Szúnyogcsípés: így szüntesd meg a kínzó viszketést – A bőrgyógyász tanácsai

Woman,Scratching,Arm,Indoors,,Space,For,Text.,Allergy,Symptoms
Shutterstock/Copyright (c) 2019 New Africa/Shutterstock. No use without permission. - New Africa
szúnyog bőrviszketés szúnyogcsípés
Bőrgyógyászok tippjei a viszkető és piros duzzanatok gyors gyógyítására. Ismerd meg a hatásos módszereket, amiket bevethetsz szúnyogcsípés ellen!

A zavaró duzzanatok és az állandó viszkető érzés mellett a szúnyogcsípések esztétikailag sem vonzóak, de mit tanácsolnak a szakemberek a gyorsabb gyógyulás érdekében? Ismerd meg Dr. Geeta Yadav és Dr. Andrea Suarez bőrgyógyászok tanácsait a viszkető szúnyogcsípés ellen. 

Szúnyogcsípés
Szúnyogcsípés elleni védelem
Forrás: Shutterstock

Íme a bőrgyógyászok által ajánlott módszerek szúnyogcsípés ellen

Folyton csapkodni és elhessegetni a szúnyogokat igazán idegesítő, de a legbosszantóbb az, amikor a kis vérszívók végül sikerrel járnak, és a csípés helye ott virít a bőrünkön. Ráadásul hazánkban is jelen van már a tigrisszúnyog, amely a világ egyik legveszedelmesebb invazív vérszívó rovara. A tigrisszúnyog, amely a testén és lábain található fekete-fehér csíkokról kapta a nevét, több trópusi betegséget is terjeszthet, szóval tőle különösen óvakodnunk kell. Ha már megtörtént a baj, és megcsípett minket egy szúnyog, akkor mindenképpen kerüljük el a szúnyogcsípés vakarását, mivel az fertőzéshez és hegesedéshez vezethet. De hogyan lehet kibírni, hogy ne vakarjuk meg, amikor a csípés helye annyira viszket? Íme az első, 

bőrgyógyász által jóváhagyott trükk szúnyogcsípés esetén: helyezz pattanás elleni tapaszt a csípés helyére, hogy elősegítsd a gyorsabb gyógyulást. 

"Ezek a tapaszok segíthetnek megakadályozni a viszketést és a vakarózást, amelyek gyakran fertőzéshez és hegesedéshez vezetnek." - tanácsolta Yadav egy TikTok videójában, amely már 7,3 millió feletti megtekintésnél jár. „Egy kis tipp: bár hatékonyak, lehet, hogy kényelmetlenül néznek ki, ezért ne hagyd őket túl sokáig a bőrödön. Mindig tisztítsd meg a csípést a tapasz felhelyezése előtt és után. Maradj viszketésmentes!"

@geetayadavmd Derm-approved hack: Applying pimple patches on mosquito bites! 🦟✨ This can help prevent scratching, which often leads to infection and scarring. Just a tip: it looks painful, so try not to leave the patches on too long. Always clean the bite before and after applying a patch. Stay itch-free! #SkinCareTips #MosquitoBiteHacks #DermatologyAdvice ♬ original sound - Dr. Geeta Yadav


 

Dr. Andrea Suarez, a Houstonban praktizáló okleveles bőrgyógyász, a hidrokolloid tapaszokat ajánlja

A hidrokolloidok, amelyek sűrítő vagy zselésítő anyagként használatosak élelmiszerekben, védőréteget képeznek a bőrsebek felett. Ezek felszívják a felesleges nedvességet, például az olajat és a gennyet, valamint csökkentik a gyulladást és a vörösséget, amelyek jellemzőek a szúnyogcsípésekre.

„A hidrokolloid segít felszívni a gyulladásos anyagokat, amelyek viszketést és duzzanatot okoznak, és emellett akadályozza a vakarózást - szinte azonnal csökkenti a viszketést” - magyarázta Suarez egy korábbi Instagram-videójában. A hidrokolloidos tapaszokat azonban ne hagyjuk a bőrön nyolc óránál tovább. A tapasz eltávolítása után megkezdődhet a bedagadt szúnyogcsípés kezelése egy kortizonkrémmel, amely gyulladáscsökkentő hatású, segít csökkenteni a bőr irritációját, enyhíteni a fennmaradó bőrpírt, viszketést és duzzanatot.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.