Követni akarod a trendeket? Növessz hónaljszőrt!

Shutterstock/ LightField Studios -
önelfogadás szőrös láb szőrös hónalj testpozitív
A női szőrzet újrafelfedezése és ünneplése nem csupán személyes választás kérdése, hanem egy fontos társadalmi lépés is.

Az utóbbi időben megnövekedett azon nők száma, akik úgy döntenek, hogy lemondanak a borotváról, vagy elhagyják a gyantázás rituáléját. A hírességek közül is egyre többen választják a természetességet és a hónaljszőr illetve lábszőr elfogadása mellett kampányolnak, mint például Amber Rose, vagy Emma Watson. Az újraszőrösítés, vagyis a testszőrzet visszanyerése és elfogadása nem csupán trend, hanem egy jelentős lépés az önelfogadás és a társadalmi elvárások ledöntése felé.

hónaljszőr
Hónaljszőr, lábszőr: az, hogy hogyan döntünk a szőrzetünkkel kapcsolatban, személyes választás, és fontos, hogy a döntésünk tükrözze azt, ami számunkra a legjobban működik.
Forrás: Shutterstock

Hónaljszőr? Lábszőrzet? – Csak természetesen

A nyilvános női szőrzettel kapcsolatos attitűdök sokat változtak az utóbbi évtizedekben. A szépségipar régóta ragaszkodik a nők sima és szőrtelen bőréhez. A sima, szőrtelen bőr hosszú ideig a tökéletes női ideál része volt, ám az utóbbi években egyre több híresség dönt úgy, hogy elhagyja a borotvát és a gyantát. 1999-ben például Julia Roberts világszerte nagy figyelmet kapott, amikor borotválatlan hónaljait felfedő ruhában jelent meg a vörös szőnyegen. A természetesség iránti vágy és az önelfogadás jegyében például Madonna, Rachel McAdams és Paris Jackson is bátran vállalták természetes szőrzetüket, és ezzel nem csak új trendet teremtenek, hanem fontos üzenetet is közvetítenek rajongóik felé.

Az önelfogadás egyre nagyobb teret kap

A Januhairy mozgalom 2019-ben Laura Jackson és Ruby Jones által indított kampány lényege, hogy a nők januárban növesszék meg testszőrzetüket, és erről osszanak meg képeket a közösségi médiában. A kampányhoz mára rengetegen csatlakoztak szerte a világon. A Januhairy mozgalom és hasonló kezdeményezések arra ösztönzik a nőket, hogy büszkén vállalják természetes szőrzetüket, és ezzel új normákat alakítsanak ki a szépség és a nőiesség terén. A nők szőrössége mindig is sokféle reakciót váltottak ki: a testszőrzetet sokáig férfiasnak tekintették, és a nőiességhez nem igazán kapcsolták. A feminizmus hatására a női szőrtelenítéssel kapcsolatos elvárások kezdenek lazulni, ám a neveltetés és a társadalmi elvárások hatásai miatt sok nő számára a szőrtelen test ideálja továbbra is megmaradt. A közösségi médiában tapasztalható ellentmondásos üzenetek – ahol egyrészt feminista személyiségek a szőrös test elfogadását hirdetik, másrészt pedig a hibátlanság ideálja és a tartós szőrtelenítési technikák népszerűsítése is egyaránt helyet kap – sem segítik a szőrösség elfogadását.

A Z generáció helyzete valamivel kedvezőbb

A szőrtelenség iránti nyomás továbbra is fennáll ám a Z generáció tagjai már egy olyan korban nőnek fel, amikor a női szőrzet egyre láthatóbbá és elfogadottabbá válik. Szerencsésnek mondhatják magukat a generáció nő tagjai, hogy sok híresség bátran felvállalja a szőrösséget, ami néhány évvel ezelőtt még ritkaságnak számított. Manapság a Z generáció popcsillagai, mint Amandla Stenberg és Miley Cyrus, rendszeresen mutatkoznak szőrrel nyilvánosan és a közösségi médiában is közzétesznek szőrös testrészeiket bemutató képeket. Márkák, például a Nike, szintén reagáltak erre a változásra, reklámjaikban szőrös modelleket bemutatva. Megdöbbentő viszont, hogy kutatások szerint sok tinédzser fiú csak akkor tudta meg, hogy a nőknek is van szőrük, amikor nyilvános helyeken láttak róla képeket. 

Néhány érv a természetes szőrzet megtartása mellett 

Természetesen nincs jó válasz, ha az intim részek szőrzetéről van szó. Ha jobban szeretsz szőrtelen lenni, akkor szíved joga, hogy eltávolítsd a nemkívánatos szőrt. Az, hogy hogyan döntünk a szőrzetünkkel kapcsolatban, személyes választás, és fontos, hogy a döntésünk tükrözze azt, ami számunkra a legjobban működik. Ha azonban elgondolkodtál rajta, hogy mégis visszanövesztenéd, íme néhány érv, amiért érdemes megfontolni, hogy természetes állapotban hagyjuk szőrzetünket:

  • A gyakori borotválkozás vagy gyantázás irritálhatja a bőrt, ami pattanásokhoz, pirossághoz és akár fertőzésekhez is vezethet. Ha nem távolítjuk el rendszeresen a szőrt, elkerülhetjük a szőrtüsző gyulladást és a bőr sérüléseit. A szőrzet természetes jelenléte védőrétegként működik a bőr számára, csökkentve a mechanikai irritációk és vegyi anyagokkal való érintkezést.
  • A szőrzet természetes védelmet nyújt a bőr számára. A szemérem szőrzet például hozzájárulhat a bőr védelméhez, valamint segíthet fenntartani az intim területek természetes hőmérsékletét és pH-egyensúlyát.
  • Az, hogy természetesen hagyjuk nőni a szőrt, rámutat arra, hogy a szépség nem egyetemes szabványokhoz kötődik, hanem egyéni és sokszínű lehet.
  • A borotvák, gyantázó eszközök és a szőrtelenítő krémek gyakori használata nemcsak sok pénzbe kerül, hanem környezeti hatásokkal is jár. Ha a természetes szőrzet mellett döntünk, csökkenthetjük a műanyagok és vegyi anyagok használatát, ami hozzájárulhat a környezet védelméhez.
  • A szőrzet természetes állapotának vállalása segíthet megtanulni szeretni és elfogadni saját testünket a társadalmi normák ellenére is. Ez hozzájárulhat a magabiztosság növeléséhez és a pozitív önkép kialakításához.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.