Az eredeti recept megálmodója a svájci származású Gerbaud Emil cukrász, aki járt Franciaországban, Angliában, Németországban, végül pedig 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az akkori Gizella téren (ma Vörösmarty tér) működő cukrászda vezetését átvegye. Kugler Henrik egy olyan cukrászt szeretett volna erre a pozícióra, aki nyitott az újdonságokra, és vérbeli profi. Gerbaud Emil személyében az emberére talált.
A svájci cukrász különleges új termékekkel színesítette az amúgy is választékos palettát: cukorkákkal, bonbonokkal, vajas, párizsi- és más hasonló krémekkel, teasüteményekkel.Egy csokoládégyárat is létrehozott az üzletben, amelynek egyik legkedveltebb édessége a zserbó lett.
Zserbó receptje, tésztához:
20 dkg búzaliszt (BL55)
10 dkg vaj
2 dkg porcukor
1 db tojássárgája
0,4 dl tej
só
8 g élesztő
1 g sütőpor
A töltelékhez:
10 dkg kristálycukor
22 dkg darált dió
csipetnyi őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
40 dkg sárgabarack dzsem
Bevonat:
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tésztához az összes összetevőt egy nagy keverőtálba tesszük és jó alaposan összedolgozzuk. A lisztezett munkafelületen a tésztából hengert formázunk, folpackba csomagoljuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük, és ezt követően négy egyenlő részre osztjuk. Mindig csak annyi tésztát vegyünk elő a hűtőből, amennyivel dolgozunk, mert a hideg, kihűlt tésztával sokkal egyszerűbb dolgozni. Miután az első darab tésztát kivettük a hűtőből, a 20x25-es tepsinket teljesen kibéleljük vele. A lekvárt 3 egyenlő részre osztjuk, és egy adagot rákenünk a tésztára. Egy tálban összekeverjük a krisztálycukrot, a darált diót, fahéjat és a citromhéjat, melyet aztán 3 egyenlő részre osztunk, míg a harmadával megszórjuk a baracklekváros réteget.
A hűtőből kivesszük a második darab tésztát, ezt már próbáljuk akkora méretűre nyújtani, amekkora a tepsink és fedjük be vele az előző rétegeket. Így haladjunk sorba a további réteg tésztával és töltelékkel.
A legutolsó réteg a kinyújtott tészta lesz, amit villával megszurkálunk, hogy a gőz könnyebben távozzon. Ezt követően konyhai hőmérsékleten egy órát pihentetjük. A süteményt 185 fokos előmelegített sütőbe tesszük és kb 50 perc alatt készre sütjük. Végül hideg helyen egy éjszakán át hagyjuk dermedni.
A süteményt a csokoládéval bevonása előtt úgy fordítjuk ki a tepsiből, hogy az eddigi alja kerüljön felülre - hiszen ez a felület sokkal simább, egyenletesebb, így szebben tudjuk majd bevonni. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjük, majd elkenjük a sütemény tetején. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, és forróvizes késsel szeleteljük annak érdekében, hogy a bevonat ne repedjen meg.
A linzer nemcsak egy sütemény, hiszen linzerbtésztából készül az isler is, de az olyan töltött sütemények is, mint például a rácsos linzer. A linzer egy magyar desszert, amelynek története az 1848-as szabadságharcig nyúlik vissza, Müller Antal nevéhez kötődik, aki beházasodott a Schwabl-családba, amely a Ruszwurm cukrászda alapítója. Ő készítette el először ezt a kekszet a szabadságharcot követően, amelyet Linzer Rudolfról, egy főhadnagyról nevezett el. Ez a finomság nagyon népszerű karácsonyi sütemény.
Hozzávalók:
30dkg liszt
20dkg vaj
1db tojássárgája
10dkg porcukor
0.5db citrom reszelt héja
1db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Hozzáöntjük a tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A gömbbé formált tésztát folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és különböző formákat szaggatunk ki belőle. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a lyukas közepűeket megkenjük tojással. A linzerkarikákat 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, ízlés szerint lekvárral, krémmel megtöltjük.
Ez is érdekelhet: Ünnepi készülődés: pozsonyi kifli, a bejgli kistestvére
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.