Sokáig virágzó növényeket szeretnél a vázában? – Ezt add a vízhez!

A közösségi médiában sokan már nemcsak találgatnak, hanem ki is próbálták ezt a trükköt, amelyhez virágápoló szer vagy különleges technikák helyett egy igazán meglepő dolgot használnak: pénzt. Ezt az egyszerű módszert pedig bárki könnyedén kipróbálhatja otthon. Ha kíváncsi vagy, olvass tovább, és tudd meg, hogyan hosszabbíthatod meg a vágott virágok szépségét.
„Tudtátok, hogy ha rézérméket és cukrot tesztek a vázába, a virágok tovább frissek maradnak?” – írta egy tweetjében Pebbles (@PebblesNeo) tartalomgyártó. A magyarázat pedig a réz kémiai tulajdonságaiban rejlik. A réz kémiai tulajdonságai segítenek megőrizni a vágott virágok frissességét, és megakadályozzák, hogy idő előtt elhervadjanak. „A régi érmékben található réz természetes gombaölő szer, amely segít távol tartani a baktériumokat, így megakadályozva, hogy a virágok idő előtt elhervadjanak” – magyarázta Pebbles.
A réz tehát természetes fertőtlenítőként működik, eltüntetve azokat a kórokozókat, amelyek a növényekben megtelepedhetnek.
„Egy régi népi bölcsesség szerint, ha egy rézpénzt teszünk a vágott virágok vizébe, azok hosszabb ideig maradnak frissek” – írta Mark Lorch és Joanna Buckley a The Conversation című lapban. A tudósok kifejtették, hogy a virágok gyorsan hervadásnak indulhatnak. A levegő és a baktériumok eltömíthetik a növények apró pórusait, ezáltal akadályozva a víz és a tápanyagok eloszlását a növény egészében. Ennek következtében a virág hervadni és rothadni kezd. Az egyetlen módja ennek a folyamatnak a lassítására, ha csökkentjük a növényt megtámadó mikroorganizmusok számát. A réz pontosan ebben segít. Mivel természetes antimikrobiális hatóanyagként működik, a virágföldbe helyezett rézpénzek jelentősen meghosszabbíthatják a növény élettartamát.
Az olyan elemek, mint a réz, az ezüst és az arany, már az ókorban is nagy becsben álltak antibakteriális tulajdonságaik miatt.
„A föníciaiak, egyiptomiak, görögök és rómaiak mind tudták, hogy az olyan fémek, mint az ezüst, csökkenthetik a baktériumok elszaporodását, és hogy ezekből az anyagokból készült edények hosszabb ideig frissen tarthatják az ételeket és italokat – jóval azelőtt, hogy felfedeztük volna, hogy a mikrobák okozzák az ételek romlását és árthatnak az emberi egészségnek” – írták. A réz védelmi tulajdonságait valóban nem lehet elvitatni. Az ókori egyiptomiak rézedényeket használtak víz és bor tárolására, hogy enyhítsék az emésztési problémákat, a fejfájást és más panaszokat.
Amikor a rézpénzeket választod ehhez a trükkhöz, érdemes az évek során megkopott darabokat előnyben részesíteni és minél régebbi az érme, annál jobb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.