Egyszerű konyhai hiba okozhat demenciát: hatalmas veszélyeket rejt, ha így cselekszel

A mikrohullámú sütőben műanyag edényekben történő ételmelegítés során potenciálisan káros anyagok szabadulhatnak fel, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ezek közé tartoznak a biszfenol-A (BPA) és a ftalátok, melyek magas hőmérsékleten kioldódhatnak a műanyagból az ételbe. Ezeket a mikroműanyagokat már több egészségkárosító hatással összefüggésbe hozták, beleértve a rákos megbetegedéseket, endokrin zavarokat, termékenységi problémákat, valamint anyagcsere- és neurológiai betegségeket. A következmények között a rettegett demencia is ott van.
Egy tanulmány szerint a műanyag edények mikrohullámú sütőben történő használata növelheti a mikroműanyagok ételekbe jutását. A kutatók polipropilénből készült bébiétel-tartályokat és polietilénből készült újrafelhasználható tasakokat vizsgáltak, és megállapították, hogy a melegítés során jelentős mikroműanyag-szennyezettség léphet fel.
Az 5 mm-nél kisebb műanyagrészecskéket tartjuk mikroműanyagnak. Minden műanyag, mely az adott mérettartományon belül van, mikroműanyag, de természetesen a potenciális hatást tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy melyik fajtával van éppen dolgunk. A minket körülvevő rengeteg típus – PVC, PE, PET, polisztirol stb. – másként viselkedik és más hatásaik lehetnek, ráadásul más és más adalékanyagokat tartalmazhatnak még az egyébként egyfajta alapanyagú termékek is. Az adalékoktól függően például a polivinilklorid (PVC) alapanyagú műanyag lehet kemény cső vagy hajlékony szívószál is.
A mikroműanyagok jelenlétét már kimutatták emberi szövetekben, mint az agy, szív, méhlepény vagy herék. Egy, a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint 4,5-szer nagyobb a szívroham, a stroke vagy a korai halálozás kockázata azoknál, akiknek a szívében és érrendszerében műanyag-szemcséket mutattak ki.
Innen származik a legtöbb mikroműanyag
Szóval a legnagyobb veszély a konyhában van. Bár a legveszélyesebb dioxinok keletkezése főként klórozott műanyagok nem megfelelő égetésekor történik, és nem jellemző a mikrohullámú sütőben történő melegítés során, a műanyag edényekből kioldódó egyéb vegyületek továbbra is aggodalomra adnak okot. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy kerüljük a műanyag edények használatát a mikrohullámú sütőben, és inkább üveg vagy kerámia edényeket részesítsünk előnyben.
Összességében, bár további kutatások szükségesek a mikroműanyagok és a demencia közötti közvetlen kapcsolat megállapításához, a jelenlegi ismeretek alapján érdemes óvatosnak lenni a műanyag edények mikrohullámú sütőben történő használatával kapcsolatban, mivel számos egészségügyi kockázatot hordozhatnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.