TikTok-trend: Mi az a „fridgescaping”, a közösségi média nem túl praktikus új trendje?

TikTok trend
Forrás: Shutterstock/Roman Samborskyi -
közösségi média hűtőszekrény TikTok-trend
Amikor az emberek a hűtőszekrény díszítéséről beszélnek, gyakran a hűtő ajtajára gondolnak. Ez az új TikTok-trend azonban a hűtőszekrény belsejére helyezi a hangsúlyt. A „fridgescaping” lényege, hogy esztétikussá tegyék azt a helyet, ahol ételeiket tartják.

Ha az utóbbi időben TikTok-on vagy Instagramon böngésztél, valószínűleg találkoztál egy új trenddel, amelyet „fridgescaping”-nek hívnak. Ez az új TikTok-trend a hűtőszekrények belsejének díszítésére összpontosít, és bár sokak számára szórakoztatóan tűnhet, a valóságban nem biztos, hogy praktikus megoldás.

TikTok trend
Az új TikTok-trend „fridgescaping”  kifejezését először 2011-ben Kathy Perdue kaliforniai brentwoodi nyugdíjas tervezői tanácsadó használta egyik blogbejegyzésében. 
Forrás: Shutterstock/Cavan-Images

Mi is az a fridgescaping, ez az új TikTok-trend?

Kathy Perdue blogbejegyzésében tűnt fel először ez a kifejezés, aholis Perdue felvetette, hogy miért ne helyezhetné el a mindennapi élelmiszereit esztétikus tárolóedényekben, így minden alkalommal, amikor kinyitja a hűtő ajtaját, egy szép látványban gyönyörködhet. A fridgescaping a hűtőszekrények dekorálásának új trendje lassan bekúszik a közösségi média platformokra is, ahol egyre többen kezdték el a fenti elvek alapján átalakítani sablonos hűtőszekrényeiket. Az ötlet lényege, hogy a hűtőt dizájn elemekkel rendezik be, amelyek nemcsak esztétikai szempontból vonzóak, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy a hűtő belseje is otthonos hangulatúvá váljon. Ezen az új trenden belül egyre gyakrabban láthatunk stílusosan elrendezett ételeket, különböző tematikus tárolókat és egyedi dekorációkat, amelyek mind-mind hozzájárulnak a hűtő vizuális vonzerejéhez.

Lynzi Judish lakberendezéssel foglalkozó tartalomkészítő május óta tesz közzé hűtőrendezéssel kapcsolatos tartalmakat, ezek közül az egyik legnépszerűbb fridgescaping munkája egy A Bridgerton család sorozat ihlette hűtőszekrény volt, amelyet stílusosan „Fridgerton”-nak hív.

Az új TikTok-trend a valóságban nem túl praktikus 

Bár a fridgescaping vizuálisan lenyűgözőnek tűnhet, a TikTok-on látott példák gyakran a valóságtól elrugaszkodottak. A trend eredeti célja az volt, hogy egy kis kreativitást csempésszen a konyhai környezetbe, azonban sokan arról számolnak be, hogy a gyakorlatban nem olyan egyszerű megvalósítani, mint amilyennek első látásra tűnik. Bár biztosan jól mutat, de nem éppen a legpraktikusabb megoldás, ha a hűtőszekrény teljes területét élelmiszerek és hozzávalók tárolására használjuk. „Ez a trend bár szórakoztató, de nem feltétlenül praktikus” - mondja a lakberendezési szakértő, Jessica Lynn. „A hűtőszekrények többsége nem rendelkezik elegendő hellyel a díszítésekhez, és a gyakori használat, illetve a napi takarítás miatt a szép rend gyorsan káoszba fordulhat.”

@lynziliving Wow, this was a project! It took about four hours of my Sunday morning to give the refrigerator a full clean, organize and style. Here are some of my thoughts. 1. I’m unsure if this is sustainable, but I love it so much, so I’m going to give it a serious try! For the first time ever I can see all my produce, so I think this will lead to less waste and maybe also less shopping. 2. This would be literally impossible for anyone with kids unless you never allow them to touch your refrigerator. 😂 I also know in the past because of my mental health I would have never been able to keep up with this. 3. I vowed I would not be a person who would trash parts of items to fit the aesthetic. Any overflow is in the back alongside some items I use less. This meant buying pitchers that held the same fluid ounces of the things I topically buy, like juice and cold brew. It also meant splitting some things into two (like the Brussels sprouts) and creatively organizing (like the mushrooms). That also meant something leftover, such as my half cucumber, needed a home. It was another place I needed a creative solution, so now I have some cucumber slices prepped for other things in a spare Harry Potter jar that I never use anyway. 4. Adding the flowers was a cheerful touch that will generally cost me nothing. I bought flowers this time because I wanted more around the house, but in the future I’ll just grab some from the garden. 5. This process made me realize I tend to buy duplicates of things because I didn’t realize I already had some waiting. Like, as much as I like Old Croc cheese, I did not realize I had so much. I’m embarrassed. I also saw I had some very unnecessary food waste, like a package of celery that went bad before I’d even opened it. 🤦🏻‍♀️ 6. You could easily thrift some of the storage items and it would probably be even prettier than this and more special. Overall I actually love this, but we’ll see how I do with it in the long run. In the meantime I’ll probably open my refrigerator 20 times a day just to look at it. #fridgescaping #refrigeratororganization #organizationideas #satisfyingvideos #satisfyingcleaning @HomeGoods @Wayfair @Amazon Home @Temu @LG Electronics USA @Anthropologie @magnolia @Walmart @ShopRite Stores ♬ Concerto No. 2 in E major, Op. 8, RV 269, "Summer": III. Presto. Tempo Impettuoso d'Estate - Baroque Festival Orchestra & I Musici Di San Marco

A fridgescaping nagy részét gyakran olyan dizájn elemek alkotják, amelyek nem feltétlenül illeszkednek a mindennapi élethez, vagy amelyeknek egyáltalán nincsen helye és funkciója egy hűtőszekrényben. Az esztétikai célok mellett gyakran elmaradnak a praktikus szempontok, mint például, hogy a túl sok dekoráció miatt lehetetlenné válik a hűtő egyszerű tisztítása és az ételek könnyű hozzáférhetősége, továbbá a háztartási gép működésének sem feltétlenül tesz jót. De  néhány élelmiszer eltarthatósági ideje is lecsökkenhet, például a bogyós gyümölcsöké, ha azokat nem egy fedett edénybe, hanem egy nyitott tálkában helyezzük a hűtőbe. 

Összességében azonban elmondható, hogy ez egy szórakoztató, kreatív és látványos új TikTok trend. Ha te is szeretnéd kipróbálnád a fridgescaping Tiktok trendet, akkor próbáld meg úgy alakítani a dizájnt, hogy az ne csak szép, hanem használható és könnyen tisztítható is legyen. Ezzel biztosíthatod, hogy a hűtőszekrényed be tudja tölteni eredeti funkcióját is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.