Íme a megoldás a tejszínhabos flakon eltömődéséhez

tejszínhab
Shutterstock/YAKOBCHUK VIACHESLAV -
konyhai trükk tejszínhab tisztítás
Mindannyian ismerjük azt a bosszantó pillanatot, amikor a tejszínhabos flakon csöve eltömődik, és a tökéletes habrózsa helyett csak egy szétspriccelő masszát kapunk. Egy egyszerű trükkel könnyedén megoldhatod ezt a problémát, így a tejszínhab mindig készen áll majd a használatra.

A praktikus tejszínhabos flakon pillanatok alatt mennyeivé varázsolhat számtalan süteményt és édességet. Viszont bosszantó tud lenni, amikor a flakon csőre eltömődik a megszáradt habtól, és megakadályozza, hogy egy tökéletes tejszínhab koronát varázsolj például a forró csokid tetejére. Viszont ezzel a trükkel a jövőben már nem kell ezen aggódnod majd.

tejszínhab
tejszínhab
Forrás: Shutterstock/goodluz

Íme a trükk, amivel könnyen orvosolható a tejszínhabos flakon eltömődése

Miért akad el a tejszínhab a flakon csövében? A tejszínhabban található tejtermék a flakonban lévő dinitrogén-oxid nevű hajtógáz miatt tágul ki, amikor kiengedjük. Amíg a dinitrogén-oxid a flakonban, nyomás alatt van, a zsírban oldódik. Azonban, amint a nyomás megszűnik, a gáz kitágul, és a tejszínből könnyed hab lesz. Ez a tágulás rögtön megtörténik, amint a tejszínhab elhagyja a flakont, így a csövet gyorsan megtölti a hab. A probléma az, hogy a cső barázdált kialakítása miatt nehéz hozzáférni a benne maradt habhoz. Ez a maradék idővel kiszárad és megkeményedik, különösen, ha a flakont a hűtőszekrényben tárolják.

Ahhoz, hogy a jövőben elkerüld ezt a problémát, nem is kell mást tenned, csak tartsd a flakont forró víz alá, hogy kitisztuljon, és soha többé nem kell szembesülnöd majd azzal, hogy a hab furcsa irányokba spriccel.

A meleg víz felolvasztja a tejszínhab zsírját, és kitisztítja a cső végét. A tejszínhab több mint 35% zsírt tartalmaz, ami ügyesen csapdába ejti a dinitrogén-oxid által a flakonból való kiengedéskor keletkező légbuborékokat, így növelve a hab térfogatát. Szerencsére a meleg víz feloldja a tejszín zsírját, amely miatt a hab szerkezete meggyengül, és a maradék könnyedén leöblíthető a mosogatóba (ez az oka annak is, hogy a tejszínt hidegen kell tartani, ha lágy habcsúcsokat szeretnél elérni). Tartsd a flakont vízszintesen, és öblítsd le a csövet forró víz alatt, amíg a megszáradt tejszínmaradványok fel nem oldódnak a cső oldaláról. A makacsabb lerakódások esetén hagyd kicsit tovább a meleg víz alatt. Így tudod eltávolítani a végén felgyülemlett tejszínt, mielőtt visszateszed a hűtőbe. Így a tejszínhab mindig akadálymentes lesz, és azonnal készen áll a használatra, amikor legközelebb szükséged lesz rá. 

Mindig rázd fel a tejszínhabos flakont használat előtt! 

Ez is egy hasznos tipp ahhoz, hogy a jövőben kiélvezhesd a tejszínhabos flakon előnyeit. Ha alaposan felrázod a tejszínhabos flakont, biztosíthatod, hogy a flakon tartalma (tejszín, cukor és stabilizátorok) jól összekeveredjen, és tökéletesen habos adagokat nyerj belőle. Ha pedig inkább saját, instant tejszínhabot szeretnél készíteni italok és desszertek díszítésére, a bolti változat helyett próbáld ki a habszifont.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.