Szépségápolás: Itt a bőröd bevásárlólistája, ezek a hatóanyagok tesznek széppé

bőrápolás, szérumok
Shutterstock/Lyubov Levitskaya -
krém hatóanyag szépségápolás bőrápolás
Amióta a szépségipar eláraszt bennünket a tudatos bőrápolás kellékeivel, csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit, mikor és hogyan kenjünk magunkra. Itt egy bevásárlólista, hogy biztos legyen a szépségápolás végeredménye.

Amióta a szépségipar eláraszt bennünket a tudatos bőrápolás kellékeivel, csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit, mikor és hogyan kenjünk magunkra. A szépségápolási rutinok olyan hatóanyagokkal kényeztetik a bőrünket, amelyek segítségével nem csak éveket tagadhatunk le, de még a korábban begyűjtött bőrproblémák is elillanhatnak, de csak akkor, ha ügyesen válogatjuk össze a kozmetikai fegyvertárat. Itt egy bevásárlólista, hogy biztos legyen a végeredmény. 

Szépségápolás tudatosan
Szépségápolás tudatosan
Forrás: Shutterstock

Tudatos szépségápolás: hogyan kell elkezdeni?  

Beszélj egy kozmetikussal, állapítsa meg, milyen típusú a bőröd. Nem mindegy a faggyútermelés mennyisége, a bőröd árnyalata, állapota és az sem, hogy hány éves vagy. A tinik bőre egészen más ápolást igényel, mint a harmincas, negyvenes korosztályé. 

Szérumok, krémek, lemosók- itt a bőröd bevásárlólistája!

  • Hialuronsav: Ez a természetes hidratáló anyag a képes nagy mennyiségű vizet megkötni, így segít a bőr hidratálásában és feszességének megőrzésében. Gyulladáscsökkentő, segít a gyorsabb sebgyógyulásban és csökkenti a hegesedést, ezért használják bőrhibák enyhítésére is. Ráadásul a hialuronsav serkenti a kollagéntermelést, ami fontos a bőr rugalmasságához és fiatalos megjelenéséhez. 
  • C-vitamin (aszkorbinsav): Erős antioxidáns, amely segít a bőr védelmében a káros szabad gyökök ellen és ezzel lassítja az öregedési folyamatot. Támogatja a kollagén termelését, így hozzájárul a bőr rugalmasságához és fiatalos megjelenéséhez. Enyhíti a pigmentfoltokat, csökkenti a ráncokat, ezzel egységes, egészséges bőrképet biztosít. 
  • Niacinamid (B3-vitamin): Igazi csodaszer, látványosan összehúzza a pórusokat, enyhíti a bőrpírt és javítja a bőr textúráját. Szerepet játszik abban, hogy a bő korábbi károsodásának jeleit javítsa. Sőt, a száraz, érzékeny bőrűeknek is ajánlják, hiszen felturbózza a hidratáló szerek hatékonyságát, így a bőr jobban ellenáll a folyadékvesztésnek. Ezenkívül kiválóan alkalmas a pigmentfoltok és a pattanások elleni küzdelemre.
Nem bánik kíméletesen az arcbőrrel az alkohol!
A niacinamid összehúzza a pórusokat
Forrás: Shutterstock
  • Glikolsav: A többfunkciós szuperhatóanyag úgynevezett alfa-hidroxi sav, amely segít a bőrsejtek megújulásában. Hámlasztó hatása révén javítja a bőr textúráját és csökkenti a ráncokat. Először is, hámlasztóként működik, megtisztítva a bőrt az elhalt hámsejtektől és elősegítve a friss bőrsejtek növekedését. Emellett a mélyebb rétegekben fokozza a kollagéntermelést, így ránctalanító és feszesítő hatással is rendelkezik. A glikolsav hatékonyan csökkenti a pigmentfoltokat is, így pattanásokkal vagy hegesedéssel küzdőknek is ajánlott. 
  • Retinol (A-vitamin): A retinol egy erős antioxidáns, amely serkenti a kollagén termelést és segít a ráncok csökkentésében. A retinol felgyorsítja a bőrsejtek cseréjét, kiegyenlíti a bőr textúráját és ragyogóvá teszi azt. Hatékonyan tünteti el a pattanásokat és aknékat. Fontos azonban, hogy óvatosan használjuk, mivel fényérzékennyé teheti a bőrt.
  • Peptidek: A peptidek kis molekuláris tömegű fehérjefélék, amelyek segítenek a bőr szerkezetének és feszességének megőrzésében. Serkentik a bőr kollagén és elasztin termelését, fokozzák a bőr hidratáltságát, segíthetnek a bőrnek fiatalabbnak és élénkebbnek látszani a gyors megújulás által. A peptideket nem csak öregedésgátló arckrémekben, hanem testápolókban is megtalálhatjuk. 
  • Ceramidok: A ceramidok olyan összetevők, amelyek fontos szerepet játszanak a bőrápolásban. Ezek a zsírok vagy lipidek a bőr természetes védőrétegét alkotják. A ceramidok mélyen hidratálnak, segítenek megőrizni a bőr feszességét, és hozzájárulnak a ráncok megelőzéséhez és elhalványításához. A legtöbb hidratáló krém és szérum tartalmaz ceramidokat, ettől lesz a bőr egészséges megjelenésű és érzetű. 
  • Kollagén: A kollagén a testünkben megtalálható fehérje, amely nem csak izmaink és ízületeink karbantartásáért felel, hanem bőrünket is fitten tartja. Csökkenti a ráncokat, rugalmasabbá és hidratáltabbá teszi a bőrt. 

Az évek és a rutin

A bőrápolás alapja a tisztítás, a hidratálás és a fényvédelem. A termékek kiválasztásakor nagyon fontos az életkor, hiszen egy hamvas tini bőrt nem kell bonyolultan kombinált hatóanyagokkal, nehéz krémekkel terhelni. Az életkor előrehaladtával, a bőrhibák megjelenésével érdemes lépésről lépésre bővíteni a rutint, ami már alkalmas komolyabb öregedésgátlásra és ránctalanításra egyaránt. 

A húszas években a bőrápolási rutin célja a károsodások megelőzése, az antioxidánsok és a megfelelő fényvédelem kombinációjára összpontosítva.

Ha elmúltál harminc éves, barátkozz meg retinollal, ami segít lassítani a bőr öregedését. A peptidek is a barátaid, segítik a bőr kollagéntermelését, ami feszesebbé teszi a bőrödet. Ne feledkezz meg a hámlasztásról sem, ez segíti a bőrödet a folyamatos megújulásban. 

A negyvenesek számára a bőrápolás igazi harci feladat: előkerülnek a lipidekben, például ceramidban gazdag krémek, a ránctalanító szérumok.

Az ötvenesek pedig szerencsés esetben élvezhetik hosszú évek munkáját, hiszen aki kitartóan ápolta a bőrét fiatalon, annak sokkal kevesebb bőrproblémával kell szembenéznie az ötödik X után. 

Mi kerüljön a kosárba?

A drogériák polcai pont olyan tudatosan megtervezettek, mint a szupermarketeké. Érdemes előre kideríteni, milyen termékre van szükségünk, hiszen az egyes márkák hasonló hatóanyagokkal dolgoznak. Ráadásul a krémek, szérumok, lemosók árai között hatalmas különbségek lehetnek. Ha teheted, kérj mintát a kiszemelt termékből, a legtöbb helyen adnak néhány napra elegendő mennyiséget, így, ha valami nem válik be, nem buksz nagyot egy kozmetikum árán. Ha pedig spórolni szeretnél, érdemes a blogokon szétnézni. A szemfüles rajongók ugyanis azonnal megtalálják minden terméknek a pénztárcabarát kistestvérét, vagyis dupe-ját, így nem kell vagyonokat költeni a szépségápolásra. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.