egészséges táplálkozás növényi tej eltarthatóság
A mandulatej igen népszerű tej-alternatíva napjainkban, hiszen egészséges, finom és kevés kalóriát tartalmaz. Nem könnyű azonban eldönteni, hogy meddig fogyaszthatjuk biztonsággal felbontás után, mert a tejtermékek esetében jól megszokott savanyú szag és íz nem jelzi a termék romlottságát.

Akár a házi mandulatejet részesíted előnyben, akár boltit használsz; a romlás jeleinek felismerése nem mindig egyszerű. Bár hosszabb ideig eltartható, mint a hagyományos tej; a mandulatej sem örök életű. De honnan tudhatod, hogy mikor kell kidobni?

házi mandulatej
A leggyorsabban a házi mandulatej romlik meg, mivel hiányoznak belőle az adalékanyagok
Forrás: Shutterstock

A házi, vagy a bolti mandulatej tartósabb?

A mandulatej számos különböző formában kapható, amelyek befolyásolják az ízét, az állagát és az eltarthatóságát. A leggyorsabban a házi mandulatej romlik meg, mivel hiányoznak belőle az adalékanyagok, a pasztőrözés és az ipari tisztítási eljárások. A friss mandulatej nagyjából négy-öt napig tartható el.

Ha a mandulatejet szupermarketben vásárolod, kétféle formában találkozhatsz vele: az egyik a hűtőpultban található, a másik a polcokon – szobahőmérsékleten. Mindkettőt pasztörizálják, de eltérő mértékben sterilizálják. A hűtött mandulatej esetében a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot érdemes követni. A felbontott mandulatejet körülbelül két hét alatt kell elfogyasztani.

A polcokon található mandulatej esetében – megfelelő tárolás mellett – egy doboz mandulatej akár egy évig is eltarthat. Felbontás után viszont ezt is hűtőben kell tartani, és körülbelül két hétig marad fogyasztható.

Honnan tudhatod, hogy a mandulatej megromlott?

A mandulatej romlásához számos tényező hozzájárulhat. Ha nem tudod eldönteni, hogy biztonsággal fogyasztható-e, a legjobb, ha az érzékszerveidre hagyatkozol.

  1. Először is ajánlott jól szemügyre venni: vizsgáld meg a csomagolást, hogy nincs-e felpuffadva. Ha puffadt és duzzadt, akkor valószínű, hogy a mandulatej bomlásnak indult, és gázok szabadultak fel, amelyek a dobozban rekedtek. Ha a dobozt rendben találod, akkor rázd fel, és önts egy kis tejet egy pohárba. A megromlott mandulatej állaga megváltozhat – vagy sűrűbb lesz, vagy csomós, ami túlmutat az átlagos elváláson. Ritka esetekben fekete penészdarabkákat is találhatsz a régi dobozokban. Ha a mandulatej kinézete nem megfelelő, dobd ki.
  2. Ha a mandulatej sikeresen átment a vizuális vizsgálaton, használd a szaglásodat és az ízlelésedet, hogy eldöntsd, fogyasztható-e. Minden márkának saját receptje van, de a mandulatej illata általában enyhén diós, kissé édeskés. Bármilyen kellemetlen szagot észlelsz, – savanyú vagy csípős – azt jelenti, hogy a mandulatej megromlott, és azonnal ki kell dobni.
  3. Ha még mindig nem vagy biztos benne, hogy a mandulatej fogyasztható-e még, és elég bátor vagy hozzá, hogy megkóstold, igyál belőle egy kis kortyot. Ha savanyú vagy kellemetlen íze van, ideje újat vásárolni.

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.