Űrkaland: az öt legmenőbb dolog, amit egy asztronauta megtett

űrhajós ISS asztronauta
Űrhajósnak lenni nagyon menő. Akik eljutnak a világűrbe, azok életre szóló élménnyel lesznek gazdagabbak, még akkor is, ha a térugrás és a bolygóközi barátkozás még csak a mozikban létezik. Az űrkaland ráadásul mindenkinek mást jelent, nézzük mi volt az öt legmenőbb tett a súlytalanságban.

Csak kevesek gyerekkori álma valósulhat meg azzal, hogy űrhajós lesz. Az űrkaland ráadásul nagyon népszerű A technikának hála szinte testközelből követhetjük az űrhajósok munkáját, akik ráadásul szívesen mutatják meg, mi folyik a világűrben. Olyan dolgokat tesznek meg, amikről mi hétköznapi emberek csak álmodozunk, ráadásul humoruk is van hozzá, összegyűjtöttük, mi mindennel lepték meg eddig az űrkutatás rajongóit. 

űrkaland
Csak kevesek gyerekkori álma valósulhat meg azzal, hogy űrhajós lesz.
Forrás: Shutterstock/Supamotionstock.com

Űrkaland: a szelfitől a meséig

1. A Star Trek örök

Samantha Cristoforetti kimaxolta a sci-fi rajongást. Az űrhajósok az utazásra csak egy aktatáska méretű doboznyi privát holmit vihetnek magukkal. Samantha a kis dobozban nem mást vitt magával, mint a legendás filmsorozat, a Star Trek űrhajósainak egyenruháját. Ebben a jelmezben szelfizett kávézás közben az űrállomáson. Természetesen a csésze sem volt hétköznapi, kifejezetten a súlytalanságra tervezték. 

Samantha Cristoforetti
Samantha Cristoforetti

Samantha a rajongók kérésére még azt is megmutatta, milyen snack készletük van az űrállomáson. Az űrnasikészletről szóló videót több százezren nézték meg. 

2. Szinkronúszás súlytalanságban

Karibi hangulat és garantált röhögés: Az első nemzetközi űrolimpiaként aposztrofálták készítői az alábbi videót. A Nemzetközi 

Űrállomás asztronautái a súlytalanságot kihasználva megmutatták, mit tudnak. Az orosz Pjotr Dubrov, Oleg Novitsky, a Nasa űrhajósa, Mark Van de Hei és a SpaceX Dragon asztronautája Shane Kimbrough  vegyes csapatot alkotva mutatták meg, milyen az űrmacarena. Mi tíz pontot adtunk a produkcióra. 

3. Gyertek velem egy űrsétára!

A NASA űrhajósa, Randy Bresnik egy egyszerű sportkamerát rögzített űrruhájára és úgy indult űrsétára. A tériszonyosok kapaszkodjanak, ilyen kilátás egyik irodából sincs. A világ legmenőbb munkahelyén a legfontosabb eszköz a karabiner, amivel az űrállomáshoz rögzíti magát az űrhajós, nehogy ellebegjen a végtelen világűrbe. 

4. A nagy ugrás

Leugrani a világűrből eddig egyetlen embernek jutott eszébe, de ő meg is csinálta. Felix Baumgartner még 2012-ben döntötte meg a magassági ugrás rekordját. A Stratos nevet viselő kabin 39969 méterre, a sztratoszférába repítette fel Baumgartnert, ahol egyszerűen kiállt egy mini rámpára, majd leugrott, mint egy ejtőernyős. Érdekesség, hogy a szkafanderének -72 fokot kellett kibírnia, vagyis olyan hideggel szembesült a magasban, ami a földön elképzelhetetlen. 

5. Mese az űrből

Nekünk is van menő űrhajósunk. Farkas Bertalan  1980. május 26-án indult el a világűrbe, ahol nem csak tudományos kísérleteket végzett, hanem például mesét olvasott a magyar gyerekeknek, amit élőben közvetítettek a világűrből. Az idén hetvenöt éves asztronauta ráadásul magával vitte a világűrbe a TV Maci figuráját is, így ez lett a világ első űrmedvéje. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.