Az alufólia használata: a fényes vagy a matt oldal a megfelelő választás?

alufólia használata, alufólia melyik oldala
Shutterstock/PawelKacperek -
sütés alufólia Tudtad? használat konyha
Valószínűleg te is észrevetted, hogy az alufóliának két különböző oldala van: az egyik fényes, a másik pedig matt. De vajon melyik oldalt érdemes használni? Van egyáltalán különbség az alufólia két oldala között?

Az alufólia igazi alapdarab a konyhában, amely sosem hiányozhat egy háztartásból. Legyen szó arról, hogy betakarjuk vele a gyorsan barnuló kenyeret sütés közben, vagy a piszkos serpenyőket dörzsöljük le egy fémgolyó segítségével, ez a sokoldalú termék rengeteg praktikus funkcióval bír. De vajon egyértelmű-e az alufólia használata? Igaz-e, hogy a fényes oldala a meleg ételekhez, míg a matt a hidegekhez való? És vajon a matt oldal valóban tapadásmentes? Mielőtt letépnél egy újabb lapot, érdemes tisztában lenni néhány hasznos információval.

alufólia használata, alufólia melyik oldala
Az alufólia használata: vajon a fényes vagy a matt oldal a jobb?
Forrás: Shutterstock/New Africa

Miért van az alufóliának fényes és matt oldala?

Az alufólia fényes és matt oldala a gyártási folyamatnak köszönhető, amelyet hengerművelésnek neveznek. Két alufólia réteget helyeznek egymásra, majd csiszolt acél hengereken átnyomják őket, hogy ellapítsák és formázzák az alufóliát. A két réteg ezt követően elválik, és csomagolásra, valamint forgalmazásra kerül. 

A fényes oldal az, amelyik érintkezett a polírozott acél hengerekkel, míg a matt oldal, ahol a két alufólia réteg összeér, sima marad.

 Gyakorlatilag az egyik oldal jobban lett polírozva, ezért vált fényessé.

Az alufólia melyik oldala az, amit jobb használni?

Az egyik népszerű alufólia márka weboldalán azt írja, hogy teljesen rendben van, ha az ételt mindkét oldalára helyezed, így eldöntheted, hogy a fényes vagy a matt oldalát szeretnéd-e inkább kifelé fordítani. Robert L. Wolke, a Washington Post egykori vegyésze és ételekről író szakértője, a Mit mondott Einstein a szakácsának című könyvében azt írja, hogy nincs jelentősége, melyik oldalát használod. Mindketten arra hívják fel a figyelmet, hogy az oldalak közötti különbség csupán az alufólia gyártásának következménye. Azonban egyikük sem magyarázza el, miért nem számít a különbség. Szakértők azzal érvelnek, hogy a fényes felület jobban visszaveri a hőhullámokat, míg a matt oldal inkább megőrzi a hőt. Ez határozza meg, hogy melyik oldal használata javasolt.

Alice Meldrich pék azt ajánlja, hogy a süteményeket a matt oldallal felfelé bélelt sütőlemezen süssük, mivel ez több hőt tart vissza a sütőben, így a sütemények ropogósabbá és aranybarnábbá válnak az aljukon. Tom Kerridge séf szerint mindig a fényes felének kell az étel felé néznie azért, mert ez a fele veri vissza jobban a hőt, amelyet nyilvánvalóan az elkészítendő ételre szeretnénk irányítani. Ha fordítva tesszük fel, pont az ellenkező hatást érjük el. 

Bár valóban van különbség abban, hogy a fényes és matt oldal mennyi hőt ver vissza vagy tart meg, ha ezt az idő múlásával és a sütő által kibocsátott hő típusával mérjük, a különbség elenyésző, és alig, vagy egyáltalán nem befolyásolja az ételt. Ezért nem számít, melyik oldalt használod, legyen az étel forró vagy hideg.

Alufólia használata sütésnél

Nincs „helyes” oldala az alufóliának a főzés során, így bármelyik oldalt használtad is eddig, az nem számít főzési hibának, ami elrontaná az ételt.

 Mindkét oldal egyformán hatékony sütéshez, vagy az ételek felmelegítéséhez, szóval csak válaszd azt az oldalt, amelyiket jobban szereted. A lényeg tehát, hogy az alufóliának fényes és matt oldala is van, ami a gyártásának köszönhető. Ha nem tapadásmentes alufóliát használsz, amely rendelkezik tapadásmentes oldallal, akkor nem számít, melyik oldalt használod. A fényes és a matt oldal is ugyanúgy használható főzéshez, fagyasztáshoz és ételek tárolásához.

Ez a típusú alufólia valóban rendelkezik tapadásmentes oldallal

A hagyományos alufólia nem rendelkezik tapadásmentes oldallal. Ahhoz, hogy tapadásmentes felületet kapj, zsiradékkal, például főzőspray-jel, vajjal vagy olajjal kell megkenned. 

Kapható tapadásmentes alufólia is, amelynek egyik oldalát élelmiszer-biztonságos tapadásmentes bevonattal spray-zték le.

 Ez általában a matt oldal, és néha tapadásmentesként van megjelölve, hogy könnyen meg lehessen különböztetni. A tapadásmentes alufóliánál tehát van különbség a két oldal között. Mivel a tapadásmentes bevonat csak az egyik oldalra van felhordva, a matt oldalt kell használnod. De ne aggódj, ha elfelejtenéd, lesz egy címke, amely megjelöli a tapadásmentes oldalt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.