Veszélyes TikTok trendek: a rák kockázatára figyelmeztetnek a szakértők

leégés, bőpir, naptej, napégés
Shutterstock - aleks333
trend TikTok kihívás kockázat
A napfény erejének gyógyító hatására hívja fel a figyelmet, és a napvédők használatának mellőzésre buzdítanak többen is a közösségi mádiában. A veszélyes TikTok trendek legújabbika azonban növelheti a rák kialakulásának esélyét, és más kockázatot is rejt magában.

A közösségi média felületein buzdítanak veszélyes mutatványra influencerek. Azt javasolják a bőrproblémás felhasználóknak, hogy kerüljük a naptej használatát, így adva „egészséges lökést”a bőrüknek. Van, aki odáig megy, hogy azt tanácsolja, szándékosan hagyják leégni a bőrüket, hogy így gyógyítsák például a pattanásokat. Ám szakemberek szerint az ilyen és ehhez hasonló veszélyes TikTok trendek azonban maradandó károsodásokat okozhatnak, de akár halálhoz is vezethetnek.

Veszélyes TikTok trendek
Veszélyes TikTok trendek egyike, hogy ne használj napvédőt
Forrás: Forrás: Thinkstock

A veszélyes TikTok trendek életre szóló egészségügyi problémákat is okozhatnak

Egy égési sérülésekkel foglalkozó plasztikai sebész-kórházigazgató a BBC-nek mondta el, hogy az ilyen és ehhez hasonló, veszélyes TikTok trendek nemcsak azonnali veszélyeket rejtenek magukban, hosszú távon, sőt egy életre szóló egészségügyi problémákat is okozhatnak, ezért arra buzdítja az embereket, hogy a nap káros sugaraival szemben védjék a bőrüket naptejjel, napvédőkrémekkel, és keressenek a napégésnél biztonságosabb kezelési módszereket a bőrbetegségek kezelésére. Hozzátette, egyelőre nem kezeltek senkit az új trenddel kapcsolatos tünetek, sérülések miatt, de ez nem is csoda, hiszen a hatás legtöbbször csak évek múlva jelentkezik.

Hogyan növeli a TikTok trend a melanoma kockázatát?

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, az NHS szerint minél többször égünk le az életünk során, annál nagyobb lesz a bőrrák kialakulásának, valamint a korai öregedésnek a kockázata. A bőrrákos esetek száma évről évre nő, a melanoma az ötödik leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban.
Előrejelzések szerint 2024-ben rekordszámú, 20 800 melanomás bőrrákos esetet diagnosztizálnak majd, ami jóval nagyobb szám, mint a 2020-2022 közötti 19 300-as éves átlag volt.

Ám nemcsak a napfényvédelem ellen buzdító trend a veszélyes, rengeteg olyan divatos kihívás terjed a közösségi médiában, amely komoly egészségügyi kockázatot rejt.

Íme 5 a legveszélyesebb TikTok trendek közül

A mérgező gőzök belélegzésétől kezdve a sampon elhagyásán át a DIY tetoválási eljárások kipróbálásáig bármit megtalálhatunk a közösségi oldalakon. A legveszélyesebbek közül mutatunk öt veszélyes TikTok trendet.

1. Ajtókopogtató kihívás

Ebben a kihívásban a tizenévesek az éjszaka közepén ajtókat döngetnek és rugdosnak. A rendőrség szerint komoly problémákat okozhat az ajtó mindkét oldalán ez a veszélyes TikTok kihívás.

2. Szippantás vagy krómozás

Már több gyerek életét követelte az Egyesült Királyságban ez a veszélyes TikTok-trend, amelynek során a fiatalok mérgező vegyszereket, például festéket, oldószert, aeroszolos termékeket, tisztítószereket vagy benzint lélegeznek be, miközben filmezik magukat.

3. Sampon nélküli hajmosás

Ahogy a neve is mutatja, ez a kihívás arról szól, hogy a hajmosásnál elhagyják a sampont, és helyette alternatív módszereket alkalmaznak, vagy egyszerűen csak vizet használnak. A szakértők szerint ez a trend, amely különösen a tinédzser fiúk vagy fiatal férfiak körében terjed, korpásodást, a haj növekedésének elmaradását, fejbőr irritációt és egyes szélsőséges esetekben komolyabb fejbőrproblémákat okozhat.

4. Mezítlábas életmód

A mezítlábas életmód azt jelenti, hogy mindenhova mezítláb kell menni, ami elsőre akár egészségesnek is tűnhet, ám az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy cipő nélkül járni nyilvános helyeken veszélyes. A veszélyes TikTok trend alapja a Margot Robbie Barbie című sikerfilmje, amelynek  lábjelenete inspirálta a kihívást.

5. Szeplőtetoválás házilag

Az arcon a nap hatására megjelenő apró barna pöttyöket utánzó kozmetikai eljárás, ha megfelelő környezetben szakember végzi, biztonságos. Ám a TikTokon néhányan saját kézbe vették a dolgot, és megpróbáltak otthon eredményt elérni. A trenddel próbálkozva azonban többen megsérültek, és súlyos szövődményekkel kellett szembesülniük.

A közösségi média hatása a gyerekekre nem mindig pozitív, s bár vannak előnyei, rengeteg kockázatot is rejt magában. A veszélyes TikTok trendek ellen tudatos digitális neveléssel lehet és kell fellépni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.