Ezt a magyar települést 10 napra is elzárthatja az árvíz

duna áradás árvíz
A tetőzésre még várni kell, ettől függetlenül egyre súlyosabb a helyzet a Duna mentén. Az áradás Kisoroszi és Leányfalu területén is jelentős, ám a helyieknek nem újdonság az árvíz.

Egyre súlyosabb az árvízhelyzet a Duna menti térségekben. Az utoljára 2013-ban tapasztalt áradás Kisoroszi és Leányfalu területén is jelentős. Akkor rekordot döntött a kiáradt Duna vízszintje. A helyiek - bár felkészültek -, bíznak abban, hogy idén ez a rekord nem dől meg. Nekik nem újdonság az árvíz.

Kisoroszi, árvíz
Kisoroszit akár 10 napra is elzárhatja az árvíz
Forrás: M1/Híradó

„Azt lehet sejteni, hogy a 2013-as árvíz legnagyobb szintjétől fél méterrl alacsonyabban fog tetőzni. Szerencsés módon Kisorosziban a védművek kiépültek. Természetesen a Tahi és Kisoroszi közötti bekötőutat el fogja önteni a víz, ezért vélhetően egy jó hétre, 10 napra be leszünk zárva a faluba. A helyiek hozzászoktak ezekhez a helyzetekhez, Kisorosziban nem újság az árvíz. Az önkormányzat mindenkinek megpróbál segíteni, így azt gondolom, hogy a helyzet megnyugtató" - mondta egy lakos az M1 Híradójának.

Nem csak Kisorosziban, Budapesten is fokozódik a helyzet

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője hétfő este az M1 műsorában elmondta, hogy a helyzet óráról órára változik. A Boris ciklon rengeteg csapadékot hozott, emiatt a Duna és a Lajza vízszintjének emelkedése nagyon hirtelen indult meg. A vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

Hétfőn este Budapesten lezárták a budai alsó rakpartot, és keddtől nem lehet behajtani a Margitszigetre sem. Ez a közösségi közlekedést is érinti, a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a margitszigeti megállóban. Lezárták a Vámosszabadi és a szlovákiai Medve közötti határátkelőt is a dunai árhullám miatt. 

Budapest, 2024. szeptember 16.A dunai árhullám miatt lezárt budai alsó rakpart a Halász utcai lehajtónál 2024. szeptember 16-án. Harmadfokú az árvízvédekezési készültség a budapesti Duna-szakaszon. A háttérben a Parlament épülete.
A  dunai árhullám miatt lezárt budai alsó rakpart a Halász utcai lehajtónál 2024. szeptember 16-án.
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.