A kókuszolaj árthat a bőrnek? A bőrgyógyászok figyelmeztetnek

Kókuszolaj
Shutterstock - Santhosh Varghese
bőrápolás zsíros bőr természetes módszerek
A kókuszolaj hidratáló ereje nem vitatott – a TikTok felületein is számos videót találhatunk arról, mennyire hatékony és kiváló természetes megoldás lehet az arcápolási rutinban. A bőrgyógyászok azonban figyelmeztetnek, hogy ez nem minden esetben van így.

Ha valami felkapott, még nem jelenti azt, hogy feltétel nélkül mindenkinek jó – különösen igaz ez, ha szépségápolási trükkökről van szó. Rengeteget hallhattunk már arról, hogy a kókuszolaj milyen jótékony hatással bír a bőrápolást illetően, de érdemes tisztában lennünk azzal, hogy vannak esetek, amikor kifejezetten árthatunk vele.

Fiatal nő kókusszal
A kókuszolaj nem minden esetben tesz jót
Forrás: Shutterstock

A kókuszolaj valóban jót tesz a bőrnek?

Egyes bőrtípusoknak igen. „A kókuszolaj bőrtápláló, hidratáló és puhító tulajdonságokkal rendelkezik” – mondja Blair Murphy-Rose okleveles bőrgyógyász, a Skincare Junkie alapítója. „Magas zsírsav-koncentrációja kiváló bőrpuhító hatással bír és köztudott, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.” - vagyis képes elpusztítani a baktériumokat, gombákat. 

Brendan Camp, a Medical Dermatology & Cosmetic Surgery bőrgyógyászati és dermapatológiai szakorvosa szerint a kókuszolaj alapvetően „természetes hidratálókrém.” Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kókuszolajat legjobb a törzsön és a végtagokon használni – nem az arcon.

Érdemes tehát tisztában lennünk azzal, hogy a kókuszolaj milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a bőrápolást tekintve és mérlegelnünk azt, hogy bőrtípusunknak megfelelően használjuk a mindennapi szépségápolásunk részeként, vagy inkább kerüljük el.

A kókuszolaj előnyei:

  • segít megőrizni a bőr nedvességét
  • csökkenti a gyulladást
  • természetes sminklemosóként is jól működik
  • hidratálja a száraz bőrt
  • antibakteriális
  • elősegíti a sebek gyógyulását
  • csökkenti a ráncok megjelenését
  • természetes ajakbalzsamként is használható
  • a haj egészségére is jótékony hatással lehet.
     
A kókuszolaj jót tesz a hajnak?
A kókuszolaj a haj egészségére is jótékony hatással lehet, de nem minden esetben
Forrás: Shutterstock

Kinek nem ajánlott?

A kókuszolaj mindezek ellenére azonban nem minden bőrtípusra ajánlott. „A kókuszolaj komedogén, így fokozhatja a pattanások kialakulását és az eltömődött pórusokat

 – mondja Dr. Murphy-Rose. „Sőt, az antimikrobiális tulajdonságok ellenére a kókuszolaj okkluzív (elzáró) tulajdonságai korpásodást okozhatnak, vagy ronthatnak a fejbőr állapotán.”

„Ez különösen igaz, ha arcra használjuk. Míg a kókuszolaj kitűnő választás lehet azok számára, akik a természetes vagy növényi alapú termékeket részesítik előnyben, zsíros bőrűeknek kifejezetten nem ajánlott. A kókuszolajat a legszárazabb bőrre tartanám fenn” – mondja Dr. Murphy-Rose. 

„Azok, akiknek zsíros vagy pattanásos bőrük van, kerüljék a kókuszolajat.”

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.