Élve éghettek el a Challenger-katasztrófa áldozatai: ez lehetett az utolsó fotó róluk

tragédia Challenger – 3 NASA
Az egész világot megrázta az űrutazás egyik legnagyobb, 1986-os balesete. A Challenger-katasztrófa áldozatait az egész világ gyászolta.

Tragédia történt 1986 január 28-án a Kennedy Űrközpontban. A Challenger-katasztrófa során felrobbant űrhajó mindössze 73 másodpercig maradt a levegőben, a teljes legénység odaveszett. 

A Challenger-katasztrófa áldozatai
A Challenger-katasztrófa hét ember halálát követelte 
Forrás: Getty Images

A Challenger-katasztrófa volt az első olyan amerikai űrkatasztrófa, amely repülés közben történt

A Challenger-katasztrófa során a floridai Cape Canaveralről indított Challenger űrrepülőgép 1986. január 28-án bekövetkezett megsemmisülése volt. Az űrszerelvény 73 másodperccel az indítás után 14 kilométeres s magasságban felrobbant, a fedélzetén tartózkodó hét űrhajós, Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald Ervin McNair, Ellison Shoji Onizuka, Judith Arlene Resnik, Michael John Smith és Francis Richard Scobee életét veszítette.

Az utolsó képük nem sokkal a tragédia előtt készült

A legénységről több fotó is készült, a legutolsón - amit itt nézhetsz meg - boldogan és izgatottan néznek a kamerába az űrutazás megkezése előtt. Hittek benne, hogy valami olyat visznek véghez, ami még soha nem volt... Félelmetes belegondolni, hogy mit élhettek át az utolsó pillanataikban...

Challenger-katasztrófa
Challenger-katasztrófa áldozatai hittek a küldetésükben 
Forrás: Getty Images

Heves kritikákat kapott a NASA 

Emberek milliói nézték a televíziót, miközben másodpercek voltak hátra a Challenger űrsikló kilövéséig. Azonban, amit 1986. január 28-án láttak a nézők, soha nem felejtik el. Az áldozatok haláláról több elmélet is napvilágot látott: voltak, akik úgy vélték, a állítják a legénység tagjai nem vesztették életüket azonnal a robbanást követően, ám a NASA munkatársai állították, ez lehetetlen. 2020-ban azonban  Dr. Joseph Kerwin, a Johnson Űrközpont élettudománnyal foglalkozó részlegének igazgatója a jelentésében azt írta, a Challengert ért robbanás ereje olyannyira erőtlen volt, hogy nem lehetett képes megölni, de még csak súlyosan megsebesíteni sem a rajta utazókat, így arra jutott, a tűzben haltak meg kínok között. 

Challenger-katasztrófa
A Challenger űrhajó mindössze 73 másodpercig maradt a levegőben,majd felrobbant 
Forrás: NASA

A gyászoló tömegek, összetört családtagok heves kritikával illeték a NASA-t, úgy vélték, a balesetet emberi hiba okozta. Valójában azonban  NASA alvállalkozójának, a Morton Thiokolnak az egyik alkalmazottja jóval azelőtt kiadta a riasztást végzetes következményekkel járó technikai hiba miatt, hogy a Challenger legénysége felszállt a halálra ítélt űrrepülőgépre. A Morton Thiokolt ezzel együtt vétkesnek találták a hét asztronauta halálában. 

Challenger-katasztrófa
A Space Shuttle Challenger parancsnokát, Francis Dick Scobee-ot, a virginiai Arlington Nemzeti Temetőben helyezték végső nyugalomra
Forrás: Getty Images/NASA 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.