Egészséges táplálkozás: egészséges élet plasztikai műtét Egészség útján
A plasztikai műtétet követő néhány hét igen kritikus. A zökkenőmentes felépülés és a szép eredmények biztosítása érdekében fontos, hogy odafigyeljünk az étrendünkre.

A táplálkozás fontos alappillére az egészségünknek, így egy plasztikai műtét után nemcsak arra kell ügyelnünk, hogy pihenjünk vagy hogy milyen ruhát viseljünk, ne hajolgassunk, ne emeljünk, hanem bizony arra is, hogy mit eszünk.

plasztikai műtét
Plasztikai műtét után is fontos a minőségi táplálékbevitel a gyorsabb gyógyulás érdekében - illusztráció 
Forrás: Shutterstock/Creative Cat Studio

Miért számít a táplálkozás a plasztikai műtét után?

– Az egészséges ételek telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni egyes zúzódásokat, duzzanatokat, és elősegítik a sebgyógyulást, hegesedést. Ráadásul nemcsak fizikailag segíti a gyógyulást a megfelelő étrend, hanem az érzelmi jóllétért is sokat tesz – árulta el dr. Boros László plasztikai sebész.

  • Készüljünk fel!

– A mielőbbi felépülés, regenerálódás biztosításának egyik legjobb módja, ha már a műtét előtt elkezdjük beiktatni az étrendünkbe a pozitív változtatásokat. A beavatkozást megelőzően minél előbb, de legalább négy héttel előtte cseréljük le a feldolgozott élelmiszereket és a finomított szénhidrátokat teljes értékű élelmiszerekre, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, zsírokat, tartósítószereket, mesterséges színezékeket és aromákat – tanácsolta a szakember.

  • Gondoljunk a jövőre!

A legegészségesebb az, ha mi magunk készítjük el előre az ételeinket, megfelelő alapanyagokból, megfelelő ételkészítési technikákkal. Jó ötlet, ha a műtét előtt elkészítünk egy hétre elegendő ételt, és ezeket adagonként becsomagolva betesszük a hűtőbe, egy részüket pedig a mélyhűtőbe.

  • Kombináljunk!

Főzzünk meg néhány adag basmati rizst, babot, lencsét, borsót, brokkolit, kelkáposztát, pároljunk spenótot egy kevés vajon, süssünk a sütőben édesburgonyát, céklát, hagymát és fokhagymát, süssünk serpenyőben csíkokra vágott csirkemellet, tengeri halfilét és tofut. Ezután keverjünk ki különböző ízesítésű szószokat, például citromos tahinit, fetás avokádókrémet, gyömbéres szójaszószt. Vásároljunk friss fűszernövényeket, ezeket is készítsük ki. Végül a hozzávalókat rétegezzük kedvünk szerint egyadagos dobozokba, és öntsünk mindegyikre más-más szószt. Meg fogunk lepődni, hogy néhány összetevő kombinációjával milyen sokféle és milyen finom, egészséges étel készíthető!

  • Igyunk vizet is!

Ha sok vizet iszunk a műtét előtti és utáni hetekben, az javítja az emésztést, emellett segít megőrizni a bőrünk hidratáltságát, ami elősegíti a sebgyógyulást.

plasztikai műtét
A folyadékpótlás műtét után még fontosabb -  illusztráció
Forrás: Shutterstock/New Africa

A legfontosabbak

Bizonyos alapanyagokból mindenképpen fogyasszunk többet ezekben a hetekben, ha szeretnénk minél előbb és minél szebben gyógyulni!

  • Zöld levelek

A sötét levelű zöldeket – például a kelkáposztát, a spenótot és az olyan zöldfűszereket, mint a bazsalikom, a rozmaring, a zsálya és a petrezselyem – a természet multivitaminjának nevezik, mivel A-, C-, E- és K-vitamint, valamint vasat, magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaznak, ráadásul rostban is gazdagok. Legjobb, ha ezeket nyersen, esetleg kicsit megpárolva adjuk az ételeinkhez, turmixunkhoz.

  • Fehérje

A fehérje segíthet a szervezetnek az izmok helyreállításában és a sebek gyógyításában, így elengedhetetlen a műtét utáni felépüléshez. Biztosítja a szervezetben a kollagén szintéziséért felelős 3 aminosavat is, elősegítheti, hogy a hegek minél szebben gyógyuljanak. A sovány húsok, a tenger gyümölcsei, a tofu, a bab és a lencse magas fehérje- és alacsony telített­zsír-tartalmúak.

  • Fűszerek

A kurkuma és a cayenne bors kiváló gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, míg a fahéj csökkenti a vércukorszintet, a gyömbér pedig javítja az emésztést.

  • Bogyók

A bogyók tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segíthetik a szervezetet a szövetkárosodások helyreállításában és az immunrendszer erősítésében. Az antioxidánsok csökkentik a gyulladást is. Natúr joghurtba keverve desszertként is fogyaszthatjuk őket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.