A halál háromszöge: az arcodnak az a része, ahol SOHA ne nyomd ki a pattanást

fertőzésveszély pattanás bőrápolás
Az aknékat otthon nyomkodni semmiképpen nem jó ötlet, de van egy terület, ahol kifejezetten tilos. Ez pedig a halál háromszöge, ahol gyakran foldul elő pattanás.

Hónapokig a Dr. Ever Arias , az UCI Medical Center rezidens orvosa által közzétett 3,6 milliós megtekintésű TikTok-videón szörnyülködött a világ. A TikTok videó a mesterséges intelligencia-segítségével mutatja be egy lány történetét, aki ki akarta nyomni a pattanását, végül belehalt. Az orvos elmondta, van az arcon egy rész, a halál háromszöge, ahol biztosan békén kell hagyni az éktelenkedő aknékat, mert komoly baj is lehet belőle. A pattanás többnyire magától is elmúlik, ha pedig túl sok van belőlük, ki kell deríteni az okát. 

pattanás, bőr
A pattanás eltüntetésének nem a nyomkodás a módja
Forrás: Shutterstock

A halál háromszöge, ahol gyakran előjön a pattanás

Kiderült, hogy az AI-videó egy igaz történeten alapul, amely egy 18 éves fiatalemberről szól, aki júniusban halt meg a brazíliai Santa Catarinában. A szakemberek elmondták, hogy előfordulhat, hogy a nyomkodás során elfertőződik a terület, Dr. Muneeb Shah bőrgyógyász így fogalmazott: „Ez lehetséges, de hihetetlenül ritka”. A halál háromszöge, az úgynevezett nasolabialis háromszögre utal, amely az orrnyeregtől lefelé a felső ajkáig terjed – egy olyan hely, ahol gyakran előfordul pattanás és mitesszerek is. Ez egy olyan terület is, ahol nagy és létfontosságú artériák és idegek futnak a nyaktól az orrmelléküregekig és egészen a koponyáig.

Látásvesztés, stroke és halál lehet a következmény

Bár csábító, az arc ezen részén felbukkanó pattanások eltüntetése, de a nyomkodás súlyos betegségeket okozhat, beleértve az orrfertőzéseket, a látásvesztést, a stroke-ot és akár a halált is – ezért jobb, ha megvárjuk, amíg a pattanások maguktól elmúlnak, javasolják a bőrgyógyászok, akik arra is figyelmeztetnek, hogy bárhol is szeretnénk kinyomni egy pattanást, azt mindig tiszta kézzel tegyük. A nasolabialis háromszögben ez különösen kockázatos, mert ezen a területen a vér közvetlenül az agy felé folyik, tehát elméletileg a véráramban lévő baktériumok átterjedhetnek az agyba, súlyos, szisztémás fertőzést okozva, magyarázzák az orvosok. Dr. Elizabeth Bahar Houshmand a HuffPostnak elmondta, hogy bár a veszély fennáll, nagyon ritka a pattanás okozta súlyos vagy életveszélyes fertőzés.

Mit tegyünk? 

A kozmetikusok és bőrgyógyászok szerint egy jó, átgondolt és konzekvens bőrápolási rutinnal minimalizálhatjuk az aknék felbukkanását. Ha nagyon pattanásos a bőrünk, érdemes gócok, belső szervi, hormonális problémák után kutatni. Tehát így vagy úgy, mindig forduljunk szakemberhez. Ha pedig néha egy-egy pattanásunk van csak, várjunk, és elmúlik. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.