt, és számos művét itt komponálta. 

Keszthely, Festetics-kastély

Keszthely városának büszkesége a Festetics-kastély, amely az egyik legjelentősebb magyar barokk épület. A kastélyt a 18. században építették a Festetics család számára, és ma is az eredeti berendezéssel és bútorokkal várja látogatóit. 

keszthelyi Festetics-kastély
Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az épületben található Helikon Könyvtár több mint 86 000 kötetet tartalmaz, és ezzel Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb magánkönyvtára. A kastély gyönyörű parkja és a hozzá tartozó pálmaház is lenyűgöző látványt nyújt, ha van időtök pihenni, akkor érdemes egy pléden elidőzni egy kicsit és élvezni a kastély páratlan hangulatát. Ha utána strandolni szeretnétek, akkor irány a Balaton partja! 

Sárospatak, Rákóczi-vár

A sárospataki Rákóczi-vár a magyar reneszánsz építészet egyik kiemelkedő példája. 

Sárospatak Forrás: Nemzeti kastélyprogram

Az épület a 16. században épült, és a híres Rákóczi család tulajdonában volt, amelynek legjelentősebb tagja, II. Rákóczi Ferenc itt született. A várhoz tartozó kiállítások és múzeumok bemutatják a Rákóczi család történetét és a korabeli élet mindennapjait. 

Az épületet romantikus park veszi körül, amely kiváló hely a nyugodt sétákhoz és a kikapcsolódáshoz, a város vendéglőiben pedig romantikus vacsorával várják a kirándulókat.

 Így készülj a kirándulásra

  • Magyarország kastélyai nemcsak építészeti remekművek, hanem fontos történelmi és kulturális emlékek is. Ezek a csodálatos épületek lehetőséget nyújtanak arra, hogy visszautazzunk az időben, és megismerjük a magyar nemesség életét, valamint az ország gazdag múltját. Egy látogatás ezekben a kastélyokban egyben utazás is a magyar történelem szívébe, így érdemes egy kicsit utánaolvasni, megismerni az adott kor jellegzetességeit, a divatot, a kultúrát, hogy még szuperebb legyen az élmény. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.